Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 15 maj 2014 17:45

Antal: ca 35 st

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl

3/4 dl socker

2 hg smör eller margarin

1 hg skållad mald mandel

Strösocker att doppa kakorna i


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.

Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.

Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.

Av Maria - 15 maj 2014 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredieser:

1 kg  räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2  äggulor
6 dl  matolja
2 tsk  senap
1 msk  vitvinsvinäger
1 kruka  dill
10 cm  pepparrot, skalad
50 g  löjrom
1  citron
4 skivor  gott vitt bröd (ej levain)
Smör, till stekning

 

Gör så här: 


Skala alla räkor och ställ åt sidan. 
Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke.

Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden.

Använd elvisp eller handvisp.

När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar. 
Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget. 
Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av.

Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting. 
Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använde en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd.

Stek sedan gyllene i smör. 
Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom.

Avsluta med en dillkvist och en citronskiva. 

Av Maria - 15 maj 2014 08:45

Ugn: 250 grader, 5 minuter


Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 msk kokande vatten


Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 5 min.

Strö lite strösocker på kakan och stjälp sedan upp på papper. B

red på valfri sylt.

Rulla samman.


Fyll med valfri sylt eller mos. P.S Hemlagad sylt blir självklart godast.

Av Maria - 15 maj 2014 07:45

Ingredienser:

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1½ dl vitvinsvinäger
3 dl Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar

 

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter.

Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.

Av Maria - 15 maj 2014 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 paket Quorn Bitar2–3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk socker
salt
2 stjälkar citrongräs, släng de yttre sega bladen
½ mogen mango (tärnad)
2 msk sojasås
2 msk olivolja
1 knippe färsk koriander
1 röd chili, urgröpt och finhackad


Gör så här:

Värm oljan i en wokpanna.

Tillsätt röd currypasta och fräs upp den.
Häll i kokosmjölk och koka upp.
Tillsätt socker, citrongräs, en nypa salt och sojasås.
Tillsätt Quorn Bitar och låt sjuda enligt tillagningsanvisningar.
Tillsätt mango och koka upp igen innan rätten serveras.
Ta bort citrongräset och servera med koriander och röd chili.
Servera med ris och broccoli.

Av Maria - 14 maj 2014 20:00

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 dl havregryn

½ tsk kardemumma

1 msk psylliumfrön

1½ dl kesella, 1% fett

100 g hallon


Gör så här:

Koka havregrynsgröten enligt anvisningarna på förpackningen tillsammans med kardemumman.

Rör ner psylliumfröna när gröten är klar.

Mixa kesellan med 3/4 av hallonen.

Toppa gröten med kesellan och de resterande hallonen.

Av Maria - 14 maj 2014 17:45

Antal: ca 1 liter


Ingredienser:

1 ananas

1 kruka basilika

65 g färsk spenat

4 päron


Gör så här:

Skala ananasen.

Skär av basilikan längst ner på plantan.

Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.

Kör sedan allt genom centrifugen.

Av Maria - 14 maj 2014 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

pkt  frysta gyozaplattor


FYLLNING:
300 g  kycklingfärs eller fläskfärs
3 msk  ljus soja
2 cm  ingefära, riven
1  vitlöksklyfta, pressad
 msk  sesamolja
1 msk  farinsocker
1 tsk  fisksås
1  liten morot, finhackad
1 dl  vitkål, fint hackad


DIPPSÅS:
1 dl  japansk eller koreansk soja
½ dl  risvinäger
½  röd chili, tunt skivad
1 msk  farinsocker
Rapsolja till stekning
Wasabirucola eller någon annan sallad till servering

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.

Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås. 
Häll detta över färsen och blanda väl.

Tillsätt grönsakerna och rör samman. 
Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning.

Lyft kanterna och pressa dem mot varandra.

"Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika.

Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra. 

Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra. 
När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter. 
Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards