Alla inlägg under september 2013
Antal: ca 20 st
Första steget - fördegen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
ca 300 g specialvetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet. Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Andra steget:
ca 300 g specialvetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med
10 g havssalt
ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar
Gräddas i ånga 250 -210°C.
Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl. Degen ska vara ganska lös. Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.
Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka. Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt. Vik sedan ihop degen till tre lager. Jäs den i ca 40 minuter.
Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla. Vik ihop brödet som förra omgången. Jäs ytterligare 40 minuter.
Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm. Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt. Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.
Sätt in bröden i ugnen på 250°C. Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
Smör till stekning
4 st kycklingsteak
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
1½ msk kycklingfond
2 tsk dragon
Salt
Peppar
Maizena till redning
200 g vitkål
1 tsk dijonsenap
1 tsk dragon
1 st vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
2 msk raps/matolja
1 st äpple
35 g rucola
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Hetta upp smör i en stekpanna, krydda kycklingsteaken med salt och peppar.
Stek den med skinnsidan ner i stekpannan tills skinnet är krispigt, vänd och stek en stund till på andra sidan.
Lägg i en ugnsfast form och laga klart i ugnen ca 10 min.
Skala och strimla löken, skala och hacka vitlöken.
Stek i stekpannan som du stekt kycklingen i.
Rör i vatten, grädde och fond.
Låt koka upp och smaka av med dragon, salt och peppar.
Red med maizena.
Strimla kålen fint, krama den mjuk med händerna.
Vispa samman dijon, dragon, pressad vitlök, vinäger och olja.
Blanda med vitkål och rör i tunt skivat äpple och rucola.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
Smör till stekning
3 dl kalv- eller oxbuljong
1½ dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk vetemjöl
1 krm salt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och fräs lätt i smör i en kastrull.
Häll i kalv- eller oxbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Rör i gelé.
Rör ihop smör och mjöl till en kula.
Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Sila av såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ liter vaniljglass
1 vaniljstång
1 dl cream cheese original
Gör så här:
Ta ur glassen ur frysen och låt tina en stund.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grytan:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Smör
2 msk curry
600 g rostbiff
2 dl grädde
2 msk konjak
1 dl vatten att späda med
Salt
Svartpeppar
1 dl cashewnötter
Paprikasallad:
1 grön paprika
1 gul paprika
1 röd paprika
1 orange paprika
2 msk god olivolja
1 msk balsamvinäger
½ dl finhackad färsk bladpersilja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i lite smör i en gryta utan att löken tar färg. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag.Antal: 1 bröd
Jäsning: ca 40 minuter och ca 30 minuter
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten
1 msk olja
3/4 msk salt
1 krm finstött kummin
10-12 dl matbrödsmjöl av vete (500-600 g)
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader, slå i oljan och häll över den smulade jästen.
Tillsätt salt och kummin.
Arbeta in mjölet i några omgångar tills degen känns smidig.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Kavla ut till en rektangel, 30 X 50 cm, och rulla ihop den - börja i ett hörn - och forma till en giffel.
Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda i 200-225 grader.
Gräddningstid - tills giffeln är ljusbrun och knaprig - ca 25 minuter.
Efter gräddningen får giffeln svalna på galler utan bakduk.
Ingredienser:
1 apelsin, gärna obesprutad
6 hg röda vinbär
4 hg svarta vinbär
1 dl vatten
1 kg Syltsocker
Gör så här:
Skala apelsinen med potatisskalare och strimla skalen fint.
Ta skinnet av klyftorna och skär dom i små bitar.
Blanda allt utom sockret i en gryta och koka under lock i 10 minuter.
Tillsätt sockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Det här är en bra sylt att använda till kött eller paté som alternativ till cumberlandsås.
Blanda bara i vin och senap och rör om.
Det blir inte så "vått" som riktig cumberlandsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 scharlottenlökar
4 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk hackad färsk dragon
250 g smör
4 äggulor
1 msk citronsaft
Salt
Vitpeppar
Till garnering:
1 msk hackad färsk persilja och dragon
Gör så här:
Finhacka löken.
Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull.
Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.
Sila bort löken och mät så att vätskan är ca ½ dl.
Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.
Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.
Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern.
Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.
Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning.
Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.
Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Håll såsen varm över vattenbad fram till servering.
Strö över hackad persilja och dragon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|