Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 18 september 2013 08:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g sojafärs

250 g nudlar

½ st purjolök

250 g champinjoner

20 g färsk ingefära

1 st vitlöksklyfta

Olivolja

400 ml kokosmjölk

2 msk japansk soja

1 tsk sambal oelek

1 tsk flytande honung

50 g spenat

Salt

1 st lime


Gör så här:
Koka sojafärs enligt anvisning på paketet.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Skölj och strimla purjolöken och skiva champinjonerna.

Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek champinjoner, purjolök, ingefära och vitlök så att de mjuknar och svampen får lite färg.
Rör i den kokta färsen, kokosmjölk, soja, sambal oelek och honung.

Låt grytan sjuda ca 5 min.

Tillsätt sköljd spenat och smaka av med salt.
Servera grytan med nudlar och limeklyftor.




Av Maria - 17 september 2013 18:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris

600 g karré

1 st vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

2 tsk japansk soja

2 msk raps/matolja


Picklad rödlök:

2 st rödlök

1 dl strösocker

1 dl rödvinsvinäger


Hoisinsås:

4 msk japansk soja

2 msk chilisås

1 msk honung

1 tsk sambal oelek

2 krm torkad ingefära

1 st vitlöksklyfta


200 g vitkål


Gör så här:

Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet tunt och lägg det i en påse.

Skala och pressa i vitlök, häll i sambal oelek, soja och olja.

Låt stå tills det är dags att steka.
Skala och strimla rödlökarna.

Rör samman socker och vinäger, blanda med löken.
Rör ihop hoisinsåsen, soja, chilisås, honung, sambal oelek, ingefära, skalad pressad vitlök.
Strimla kålen fint, krama den och lägg i en skål.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i omgångar utan marinad tills det har fått en fin färg.

Lägg tillbaka allt i stekpannan och häll på marinaden.

Du kan steka det ganska hårt.

Det ska nästan bli krispigt.




Av Maria - 17 september 2013 17:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:


Hamburgare:

600 g köttfärs

2 ägg

1½ gullök delad på fyra

2 vitlöksklyftor

En näve färsk basilika

1 färsk chili

Salt

Peppar


Tillbehör till hamburgaren:

Isbergssallad, 4 hela blad

Brieost, 4 skivor


Mangosalsa:

4 dl fryst mango

2 avokado

1 chili

3 msk färsk koriander

1 limefrukt

Olivolja

Salt


Gör så här:

Mangosalsa: Tina mangobitarna. Blanda med avokodo i bitar. Finhacka chili som du kärnat ur. Blanda med olivolja, färsk hackad basilika, salt och lite pressad lime.
Hamburgaren: Skär löken i klyftor, kärna ur chilin och skär den i bitar, lägg allt mixern, pressa ned vitlökarna, lägg i koriander, ägg, salta och peppra. Mixa. Blanda ihop röran med köttfärsen. Forma fyra hamburgare. Stek dem i stekpanna eller grilla.
Skär 4 tunna skivor brieost och lägg på varje hamburgare så att osten smälter lite.
Skölj fyra isbergssalladsblad.
Lägg lite mangosalsa i varje blad och sedan hamburgaren ovanpå salsan.
Använd salladsbladet som ett hamburgerbröd.



Av Maria - 17 september 2013 16:30




Ingredienser:

1 riven gurka

½ tsk salt

1 dl hackade gröna oliver

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

1 tsk honung


Gör så här:

Blanda gurkan med saltet och lägg den i ett durkslagca 20 minuter.
Pressa ur vattnet.
Rör ihop matlagningsyoghurt, vitlök, svartpeppar och honung.
Blanda ner gurka och oliver.



Av Maria - 17 september 2013 16:15

Antal: 4 portioner


Ingedienser:

500-600 g kycklingfilé

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

2 äggulor

1 dl riven ost

Salt

Peppar

Smör eller kokosfett att steka i


Gör så här:

Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare.

Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.

Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.

Salta och peppra. 

Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet. 

Se till att de blir helt genomstekta.

Av Maria - 17 september 2013 13:30

Antal: 9 stycken

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser: 
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. 
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet. 
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.

Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).

Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.

Bakat · LCHF
Av Maria - 16 september 2013 23:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 hel kyckling
6 tomater
2 msk olivolja eller annan olja
2 tsk röksalt
1 krm svartpeppar
0.5 dl olja, t ex olivolja
1 skivad gul lök
3 skivade vitlöksklyftor
1 skivad chili
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten

 

Gör så här:

Börja med att skålla tomaterna. Skär ett kryss på varje tomat och lägg dem i lättsaltat kokande vatten cirka 30 sekunder eller tills tomatskalet börja släppa i kryssen. Ta upp dem med hålslev, skölj dem i kallt vatten och ta bort skalen.

Skär tomatköttet i bitar. Stycka kycklingen i åtta eller tio delar. Hetta upp lite olja i en gryta och bryn hälften av kycklingdelarna runt om på stark värme. Salta med röksalt och peppra. Gör likadant med resten av kycklingdelarna. Lägg de brynta kycklingdelarna åt sidan.

Hetta upp resterande olja i grytan. Fräs lök och chili några minuter. Tillsätt tomatbitar, grönsaksbuljong och vatten. Rör om och låt koka tills buljongtärningen löst sig i vätskan. Lägg i kycklingdelarna. Lägg på ett lock och koka på svag till medelstark värme 25-30 minuter.


Servering
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vanligt eller röksalt, och peppar.

Servera med ris, gärna grönsaksris.

 




Av Maria - 16 september 2013 16:45

Antal: ca 26 stycken

Ugn: 200 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

1½ dl rumstemperarat kokosolja

½ dl päron- och äppelsirap

1 dl quinoamjöl

2 dl durramjöl

1 tsk xantangummi eller 1 msk malda psylliumfrön


Smaksättning:
1 tsk vaniljpulver

2 msk kakaopulver


Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en matberedare.

Dela degen i två delar och mixa sedan i vaniljpulvret.

Låt degen vila i 30 minuter.

Dela varje degklump i fyra delar.

Rulla ut varje delarna i fyra jämna längder.

Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager, byt plats på längderna i andra lagret.

Tryck till helt lätt.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg längderna i kyl en stund i plastfolie.

Skär 3-4 mm tjocka skivor.

Lägg kakorna på en bakplåtsklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvara i tättslutande burk.


Glutenfri, mjölkfri, rik på magnesium, järn och vitamin B6.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards