Alla inlägg under juni 2012

Av Maria - 22 juni 2012 15:00


Antal: 8 portioner

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

Smuldegsbotten:
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
2 msk farinsocker
1 krm salt
75 g smält smör


Fyllning:
2 ½ dl kesella (10% fett)
2 ägg
rivet skal av 1 citron
3 msk pressad citron
3 msk socker
1-–2 nektariner
2-–3 dl hallon eller björnbär
ev 1 msk florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret.

Blanda alla torra ingredienser till pajbottnen i en skål.

Häll på smöret och rör om.

Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, 20–-22 cm i diameter.

Grädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen.

Rör ihop kesella, ägg, citronskal, citronsaft och socker.

Halvera nektarinen och ta bort kärnan.

Skär nektarinerna i ganska tunna klyftor.

Häll fyllningen i det förgrädade pajskalet och lägg nektarinklyftor.

Grädda cirka 25 minuter eller tills ägg-kesellasmeten stannat.

Låt kakan svalna lite innan den täcks med hallon eller björnbär.

Frysta, tinade bär går också bra men saftar sig mer än färska.

Pudra eventuellt över florsocker precis före servering.




ANNONS
Av Maria - 22 juni 2012 13:15


Antal: 4 portioner

Ugn: 120 grader, innetemperatur 65 grader + 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

4 kycklingfiléer
några färska salviablad
8 skivor parmaskinka
500 g färskpotatis, ugnsbakad med flingsalt och olivolja
1 ask cocktailtomater
1 ask sockerärter
200 g fetaost (grekisk, tärnad)
1 knippe färsk lök
olivolja och god vinäger efter smak
salt 

Nymald svartpeppar


Sås:
1 burk lätt crème fraiche
2 msk dijonsenap
1 msk cidervinägersenap eller grov skånsk senap


Gör så här:

Blanda crème fraichen med senapssorterna och ställ såsen kallt till servering.

Snitta en ficka på längden i kycklingfiléerna och fyll dem med salvia och parmaskinka.

Krydda med salt och peppar och bryn dem på båda sidorna i stekpanna.

Efterstek i ugn 120 grader tills innertemperaturen är 65 grader.

Låt vila en stund före servering.

Baka potatisen i en form i ugnen med lite flingsalt och olivolja i ca 45 minuter eller tills den känns klar, 175 graders ugnsvärme.

Ta ut potatisen och håll den ljummen medan du hastigt fräser upp sockerärterna, löken och tomaterna i en varm panna.

Blanda allt med potatisen och tillsätt den rumstempererade, tärnade fetaosten och smaka av salladen med olja, vinäger, salt samt peppar.




ANNONS
Av Maria - 22 juni 2012 13:00


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 matjessillfiléer, ca 400 g
2 hårdkokta ägg, hackade
1 liten rödlök, hackad
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
75 g smör


Gör så här:

Skölj av matjesfiléerna och skär dem i bitar.

Lägg upp sill, hackat ägg, rödlök och kryddgrönt i rader på ett fat och häll brynt smör över.

Servera med färskpotatis.




Av Maria - 22 juni 2012 09:45


Antal: 12 bitar

Ugn: 175 grader, 20 minuter


Ingredienser:

Botten:

75 g smör

200 g riven kokos (6 dl)
2 dl strösocker
3 ägg
½ citron, finrivet skal och pressad saft

 

Fyllning och Topping:

3 dl vispgrädde
1½ liter jordgubbar ev ätbara blommor
florsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret.

Rör ihop med kokos och socker.

Tillsätt ägg och citron och rör till en jämn smet.


Häll ut smeten i två högar på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till med t ex en slickepott till 2 runda bottnar, ca 1 cm tjocka, med en diameter på 22 cm.


Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Låt kallna.

Vispa grädden fluffig.

Lägg ena bottnen på ett tårtfat och skiva över hälften av jordgubbarna.


