Alla inlägg under september 2013
Mängd: 4½ dl
Ingredienser:
2 dl lätt crème fraiche
2 dl majonnäs (lätt)
½ dl chilisås
1 krm sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna och låt stå en halvtimme i kylen för att mogna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
200 g zucchini
1 st röd paprika
400 g sötpotatis
400 g potatis
1 st rödlök
250 g cocktailtomater
300 g Vegme bites
Chilimarinad:
½ st röd chili
2 tsk paprikapulver
2 st vitlöksklyftor, krossad
3 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk japansk soja
½ msk vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Bönkräm:
½ dl vatten
400 g vita bönor
4 st soltorkade tomater
1 st vitlöksklyfta
½ msk olja från burken med soltorkade tomater
2 msk basilika
Salt
Svartpeppar
35 g rucola
½ dl valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tärna zucchini, paprika, potatis och rödlök.
Blanda Vegme bites, grönsaker och rotfrukter tillsammans med chilimarinaden i en ugnsform eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in plåten i ugnen och rosta i 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
Hacka soltorkade tomater, vitlök och basilika.
Gör bönkrämen genom att mixa ihop ingredienserna till en slät kräm med hjälp av en stavmixer.
Strö rucola och hackade valnötter över den rostade pannan.
Servera tillsammans med bönkrämen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175°C, ca 15 minuter
Ingredienser:
600-800 g färsk lax i bitar
200 g fetaost
1 dl pesto
Salt
Peppar
Pesto:
En stor näve färsk basilika
½ dl olivolja
1 dl riven parmesanost
1 dl pinjefrön
Salt
Peppar
Tabbouli:
400 g bladpersilja
8 körsbärstomater
½ medelstor gul lök
2 kvistar färsk mynta
1½ dl naket korn (även kallat Norden ris, delvis lilafärgat)
1 dl olivolja
1 dl pressad citron (eller efter smak)
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
Gör så här:
Peston: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna, mixa dem tillsammans med basilikan, parmesanosten, olivoljan. Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 dl kokt quinoapasta med persilja (ca 250 g före kokning), finns i välsorterade hälsokostaffärer
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
1 ask ekologiska körsbärstomater
1 dl balsamvinäger
Salt
Peppar
1 kruka färsk basilika
Ärtpesto:
2 dl frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter eller skållad mandel
½ dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g fläskytterfilé
1 st apelsin
2 msk raps/matolja
2 krm timjan
1 tsk flingsalt
200 g potatis
1 st blomkål
2 msk smör
2 dl mjölk
3 krm salt
1 krm vitpeppar
35 g salladsmix
Gör så här:
Skiva fläskytterfilén i tunna skivor.
Marinera med skal och saft från en apelsin, olja, timjan och salt.
Skala potatisen, dela blomkålen i buketter.
Lägg i en gryta och täck med vatten.
Koka mjukt.
Mosa sen ihop med smör och mjölk.
Smaka av med salt och peppar.
Ta upp köttet ur marinaden och stek i en het stekpanna.
Häll upp salladen i en skål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar, skalade, i stora bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackade röd chili
0.5 hackad grön chilifrukt
2 köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
15 dl vatten
2 msk mango chutney
0.5 färsk ananas, i bitar
1 dl torkade aprikoser, i bitar
1 dl rostade cashewnötter
0.5 dl rostade kokosflingor
0.5 dl hackad färsk koriander
Gör så här:
Skär bort eventuella senor på grytbitarna. Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta. Salta och peppra. Gör likadant med resten av köttet. Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet. Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
Späd med resterade vatten efter 1 timme. Rör om då och då. Provsmaka en köttbit. Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart. Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat. Smaka av med mango chutney.
Till servering:
Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander. Servera med till exempel hirs eller quinoa.
Servering:
Servera med hirs eller quinoa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|