Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 13 april 2014 08:45




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

3 st avokador
300 g räkor med skal ca 125 g skalade
½ st rödlök
2 msk hackad dill
½ dl majonnäs
2 msk pressad citronsaft 1 + 1
salt och peppar
 
Garnera med:
citron
dill
12 st räkor
 
Gör så här:

Skala räkorna och hacka dem grovt.

Skala och hacka löken och hacka dillen.

Blanda räkor, lök, dill och majonnäs.

Smaka av med citronsaft, salt, peppar.

Dela avokadon och ta bort kärnan.

Pensla snittytan med citronsaft och lägg i räkröra.

Garnera med citronskivor, dill och 2 räkor.


Klassiska smaker som alla tycker om.

Räkröran kan göras i förväg.

Serverar du flera smårätter som förrätt kan du dela avokadohalvorna i klyftor och klicka räkröran på dem.




Av Maria - 13 april 2014 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g havreflarn 10-12 stycken
2,5 dl vispgrädde
1 l vaniljglass
2 dl kolasås färdigköpt
2 dl lingon frysta
4 msk pumpakärnor
 
Gör så här:

Bryt havreflarnen i bitar.

Vispa grädden.

Skär glassen i kuber eller ta ut kulor med kuljärn.

Värm kolasåsen försiktigt, den får inte koka.

Varva glass, flarn, grädde och lingon. Strö på pumpakärnor.

Ringla över lite av den varma såsen och servera resten till.




Av Maria - 12 april 2014 18:00

Ingredienser:

1 gurka

1 röd paprika

1 gul lök

2 stjälkar selleri


Lag:

1 dl socker

1 msk salt

1 msk senapsfrö

2 msk sirap

1 dl vinäger

Konserveringsmedel


Gör så här:

Ansa grönsakerna och skär dem i bitar, inte alltför fint.

Blanda till lagen och koka upp den.

Lägg i och koka grönsakerna 3 minuter.

Tag upp dem med hålslev och lägg i rena, varma burkar.

Koka upp lagen, skumma och tillsätt konserveringsmedel.

Sila lagen över grönsakerna och sätt på lock.

Av Maria - 12 april 2014 17:45

Mängd: 1½ dl


Ingredienser:

1 stort salladshuvud, 175 g

1 liten fänkålshuvud

½ citron

Isbitar


Gör så här:

Pressa sallad, fänkål och citron till juice.

Mixa väl och häll i ett högt glas med isbitar.

Garnera, om du vill, med strimlat citronskal och salladsblad.

Av Maria - 12 april 2014 13:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 180 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Frasig friterad kyckling:

4 benfria kycklinglår (600 g)
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar
2 dl vetemjöl
1 msk maizena
2 tsk bakpulver
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk havssalt
2,5 dl filmjölk
1 ägg
1 l neutral rapsolja. till fritering
 
Klassisk majo:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5-2 dl neutral matolja
salt
vitpeppar
 
Crab cakes:
400 g krabbkött
150 g potatis, kokt och kall
2 äggulor
2 salladslökar
1 klyfta vitlök
2 lime, saft och rivet skal
1 kruka koriander
2-3 msk fish sauce
0,5 tsk vitpeppar
2 krm cayennepeppar
1 dl rismjöl, till panering
matolja, till stekning
smör, till stekning
 
Avokado-ärtdipp:
1 avokado
1 dl gröna ärtor
2-3 cm ingefära, saften
1 krm salt
 
Southern cornbread:
1 msk baconfett
3,5 dl majsmjöl
1,2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
3 dl kärnmjölk
6 msk osaltat smör, smält
 
Gör så här
Frasig friterad kyckling:
Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar.
Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor.
Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen.
Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!).
Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av .
Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga.
Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.
 
Klassisk majo:
Blanda äggula, senap och vinäger i en skål.
Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar.
Servera med den friterade kycklingen.
 
Crab cakes:
Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna.
Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt.
Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket.
Smaka av med fish sauce och peppar.
Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera).
Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja.
Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.
 
Avokado- och ärtdipp:
Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas.
Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt .
Mixa till en slät dipp.
Häll upp i burk och förvara i kyl.
 
Cornbread:
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen.
Smält fettet i ugnen.
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål.
Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål.
Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet.
Rör sist ner det smälta smöret.
Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.
Av Maria - 12 april 2014 08:45

Antal: 24 stycken


Ingredienser:

12 st ägg
 
Fyllning 1:
3 msk majonnäs
2 msk crème fraîche
1 msk riven pepparrot från tub
1 msk hackade örter
salt och peppar
 
Fyllning 2:
4 msk majonnäs
1 msk crème fraîche
1 tsk tryffelolja
salt och peppar
 
Garnera med:
örter
rädisor
 
Gör så här:

Hårdkoka äggen.

Låt kallna.

Skala och dela dem.


Fyllning 1:

Gröp försiktigt ur äggulan och mosa den med majonnäs, crème fraiche och pepparrot.

Blanda i finhackade örter och smaka av med salt och peppar.

Spritsa tillbaka röran i ägghalvorna och garnera med örter.


Fyllning 2:

Gröp försiktigt ur äggulan och mosa den med majonnäs och crème fraiche.

Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.

Spritsa tillbaka fyllningen och garnera med örter och rädisa.


TIPS!

Skär bort en liten del på undersidan på ägghalvorna så står de bättre och åker inte runt på fatet.

Några droppar tryffelolja är väldigt gott i potatismos, omelett, på pasta och i svamprätter.

Av Maria - 12 april 2014 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vetetortillas
100 g färskost
100 g riven ost
4–8 skivor skinka
2 msk olja att steka


Gör så här:

Bred ut färskost över tortillan och täck med skivor av skinka.

Toppa medriven ost.

Vik ihop till en halvmåne.

Stek gyllene på svag värme ca 3 minuter på varje sida.

Skär i tårtbitar.




Av Maria - 11 april 2014 17:45




Ingredienser:

150 g gurka, skalad och tärnad

150 g gul lök, grovt hackad

150 g tomater, hackade

150 g gröna bönor, hackade

150 g selleri i små tärningar

150 g blomkål i små buketter

4 tsk salt


Lag:

2½ dl äppelcidervinäger

1 dl socker

1½ msk krossade senapsfrön

1 msk vetemjöl

1 tsk gurkmeja


Gör så här:
Lägg alla grönsaker i en stor skål och strö över saltet.

Låt stå några timmar.

Blanda lagen och koka upp den.

Spola av grönsakerna och sjud dem 5-7 minuter i lagen, rör om så inget bränner vid.

Häll upp i rena varma burkar och sätt på lock.


Chow chow är kinesiska, betyder steka, och det är framför allt till stekt kött pickles passar bra.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards