Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 6 september 2013 22:00

Mängd: ca 5 matskedar


Ingredienser:

3-4 msk olja

1 msk vitvinsvinäger

1/2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Häll olja och vinäger i en skål tillsammans med kryddor och senap, vispa tills allt har blandats samman och tjocknat.



Extra info:

Fransk dressing, eller vinägrettsås, är en enkel kombination av olja, vinäger och kryddor, som vispas ihop tills oljan coh vinägern tjocknat i en emulsion.

De vanliga proportionerna av olja och vinäger är 3-4 delar olja till 1 del vinäger, men detta kan variera beronde på hur stark vinägern är, hur stark man vill ha dressingen och vilken sammansattäning salladen har.

Dijonsenap är en vanlig smaktillsats, för det mesta tar man 1/2 tsk till 3-4 delar olja ohc 1 del vinäger, och den hjälper till att hålla ihop konsistensen i en vinäger.

Man använder den oljan man tycker om.

Grundreceptet utan smaktillsats håller i 1 månad i en burk med skruvlock i kylskåpet.

Fransk dressing kan användas till ett oändligt antal olika salladsingredienser.

Av Maria - 6 september 2013 21:45

Till 4 personer:

1 hel kyckling eller kycklinglår med ben (ca 1,2 kg)

6-8 medelstora potatisar

20 vitlöksklyftor

8-12 gröna oliver med kärnor

1 ask körsbärstomater (250 g)

1 citron

2 vitlöksklyftor

3-4 rosmarinkvistar klippta i mindre bitar

2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 msk olivolja

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg kyckling, potatis, vitlöksklyftor, oliver och tomater på ett ugnssäkert fat.

Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Fördela citronskal och saft, pressad vitlök och rosmarin över potatis och kyckling. Salta, peppra och ringla över olivolja. Rör om så att allt blandas.

sätt ugnen på 225ºC. Ställ formen mitt i ugnen och låt stå ca 50 minuter tills kycklingen är färdig och potatisen är mjuk. Rör om två eller tre gånger under tiden.

Av Maria - 6 september 2013 19:30

Antal: ca 12 bitar


Ingredienser:

Botten:

100 g smör

14 digestivekex

1 tsk mald kanel


Fyllning:

100 g frysta, tinade hallon

½ msk vatten

800 g naturell färskost

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

2 krm salt

1 citron, rivet skal

4 ägg


Ganering:

Hallon


Gör så här:

Botten:

Smält smöret i en kastull.

Mixa eller krossa kexen till fina smulor.

Blanda smör, kexsmulor och kanel.

Tryck ut smulorna i bottnen av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

Smörj kanterna på formen med smör.

Ställ i kylen så länge.

Sätt ugnen på 175°C.


Fyllning:

Mixa hallonen och vattnet med mixerstav.
Vispa ihop färskost, socker, vaniljsocker, mjöl, salt och citronskal.

Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda väl.
Häll smeten i formen.

Klicka i de mixade hallonen.

Dra med tex baksidan av en smal pensel i smeten så att det bildas ett fint mönster.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-55 minuter.

Ta ut och låt kallna.

Garnera med hallon.

Av Maria - 6 september 2013 17:45

Mängd: 1 liten flaska


Ingredienser:

1 vaniljstång
2 dl vatten
2 dl Ljus Sirap
1 tsk kardemumma, malen


Gör så här:

Dela vaniljstången på mitten.

Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 5 minuter.

Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.

Låt svalna utan lock.

Förvaras i kylen.

Av Maria - 6 september 2013 09:00

Mängd: 1-1½ liter färdig buljong


Ingredienser:
500 g fiskskov eller huvud från exempelvis plattfisk, gös, torsk eller lax

1½ liter vatten

1 gul lök

1 bit rotselleri, 100 g eller 2 stjälkar blekselleri

½ purjolök

3 stjälkar persilja

1 lagerblad

1 tsk salt

5 vitpepparkorn


Gör så här:

Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten.

Koka upp och dra sedan ner värmen.

Skumma av med en sked.

Skär lök, rotselleri och purjolök i bitar, hacka persiljan.

Tillsätt i kastrullen tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.

Sjud i 10 minuter och ta sedan av från värmen.

Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar av den i en chinoise.


Tips!

Grönsaksbuljong!

Gör på samma sätt som ovan men uteslut fisken och lägg till ytterligare 1 gul lök, ½ purjolök, 2 morötter och 2 palsternackor.

Av Maria - 5 september 2013 21:45

Mängd: ca 7 dl


Ingredienser:

3 stora kvistar fransk dragon

3 stora kvistar timjan

3 kvistar rosmarin

4 lagerblad

En nypa fänkålsfrön

7 dl vitvinsvinäger


Gör så här:

Banka kryddväxterna lätt innan de packas ner i en burk eller flaska.

Häll på vinägern och täpp till ordensligt.

Skaka burken eller flaskan och låt stå i 2-3 veckor under daglig omskakning.

Sila av vinägern och krama ur örterna ordentligt.

Smaka av för att känna om örtsmaken är stark nog.

Om inte, upprepa proceduren.

Tillsätt en färsk örtkvist till den färdiga vinägern.

Av Maria - 5 september 2013 21:45

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
75 g smör eller margarin

2 dl blåbär

1 tsk vetemjöl

1 ägg

2 dl strösocker

1 bägare (150 g) fruktyoghurt blåbär

4½ dl vetemjöl

3½ tsk bakpulver


Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.

Smörj och bröa en bakform - gärna liten långpanna.

Smält smöret och låt det svalna.

Rulla blåbären i vetemjölet.

Vispa ägg och socker vitt och poröst.

Rör ner det smälta smöret, yoghurt, vetemjöl blandat med bakpulvret och till sist blåbären i smeten.

Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.

Kakan är godast lätt ljum.

Av Maria - 5 september 2013 13:45

Antal: 30 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

200 g smör

3 dl strösocker

1 stort ägg

4 dl (240 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

3 dl havregryn

ca 1 dl frysta lingon


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp.

Tillsätt ägget och vispa ytterligare en stund.

Blanda mjöl, bakpulver, kanel och havregryn och vänd försiktigt ner det i smeten.

Rulla bollar av smeten som läggs på plåt och plattas till något.

OBS! Lägg dem inte för nära varandra, kakorna flyter ut något under gräddningen.

Tryck ner frysta lingon i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Kakorna blir lite mjuksega i konsistensen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards