Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 8 september 2013 19:45

Antal: ca 20 st

 

Första steget - fördegen:

5 g jäst

3 dl ljummet vatten

ca 300 g specialvetemjöl

 

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet. Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.

 

Andra steget:

ca 300 g specialvetemjöl

0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med

10 g havssalt

ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar

 

Gräddas i ånga 250 -210°C.

 

Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl. Degen ska vara ganska lös. Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.

 

Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka. Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt. Vik sedan ihop degen till tre lager. Jäs den i ca 40 minuter.

 

Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla. Vik ihop brödet som förra omgången. Jäs ytterligare 40 minuter.

 

Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm. Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt. Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.

 

Sätt in bröden i ugnen på 250°C. Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Av Maria - 8 september 2013 15:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

800 g potatis

Smör till stekning
4 st kycklingsteak
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1½ msk kycklingfond
2 tsk dragon
Salt

Peppar
Maizena till redning

200 g vitkål
1 tsk dijonsenap
1 tsk dragon
1 st vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
2 msk raps/matolja
1 st äpple
35 g rucola
Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Hetta upp smör i en stekpanna, krydda kycklingsteaken med salt och peppar.

Stek den med skinnsidan ner i stekpannan tills skinnet är krispigt, vänd och stek en stund till på andra sidan.

Lägg i en ugnsfast form och laga klart i ugnen ca 10 min.
Skala och strimla löken, skala och hacka vitlöken.

Stek i stekpannan som du stekt kycklingen i.

Rör i vatten, grädde och fond.

Låt koka upp och smaka av med dragon, salt och peppar.

Red med maizena.
Strimla kålen fint, krama den mjuk med händerna.

Vispa samman dijon, dragon, pressad vitlök, vinäger och olja.

Blanda med vitkål och rör i tunt skivat äpple och rucola.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 8 september 2013 09:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

Smör till stekning

3 dl kalv- eller oxbuljong

1½ dl vispgrädde

1 tsk svartvinbärsgelé

1 msk smör, rumsvarmt

1 msk vetemjöl

1 krm salt

Nymald vitpeppar


Gör så här:

Hacka lök och fräs lätt i smör i en kastrull.

Häll i kalv- eller oxbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.

Rör i gelé.

Rör ihop smör och mjöl till en kula.

Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.

Låt såsen sjuda i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Sila av såsen.




Av Maria - 7 september 2013 22:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ liter vaniljglass

1 vaniljstång

1 dl cream cheese original


Gör så här:

Ta ur glassen ur frysen och låt tina en stund.
Skär glassen i bitar och lägg i en bunke.
Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i bunken med glassen.
Lägg i cream cheese.
Vispa glassen mjuk med en elvisp.
Lägg upp i en skål och servera direkt.

Av Maria - 7 september 2013 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Grytan:

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

Smör

2 msk curry

600 g rostbiff

2 dl grädde

2 msk konjak

1 dl vatten att späda med

Salt

Svartpeppar

1 dl cashewnötter


Paprikasallad:

1 grön paprika

1 gul paprika

1 röd paprika

1 orange paprika

2 msk god olivolja

1 msk balsamvinäger

½ dl finhackad färsk bladpersilja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i lite smör i en gryta utan att löken tar färg. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag.
Skär rostbiffen i 1 cm stora tärningar. Bryn lite smör i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det hastigt i omgångar på hög värme så att det får färg. Lägg därefter över köttet i grytan med lök och blanda ihop lök och kött. Häll på grädde och konjak och låt gryta puttra ca 5 minuter. Späd med vattnet. Smaka av med salt och peppar och strö över cashewnötter.
Paprikasallad: Skär paprikorna i 1 cm stora bitar och lägg i en skål. Häll på lite olivolja, balsamvinäger och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 7 september 2013 19:30

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 40 minuter och ca 30 minuter

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

4 dl vatten

1 msk olja

3/4 msk salt

1 krm finstött kummin

10-12 dl matbrödsmjöl av vete (500-600 g)


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, slå i oljan och häll över den smulade jästen.

Tillsätt salt och kummin.

Arbeta in mjölet i några omgångar tills degen känns smidig.

Låt jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Kavla ut till en rektangel, 30 X 50 cm, och rulla ihop den - börja i ett hörn - och forma till en giffel.

Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Grädda i 200-225 grader.

Gräddningstid - tills giffeln är ljusbrun och knaprig - ca 25 minuter.

Efter gräddningen får giffeln svalna på galler utan bakduk.

Av Maria - 7 september 2013 18:00




Ingredienser:

1 apelsin, gärna obesprutad
6 hg röda vinbär
4 hg svarta vinbär
1 dl vatten
1 kg Syltsocker

 

Gör så här:

Skala apelsinen med potatisskalare och strimla skalen fint.

Ta skinnet av klyftorna och skär dom i små bitar.

Blanda allt utom sockret i en gryta och koka under lock i 10 minuter.

Tillsätt sockret och koka i ytterligare 2 minuter.


Det här är en bra sylt att använda till kött eller paté som alternativ till cumberlandsås.

Blanda bara i vin och senap och rör om.

Det blir inte så "vått" som riktig cumberlandsås.




Av Maria - 7 september 2013 09:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 scharlottenlökar

4 msk rödvinsvinäger

3 msk vatten

2 msk hackad färsk dragon

250 g smör

4 äggulor

1 msk citronsaft

Salt

Vitpeppar


Till garnering:

1 msk hackad färsk persilja och dragon


Gör så här:

Finhacka löken.

Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull.

Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.

Sila bort löken och mät så att vätskan är ca ½ dl.

Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd.

Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.


Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.

Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern.

Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.


Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning.

Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.


Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar.

Håll såsen varm över vattenbad fram till servering.

Strö över hackad persilja och dragon.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards