Alla inlägg under september 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
600 g kycklingbröstfilé
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör till stekning
½ st citron, saften
25 g smör
Coleslaw:
200 g vitkål
100 g morötter
½ st citron, saft
1 dl majonnäs
1½ msk sweet chili
1 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Krydda kycklingen med salt och peppar.
Bryn den i smör tills det fått fin färg.
Lägg kycklingen i en ugnsform, skär snitt i den, pressa citronsaft och klicka på smör.
Laga i ugn ca 15 min.
Gör coleslaw.
Strimla kålen fint.
Skala och strimla morötterna.
Rör ihop pressad citronjuice, majonnäs och sweet chili.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop med kålen och morötterna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g salmalax
1 krm salt
2 msk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 tsk fänkålsfrön, malda i mortel
Picklad gulbeta:
1 gulbeta
1 msk ättika
2 msk strösocker
3 msk vatten
Till servering och garnering:
Röda vinbär
Fänkålsdill eller dill
Krasse eller färska örter
Gör så här:
Lägg laxen i en plastpåse.
Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.
Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn.
Vänd på laxen efter halva tiden.
Vispa ihop ättika, socker och vatten.
Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen.
Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i ca en timme.
Servering:
Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv.
Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär.
Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.
Nykokt potatis är gott att servera till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk honung
1½ msk vitvinsvinäger
1½ dl rapsolja
1 krm salt
1 krm malen vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop honung och vinäger.
Vispa i oljan lite i taget, tills såsen tjocknar.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera såsen till fänkålsgravad lax med picklad gulbeta.
En len honungssås som passar väldigt bra till gravad lax eller som salladsdressing.
Antal: beror på hur stora man gör
Ingredienser:
250 g kokosfett
1 ägg
150 g florsocker
3 msk kallt kokt kaffe
5 msk kakaopulver
vårgårdaris
Gör så här:
Smält kokosfettet.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 ägg
1 msk dinkelsikt
½ dl polentagryn
1 dl riven parmesanost
½ dl finhackad salvia
Salt
Svartpeppar
Smör
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
½ dl färsk hackad salvia
Salt
Svartpeppar
Svart bönsallad:
½ rödlök
1 gul eller röd paprika
1 liten squash
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Vit balsamvinäger
4 dl kokta svarta bönor (ca 2 dl okokta)
Gör så här:
Börja med tomatsåsen:Ingredienser:
2½ dl risgryn
3 msk smör
1 medelstor portion lök
0-75 g finskuren rökt skinka
Salt
Vitpeppar
Omkring 1¼ liter kokande vatten
(1 tsk currypulver)
Gör så här:
Risgrynen gnidas mellan en ren handduk, smöret brynes i en tjockbottnad kastrull och häri nedläggas grynen jämte den hackade löken för att bryna.
Mot slutet av bryningen iläggas de fint skurna skinktärningarna.
Under hela tiden omröres med träsked.
När grynen äro ljusbruna, påspädes det kokande lätt saltade vattnet (tag ej allt på en gång i händelse det ej behöves).
Riset får mycket sakta puttra under lock, tills grynen kännas mjuka, då anrättingen avsmaks.
(Man undviker att röra i riset).
Curry kan tillsättas och i stället för skinka 4-6 msk riven ost.
Serveras mycket varm.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
Raps/matolja
Flingsalt
500 g torsk
2 tsk torkad dill
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 st ägg
Smör till stekning
125 g romansallad
2 st tomat
2 dl yoghurt
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen.
Lägg den i en ugnsfast form, ringla över olja och salta.
Laga i ugn ca 30 min.
Skär fisken i bitar och mixa till en färssmet.
Blanda i dill, salt, vitpeppar och ägg.
Stek fiskbiffar i smör.
Strimla salladen och skiva tomater.
Gör såsen.
Rör samman yoghurt, sambal oelek och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
½ dl vispgrädde
½ tsk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Smält smör på medelvärme, vispa i vetemjöl.
Häll på buljongen och vispa under tiden.
Häll i gräde, soja och svartvinbärsgelé.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|