Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 12 april 2014 13:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 180 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Frasig friterad kyckling:

4 benfria kycklinglår (600 g)
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar
2 dl vetemjöl
1 msk maizena
2 tsk bakpulver
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk havssalt
2,5 dl filmjölk
1 ägg
1 l neutral rapsolja. till fritering
 
Klassisk majo:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5-2 dl neutral matolja
salt
vitpeppar
 
Crab cakes:
400 g krabbkött
150 g potatis, kokt och kall
2 äggulor
2 salladslökar
1 klyfta vitlök
2 lime, saft och rivet skal
1 kruka koriander
2-3 msk fish sauce
0,5 tsk vitpeppar
2 krm cayennepeppar
1 dl rismjöl, till panering
matolja, till stekning
smör, till stekning
 
Avokado-ärtdipp:
1 avokado
1 dl gröna ärtor
2-3 cm ingefära, saften
1 krm salt
 
Southern cornbread:
1 msk baconfett
3,5 dl majsmjöl
1,2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
3 dl kärnmjölk
6 msk osaltat smör, smält
 
Gör så här
Frasig friterad kyckling:
Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar.
Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor.
Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen.
Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!).
Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av .
Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga.
Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.
 
Klassisk majo:
Blanda äggula, senap och vinäger i en skål.
Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar.
Servera med den friterade kycklingen.
 
Crab cakes:
Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna.
Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt.
Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket.
Smaka av med fish sauce och peppar.
Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera).
Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja.
Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.
 
Avokado- och ärtdipp:
Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas.
Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt .
Mixa till en slät dipp.
Häll upp i burk och förvara i kyl.
 
Cornbread:
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen.
Smält fettet i ugnen.
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål.
Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål.
Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet.
Rör sist ner det smälta smöret.
Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.
ANNONS
Av Maria - 12 april 2014 08:45

Antal: 24 stycken


Ingredienser:

12 st ägg
 
Fyllning 1:
3 msk majonnäs
2 msk crème fraîche
1 msk riven pepparrot från tub
1 msk hackade örter
salt och peppar
 
Fyllning 2:
4 msk majonnäs
1 msk crème fraîche
1 tsk tryffelolja
salt och peppar
 
Garnera med:
örter
rädisor
 
Gör så här:

Hårdkoka äggen.

Låt kallna.

Skala och dela dem.


Fyllning 1:

Gröp försiktigt ur äggulan och mosa den med majonnäs, crème fraiche och pepparrot.

Blanda i finhackade örter och smaka av med salt och peppar.

Spritsa tillbaka röran i ägghalvorna och garnera med örter.


Fyllning 2:

Gröp försiktigt ur äggulan och mosa den med majonnäs och crème fraiche.

Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.

Spritsa tillbaka fyllningen och garnera med örter och rädisa.


TIPS!

Skär bort en liten del på undersidan på ägghalvorna så står de bättre och åker inte runt på fatet.

Några droppar tryffelolja är väldigt gott i potatismos, omelett, på pasta och i svamprätter.

ANNONS
Av Maria - 12 april 2014 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vetetortillas
100 g färskost
100 g riven ost
4–8 skivor skinka
2 msk olja att steka


Gör så här:

Bred ut färskost över tortillan och täck med skivor av skinka.

Toppa medriven ost.

Vik ihop till en halvmåne.

Stek gyllene på svag värme ca 3 minuter på varje sida.

Skär i tårtbitar.




Av Maria - 11 april 2014 17:45




Ingredienser:

150 g gurka, skalad och tärnad

150 g gul lök, grovt hackad

150 g tomater, hackade

150 g gröna bönor, hackade

150 g selleri i små tärningar

150 g blomkål i små buketter

4 tsk salt


Lag:

2½ dl äppelcidervinäger

1 dl socker

1½ msk krossade senapsfrön

1 msk vetemjöl

1 tsk gurkmeja


Gör så här:
Lägg alla grönsaker i en stor skål och strö över saltet.

Låt stå några timmar.

Blanda lagen och koka upp den.

Spola av grönsakerna och sjud dem 5-7 minuter i lagen, rör om så inget bränner vid.

Häll upp i rena varma burkar och sätt på lock.


Chow chow är kinesiska, betyder steka, och det är framför allt till stekt kött pickles passar bra.




Av Maria - 11 april 2014 17:30

Mängd: ½ dl + 2 dl


Ingredienser:

Loosen up 1:

4 cm färsk, riven pepparrot

½ citron, endast saften


Loosen up 2:

2 små morötter

10 rädisor, med toppar och blad, 100 g

2½ cm färsk ingefära, grovt hackad (kan uteslutas)

Isbitar


Gör så här:

Loosen up 1:
Pressa saften ur en liten mängd av den rivna pepparroten.

Blanda pepparrotssaften med resten av den rivna pepparroten för att få ca 1½ tsk puré.

Lägg purén i ett shotglas och för i citronsaften.


Loosen up 2:

Pressa morötter, rädisor och eventuellt ingefära till juice.

Lägg i några isbitar.

Drick en timme efter Loosen up 1.


De här två drinkarna är idealiska om du är förkyld och de skall tas tillsammans.

Av Maria - 11 april 2014 12:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 l starkt te (t ex rooibos)
2 skivade lime
1 skalad ananas i bitar
1 l delade jordgubbar
krossad is


Gör så här:
Lägg ananas, jordgubbar och lime i en skål.

Fyll på med te och isbitar.


Lite sötare?

Häll i koncentrerad saft i ponchen.




Av Maria - 11 april 2014 08:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

5-minuters sill en förpackning, 420 g
½ st äpple
10 cm purjolök
2 dl crème fraîche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
 
Garnera med:
purjolök
gräslök
 
Gör så här:

Skölj sillen och låt den rinna av väl.

Skär den i sneda bitar.

Skala, kärna ur och hacka äpplet fint.

Skölj och strimla purjolöken.

Blanda äpple och purjolök med crème fraiche, pepparrot, dill och gräslök.

Smaka av med salt och peppar och vänd i sillen.

Blanda om och låt dra i kyl ett dygn innan servering.

Garnera med strimlad purjolök och hackad gräslök.


Färdig inläggningssill som är klar på 5 minuter är perfekt när man inte har tid att lägga in själv.

Här får sillen smak av äpple och riven pepparrot.

Av Maria - 11 april 2014 07:45




Blanda i några skedar chiafrön när du gör smoothie, pannkakssmet eller när du bakar.


De små fröna är laddade med bra saker som gör att man orkar lite mer (fibrer, protein, omega-3 m.m.)




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se