Alla inlägg under september 2013

Av Maria - 16 september 2013 16:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
800 g potatis

600 g kycklingbröstfilé
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör till stekning
½ st citron, saften
25 g smör

Coleslaw:
200 g vitkål
100 g morötter
½ st citron, saft
1 dl majonnäs
1½ msk sweet chili
1 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Krydda kycklingen med salt och peppar.

Bryn den i smör tills det fått fin färg.

Lägg kycklingen i en ugnsform, skär snitt i den, pressa citronsaft och klicka på smör.

Laga i ugn ca 15 min.
Gör coleslaw.

Strimla kålen fint.

Skala och strimla morötterna.

Rör ihop pressad citronjuice, majonnäs och sweet chili.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ihop med kålen och morötterna.

ANNONS
Av Maria - 16 september 2013 09:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g salmalax

1 krm salt

2 msk strösocker

1 krm malen vitpeppar

1 tsk fänkålsfrön, malda i mortel


Picklad gulbeta:

1 gulbeta

1 msk ättika

2 msk strösocker

3 msk vatten


Till servering och garnering:
Röda vinbär

Fänkålsdill eller dill

Krasse eller färska örter


Gör så här:
Lägg laxen i en plastpåse.

Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.

Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn.

Vänd på laxen efter halva tiden.

Vispa ihop ättika, socker och vatten.

Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen.

Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i ca en timme.


Servering:

Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv.

Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär.

Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.


Nykokt potatis är gott att servera till.




ANNONS
Av Maria - 16 september 2013 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 msk honung

1½ msk vitvinsvinäger

1½ dl rapsolja

1 krm salt

1 krm malen vitpeppar


Gör så här:

Blanda ihop honung och vinäger.

Vispa i oljan lite i taget, tills såsen tjocknar.

Smaksätt med salt och peppar.

Servera såsen till fänkålsgravad lax med picklad gulbeta.


En len honungssås som passar väldigt bra till gravad lax eller som salladsdressing.

Av Maria - 15 september 2013 22:15

Antal: beror på hur stora man gör


Ingredienser:

250 g kokosfett

1 ägg

150 g florsocker

3 msk kallt kokt kaffe

5 msk kakaopulver

vårgårdaris


Gör så här:

Smält kokosfettet.
Vispa ägg och florsocker och tillsätt kaffe och kakao.
Vispa sedan ner kokosfettet i blandningen, lite i sänder.
Blanda tills sist ner vårgårdaris till lagom konsistens.
Klicka ut smeten i bakformar och ställ dem kallt.

Av Maria - 15 september 2013 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

1 ägg

1 msk dinkelsikt

½ dl polentagryn

1 dl riven parmesanost

½ dl finhackad salvia

Salt

Svartpeppar

Smör


Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

½ dl färsk hackad salvia

Salt

Svartpeppar


Svart bönsallad:

½ rödlök

1 gul eller röd paprika

1 liten squash

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Vit balsamvinäger

4 dl kokta svarta bönor (ca 2 dl okokta)


Gör så här:

Börja med tomatsåsen:
Skala och hacka lök, vitlök och paprika fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja och bryn grönsakerna i några minuter.
Tillsätt krossade tomater och salvia.
Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka aav med salt och peppar.

Gör sedan bönsalladen:
Skala och hacka rödlök fint.
Skär paprika och squash i tärningar.
Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn lök och grönsaker i några minuter.
Strö över salt och svartpeppar och droppa lite vit balsamvinäger över.
Häll över allt i en skål och blanda med kokta bönor.
Ställ åt sidan.

Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar.
Vispa ägget i en skål.
Blanda dinkelsikt, polenta, parmesanost, salvia, salt och peppar i en annan skål.
Doppa kycklingfiléerna i ägg och sedan i paneringen.
Hetta upp stekpanna med smör och stek filéerna gyllenbruna 5 minuter per sida.

Av Maria - 15 september 2013 16:15




Ingredienser:

2½ dl risgryn

3 msk smör

1 medelstor portion lök

0-75 g finskuren rökt skinka

Salt

Vitpeppar

Omkring 1¼ liter kokande vatten

(1 tsk currypulver)


Gör så här:

Risgrynen gnidas mellan en ren handduk, smöret brynes i en tjockbottnad kastrull och häri nedläggas grynen jämte den hackade löken för att bryna.
Mot slutet av bryningen iläggas de fint skurna skinktärningarna.
Under hela tiden omröres med träsked.
När grynen äro ljusbruna, påspädes det kokande lätt saltade vattnet (tag ej allt på en gång i händelse det ej behöves).
Riset får mycket sakta puttra under lock, tills grynen kännas mjuka, då anrättingen avsmaks.
(Man undviker att röra i riset).
Curry kan tillsättas och i stället för skinka 4-6 msk riven ost.
Serveras mycket varm.




Av Maria - 15 september 2013 15:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
800 g potatis
Raps/matolja
Flingsalt

500 g torsk
2 tsk torkad dill
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 st ägg
Smör till stekning

125 g romansallad
2 st tomat

2 dl yoghurt
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta och klyfta potatisen.

Lägg den i en ugnsfast form, ringla över olja och salta.

Laga i ugn ca 30 min.
Skär fisken i bitar och mixa till en färssmet.

Blanda i dill, salt, vitpeppar och ägg.
Stek fiskbiffar i smör.
Strimla salladen och skiva tomater.
Gör såsen.

Rör samman yoghurt, sambal oelek och honung.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 15 september 2013 09:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl köttbuljong

½ dl vispgrädde

½ tsk kinesisk soja

1 msk svartvinbärsgelé

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Smält smör på medelvärme, vispa i vetemjöl.

Häll på buljongen och vispa under tiden.

Häll i gräde, soja och svartvinbärsgelé.

Smaka av med salt och peppar.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se