Alla inlägg under april 2014
Antal: 20 bitar
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
500 g kokta kalla potatisar
150 g finriven prästost
6 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Rostad lökkräm:
3 st gula lökar
25 g smör
2 msk äppelcidervinäger
1 msk strösocker
salt och peppar
Garnera med:
dill
persilja
Gör så här:
Skiva potatisen.
Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20 x 30 cm.
Varva potatis och riven ost i formen.
Vispa samman ägg, grädde, persilja, salt och peppar.
Häll äggstanningen i formen och peta med en gaffel så att den rinner ner mellan potatisskivorna.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt svalna. Ta upp och skär i rutor.
Skala, dela och skiva löken.
Fräs den mjuk i smör i stekpanna utan att den får färg.
Tillsätt vinäger och socker när löken börjar bli mjuk och fräs lite till.
Mixa löken slät och smaka av med salt och peppar.
Lägg en klick på varje ruta och garnera med dill och persilja.
Ingredienser:
250 g hårda syrliga äpplen
250 g gul lök
250 g slanggurka
250 g stora, gröna tomater
Lag:
2½ dl ren ättika, 24%
1½ dl vatten
5 dl socker
1 tsk salt
½ tsk hela nejlikor
½ tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
Gör så här:
Kärna ur äpplena och skala löken.
Skär äpple, lök, gurka och tomater i 2 cm tjocka skivor.
Häll ättika, vatten och socker i en gryta.
Knyt in nejlikor, vit- och kryddpeppar i en bit gasväv och lägg i grytan.
Koka upp lagen.
Häll äpple, lök, gurka och tomater i grytan.
Koka salladen sakta under lock tills den tjocknar, 30-40 minuter.
Rör om då och då.
Tag upp kryddpåsen, ös upp salladen i glasburkar och sätt på täta lock.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g spagetti
300 g chorizo
1 frp körsbärstomater
1 kruka basilika, grovt plockad
150 g fetaost
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Skär chorizon i centimetertjocka skivor, bryn i het panna med olivolja, tillsätt tomaterna och blanda sedan med den kokta pastan, basilika och smulad fetaost.
Antal: 10 portioner
Ugn: 175 grader, innertemperatur på 62 grader
Ingredienser:
1 kg lammstek
1 kruka rosmarin
5 st vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
2 msk smör
Gör så här:
Skär några snitt i steken och peta in rosmarinkvistar i köttet.
Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.
Lägg köttet med smöret i en form.
Skala och krossa vitlöken.
Lägg den och resten av rosmarinen runt om och på köttet.
Strö över citronskal och tillaga klart i ugnen.
Innertemperaturen ska vara 62°, då är köttet rosa.
Låt köttet vila i 15 minuter.
Skiva upp och garnera med rosmarin.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Chokladsås:
Vispa vatten, kakao, rörsocker och espressopulver i en kastrull och låt koka ihop ett par minuter.
Fras:
Smält smöret i en kastrull.
Rör i havregryn, rörsocker och kakao, och låt fräsa ihop någon minut.
Häll ut fraset på en tallrik.
Fördela ljummen chokladsås i 4 glas.
Gör kulor av glassen och lägg i.
Häll över lite konjak eller rom och strö på fraset.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
125 g sparris
10 maskrosblad
1/4 galia- eller honungsmelon
175 g gurka
1 stort päron
Isbitar
Gör så här:
Skär bort den nedre, träaktiga delen av sparrisen.
Rulla ihop maskrosbladen till en boll (om du har plockat dem vilda sköljer du dem först).
Pressa alltihop till juice.
Pressa melonen, gurkan och päronet till juice.
Mixa juicerna och servera i en högt glas med några isbitar.
Plommon lägges i kokhett vatten; när skinnet då lossnar afflås det; därefter vägas plommon och läggas i en stenburk.
Nu kokas en lag af 1 skålpund fn sockersirap, 3 tum vinättika, en nypa muskottblomma, fem á sex kryddnejlikor och ett matskedsblad franskt brännvin till hvart skålpund plommon; denna lag hälles het på plommon; burken betäckes först med en fyrdubbel handduk, däruppå en tallrik, hvarmed den får stå till nästa dag, då burken blott öfverbindes med papper och förvaras i kallt rum.
Detta är ett recept från 1933.
Antal: 10 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
20 st dadlar
4 st ägg
2 dl mandelmjöl
1.5 tsk bakpulver
4 msk kokosolja
1.5 dl kakao
1 dl hasselnötskärnor
Garnera med:
grädde
hallon
blåbär
Gör så här:
Kärna ur dadlarna.
Mixa dadlar och ägg till en slät massa.
Tillsätt mandelmjöl, bakpulver, kokosolja och kakao.
Finhacka nötterna och rör ner i smeten.
Smörj en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med kokosolja och strö den med kokos.
Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen, 20 minuter.
Låt kakan kallna.
Låt kakan stå i kylen ett par timmar så att den stelnar.
Servera med grädde och bär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|