Alla inlägg under september 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g portionsbitar gösfilé eller hälléfile
½ tsk salt
1 msk olja
2 skivade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
1 citron, finstrimlat skal
dl vitvinsvinäger
1½ vatten
2 tsk mald koriander
2 tsk mald kummin
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 krm peppar
½ tsk socker
3 dl långkornigt ris
2 kanelstänger
3 kardemummakapslar
½ tsk gurkmeja
6 dl vatten
½ tsk salt
1 dl russin
1 msk smör eller margarin
1 krm socker
Gör så här:
Salta fisken.
Blanda alla ingredienser till såsen utom sockret och koka upp.
Sjud på svag värme tills löken är genomskinlig men inte överkokt.
Smaka av med socker.
Hetta upp matolja i en stekpnna och stek fisken cirka 2 minuter/sida.
Häll över såsen.
Servera med gult ris.
Gult ris:
Blanda ris, kryddor, vatten och salt.
Koka på svag värme under lock cirka 20 minuter.
Häll upp riset i ett durkslag och spola under rinnande vatten.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt russin, matfett samt en nypa socker.
Låt ånga upp under omrörning.
Ingredienser:
3 ägg
120 g socker
125 g smör
120 g mjöl
En knivsudd hjorthornssalt
1-2 tsk stött kanel
Mandel
Russin
Gör så här:
Gulorna, socket, smöret och mjölet röres tills det blåsar sig, därpå tillsättes hjorthornssaltet, blandat med litet mjöl och kanelen, varefter de till skum vispade vitorna försiktigt iröras.
Smeten hälles i stekpanna och överst strör man russin och hela mandlar.
Ingredienser:
1 kg syltlök eller annan liten lök
2 vitlökar solo
5-6 kvistar färsk timjan
1 röd chilifrukt
5 dl äpplecider
3 dl ättiksprit 12%
5 dl Strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
10 vitpepparkorn
½ tsk salt
Gör så här:
Lägg löken i kokande vatten.
Häll av vattnet och skölj löken i kallt vatten och skala dem.
Skala och skiva vitlökarna.
Halvera, kärna ur och skär chilin i tunna strimlor.
Blanda cider, ättika, socker och kryddor i en gryta och koka upp.
Skumma.
Varva löken med vitlök, timjan och chili i varma, väl rengjorda burkar.
Häll på den varma lagen.
Förslut.
Förvara kallt.
Låt stå en vecka innan de äts.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk créme fraiche
100 g riven stark sveciaost
½ tsk hel kummin
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 sats bearnaisesås
1 liten svart tryffel
Gör så här:
Riv eller hacka tryffeln och blanda ner i såsen.
Ingredienser:
300 g små, späda morötter
200 g små lökar
300 g gurka
100 g små blomkålsbuketter
Lag:
2 dl Strösocker
3 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 tsk gult senapsfrö
Gör så här:
Skala lökarna.
Ansa de övriga grönsakerna och skär dem i bitar.
Blanda socker, ättika, vatten och senapsfrön till lagen och koka upp.
Lägg i löken och morötterna och koka i 4 minuter.
Lägg i blomkålen och gurkan och låt det få ett uppkok.
Tag upp grönsakerna och lägg dem i varma, väl rengjorda burkar.
Koka upp lagen på nytt.
Skumma noga.
Häll den varma lagen över grönsakerna.
Förslut.
Förvara svalt.
Låt stå ett par veckor för att mogna.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 nypa cayennepeppar
1 citron
½ rosésallat
2 nävar maskrosblad
2 päron
30 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Kör rosésallad, maskrosblad, citron, päron och ingefära i juicepress.
Strö cayennepeppar i ett glas, häll i juice, rör om och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g champinjoner, grovt skurna
1 gul lök, i klyftor
2 tsk torkad rosmarin eller timjan
2 vitlöksklyftor, skivade
1 liter vatten
2 msk balsamvinäger
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar
250 g keso
Smörgåskrasse
Gör så här:
Fräs svamp, lök, rosmarin och vitlök i en kastrull.
Häll i vatten och balsamvinäger och smula ner buljongtärningen.
Låt sjuda ca 10 min.
Mixa soppan slät och häll i grädden.
Smaka av med salt.
Servera soppan med keso och krasse.
Dra ett varv med pepparkvarnen och droppa ev i lite olivolja vid servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|