Alla inlägg under maj 2014
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl
3/4 dl socker
2 hg smör eller margarin
1 hg skållad mald mandel
Strösocker att doppa kakorna i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.
Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.
Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.
Antal: 4 portioner
Ingredieser:
1 kg räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2 äggulor
6 dl matolja
2 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 kruka dill
10 cm pepparrot, skalad
50 g löjrom
1 citron
4 skivor gott vitt bröd (ej levain)
Smör, till stekning
Gör så här:
Skala alla räkor och ställ åt sidan.
Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke.
Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden.
Använd elvisp eller handvisp.
När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.
Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av.
Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.
Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använde en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd.
Stek sedan gyllene i smör.
Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom.
Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.
Ugn: 250 grader, 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 msk kokande vatten
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet.
Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 5 min.
Strö lite strösocker på kakan och stjälp sedan upp på papper. B
red på valfri sylt.
Rulla samman.
Fyll med valfri sylt eller mos. P.S Hemlagad sylt blir självklart godast.
Ingredienser:
500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1½ dl vitvinsvinäger
3 dl Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter.
Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 paket Quorn Bitar2–3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk socker
salt
2 stjälkar citrongräs, släng de yttre sega bladen
½ mogen mango (tärnad)
2 msk sojasås
2 msk olivolja
1 knippe färsk koriander
1 röd chili, urgröpt och finhackad
Gör så här:
Värm oljan i en wokpanna.
Tillsätt röd currypasta och fräs upp den.
Häll i kokosmjölk och koka upp.
Tillsätt socker, citrongräs, en nypa salt och sojasås.
Tillsätt Quorn Bitar och låt sjuda enligt tillagningsanvisningar.
Tillsätt mango och koka upp igen innan rätten serveras.
Ta bort citrongräset och servera med koriander och röd chili.
Servera med ris och broccoli.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl havregryn
½ tsk kardemumma
1 msk psylliumfrön
1½ dl kesella, 1% fett
100 g hallon
Gör så här:
Koka havregrynsgröten enligt anvisningarna på förpackningen tillsammans med kardemumman.
Rör ner psylliumfröna när gröten är klar.
Mixa kesellan med 3/4 av hallonen.
Toppa gröten med kesellan och de resterande hallonen.
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 ananas
1 kruka basilika
65 g färsk spenat
4 päron
Gör så här:
Skala ananasen.
Skär av basilikan längst ner på plantan.
Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.
Kör sedan allt genom centrifugen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt frysta gyozaplattor
FYLLNING:
300 g kycklingfärs eller fläskfärs
3 msk ljus soja
2 cm ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
1½ msk sesamolja
1 msk farinsocker
1 tsk fisksås
1 liten morot, finhackad
1 dl vitkål, fint hackad
DIPPSÅS:
1 dl japansk eller koreansk soja
½ dl risvinäger
½ röd chili, tunt skivad
1 msk farinsocker
Rapsolja till stekning
Wasabirucola eller någon annan sallad till servering
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås.
Häll detta över färsen och blanda väl.
Tillsätt grönsakerna och rör samman.
Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning.
Lyft kanterna och pressa dem mot varandra.
"Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika.
Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra.
Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra.
När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter.
Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|