Lägg på den andra bottnen och bred på grädden.

Toppa med jordgubbar, garnera ev med ätbara blommor och pudra över lite florsocker.




Av Maria - 21 juni 2012 15:00


Ingredienser:
12 savoiardikex
2 dl outspädd fläderdryck eller lika delar flädersaft och vatten
2 äggulor
2 msk socker
250 g mascarpone eller 375 g kesella 10 procent
ca 1 liter jordgubbar
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk socker

 

Gör så här:

Vill man använda kesella i stället för den gräddigare mascarponen (italiensk färskost på burk i osthyllan) kan man låta kesellan rinna av i ett kaffefilter några timmar.
Fukta hälften av savoiardikexen (avlånga kex av torr sockerkaksdeg) i fläderdryck och lägg dem tätt ihop i en form.

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

Blanda vispet med mascarpone eller avrunnen kesella, 1 1/2 dl mosade jordgubbar och ingefära.
Bred ut en tredjedel av ägg-jordgubbskrämen över de blötta kexen.

Skiva 1/3 liter jordgubbar och sockra dem lite, fördela dem över kakan.
Bred på ytterligare lite kräm och lägg sedan på ett lager fläderfuktade kex.

Täck med resterande ägg-jordgubbskräm.

Ställ in formen i kylen några timmar eller över natten.
En variant är att göra portionsdesserter i glas.

Halvera de doppade kexen och varva med lager av äggkräm och jordgubbar på samma sätt som i den större kakan.


Inför serveringen:

Garnera med kvartade jordgubbar och små blad av grönmynta eller citronmeliss.




Av Maria - 21 juni 2012 13:15


Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

½ l jordgubbar
en näve basilikablad
ca 1 msk hackad gräslök
2 msk neutral olja
1 msk balsamvinäger
2 krm salt
grovmald svartpeppar


Gör så här:

Skiva jordgubbarna, en äggskärarare är ett perfekt hjälpmedel om jordgubbarna är hyfsat fasta.

Lägg dem i en låg skål med basilikablad i bitar och gräslök.

Häll på olja och vinäger.

Krydda med salt och peppar och vänd runt.
Servera salladen exempelvis till grillad fläskfilé, kyckling eller lax.




Av Maria - 21 juni 2012 12:45


Antal: 6 småportioner


Ingredienser:

6–8 färskpotatisar
18 bitar matjessill (en burk på ca 350 g)
2 dl gräddfil
1 rödlök
gräslök


Gör så här:

Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt den rinna av i cirka 30 min eller mer för att få en krämigare sås.

Skrubba och koka potatisen.

Skär potatisen i kvartar.

Låt matjessillbitarna rinna av.
Hacka rödlöken och det mesta av gräslöken, spara ett tiotal strån till garnering.

Blanda drygt hälften av rödlöken med den avrunna gräddfilen.

Varva potatis och matjessill i glasen.

Strö över lite hackad gräslök. Klicka på gräddfil och strö lite extra hackad lök på toppen.

Ställ några strån gräslök i det hela.




Av Maria - 21 juni 2012 09:30


Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, 15 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

100 g digestivekex

100 g salta kex, tex saltiner
100 g smält smör

 

Fyllning:

1 burk kondenserad mjölk, 400 g
färskpressad saft av 4 lime
1½ dl vispgrädde

 

Garnering:

2 dl crème fraiche
lime skivor
jordgubbar
mynta

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Mixa eller mortla kexen till ett fint smul.

Tillsätt det smälta smöret och tryck ut kexmassan i en form med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.


Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 min.

Låt kallna.

Blanda kondenserad mjölk och limesaft i en bunke.

Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner i smeten.

Häll smeten i pajskalet.


Täck med plast och ställ kallt minst 3 timmar, men gärna över natten.

Vispa crème fraichen fluffig och bred över pajen.

Garnera med limeskivor, jordgubbar och mynta.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se