Alla inlägg under september 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g sojafärs
250 g nudlar
½ st purjolök
250 g champinjoner
20 g färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
Olivolja
400 ml kokosmjölk
2 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 tsk flytande honung
50 g spenat
Salt
1 st lime
Gör så här:
Koka sojafärs enligt anvisning på paketet.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Skölj och strimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek champinjoner, purjolök, ingefära och vitlök så att de mjuknar och svampen får lite färg.
Rör i den kokta färsen, kokosmjölk, soja, sambal oelek och honung.
Låt grytan sjuda ca 5 min.
Tillsätt sköljd spenat och smaka av med salt.
Servera grytan med nudlar och limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
600 g karré
1 st vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 tsk japansk soja
2 msk raps/matolja
Picklad rödlök:
2 st rödlök
1 dl strösocker
1 dl rödvinsvinäger
Hoisinsås:
4 msk japansk soja
2 msk chilisås
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 krm torkad ingefära
1 st vitlöksklyfta
200 g vitkål
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet tunt och lägg det i en påse.
Skala och pressa i vitlök, häll i sambal oelek, soja och olja.
Låt stå tills det är dags att steka.
Skala och strimla rödlökarna.
Rör samman socker och vinäger, blanda med löken.
Rör ihop hoisinsåsen, soja, chilisås, honung, sambal oelek, ingefära, skalad pressad vitlök.
Strimla kålen fint, krama den och lägg i en skål.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i omgångar utan marinad tills det har fått en fin färg.
Lägg tillbaka allt i stekpannan och häll på marinaden.
Du kan steka det ganska hårt.
Det ska nästan bli krispigt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Hamburgare:
600 g köttfärs
2 ägg
1½ gullök delad på fyra
2 vitlöksklyftor
En näve färsk basilika
1 färsk chili
Salt
Peppar
Tillbehör till hamburgaren:
Isbergssallad, 4 hela blad
Brieost, 4 skivor
Mangosalsa:
4 dl fryst mango
2 avokado
1 chili
3 msk färsk koriander
1 limefrukt
Olivolja
Salt
Gör så här:
Mangosalsa: Tina mangobitarna. Blanda med avokodo i bitar. Finhacka chili som du kärnat ur. Blanda med olivolja, färsk hackad basilika, salt och lite pressad lime.Ingredienser:
1 riven gurka
½ tsk salt
1 dl hackade gröna oliver
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda gurkan med saltet och lägg den i ett durkslagca 20 minuter.Antal: 4 portioner
Ingedienser:
500-600 g kycklingfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Gör så här:
Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare.
Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.
Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.
Salta och peppra.
Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet.
Se till att de blir helt genomstekta.
Antal: 9 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.
Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).
Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 hel kyckling
6 tomater
2 msk olivolja eller annan olja
2 tsk röksalt
1 krm svartpeppar
0.5 dl olja, t ex olivolja
1 skivad gul lök
3 skivade vitlöksklyftor
1 skivad chili
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
Gör så här:
Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på varje tomat och lägg dem i lättsaltat kokande vatten cirka 30 sekunder eller tills tomatskalet börja släppa i kryssen. Ta upp dem med hålslev, skölj dem i kallt vatten och ta bort skalen.
Skär tomatköttet i bitar. Stycka kycklingen i åtta eller tio delar. Hetta upp lite olja i en gryta och bryn hälften av kycklingdelarna runt om på stark värme. Salta med röksalt och peppra. Gör likadant med resten av kycklingdelarna. Lägg de brynta kycklingdelarna åt sidan.
Hetta upp resterande olja i grytan. Fräs lök och chili några minuter. Tillsätt tomatbitar, grönsaksbuljong och vatten. Rör om och låt koka tills buljongtärningen löst sig i vätskan. Lägg i kycklingdelarna. Lägg på ett lock och koka på svag till medelstark värme 25-30 minuter.
Servering
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vanligt eller röksalt, och peppar.
Antal: ca 26 stycken
Ugn: 200 grader, 6-8 minuter
Ingredienser:
1½ dl rumstemperarat kokosolja
1 dl quinoamjöl
2 dl durramjöl
1 tsk xantangummi eller 1 msk malda psylliumfrön
Smaksättning:
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakaopulver
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare.
Dela degen i två delar och mixa sedan i vaniljpulvret.
Låt degen vila i 30 minuter.
Dela varje degklump i fyra delar.
Rulla ut varje delarna i fyra jämna längder.
Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager, byt plats på längderna i andra lagret.
Tryck till helt lätt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg längderna i kyl en stund i plastfolie.
Skär 3-4 mm tjocka skivor.
Lägg kakorna på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt svalna på galler.
Förvara i tättslutande burk.
Glutenfri, mjölkfri, rik på magnesium, järn och vitamin B6.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|