Alla inlägg under maj 2014
Antal: ca 10 portioner
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Deg:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin, rumstempererat
1 ägg
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker Fairtrade
½ tsk salt
½ dl sötmandel, mald
100 g Schweizernötchoklad
Fyllning:
2 dl créme fraiche
½ dl Florsocker
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
Garnering:
½–1 liter jordgubbar, sköljda, snoppade
1 ½ dl vatten
1 msk citronsaft
1 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt ägg och matfett och arbeta samman till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och lägg i kylskåp i minst 1 tim.
Tryck ut degen i en smord paj- eller springform.
Grädda i 200° i ca 12 min.
Bryt chokladen i bitar och lägg på den varma bottnen.
Pensla ut chokladen så att den täcker hela bottnen.
Låt pajskalet kallna.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll över bottnen.
Lägg jordgubbarna på fyllningen.
Blanda samman vatten, citronsaft och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut.
Låt svalna något innan det skedas över jordgubbarna.
Ingredienser:
1½ dl havregryn
1½ dl råggryn
2 dl hackade nötter, tex hasselnötter eller sötmandel
1 dl linfrön eller psylliumfrön
1 dl pumpakärnor
2-3 dl nypon (bitar av nyponskal)
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en müsli.
Tips!
I en müsli kan man blanda i stort sett vad man vill.
Börja med en bas av gryn och fyll sedan på med nötter, frön och smaksättningar efter fantasi och vad du gillar.
Som diabetiker gör du klokt i att undvika puffar och hålla nere på den torkade frukten.
Pass gärna på att ha psylliumfrön i som stabiliserar blodsockret.
1-1½ dl müsli är en lagom mängd.
Servera müslin med 2-3 dl naturell fil eller yoghurt blandad med 1 dl kesella och gärna toppad med bär.
Kesellan bidrar med protein som mättar och stabiliserar blodsockret.
Antal: 25 bitar
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl Rörsocker strö
3 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt
Baklavatopping:
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg
Sirap:
45 g vatten
50 g Strösocker
50 g Muscovadosirap zest från en apelsin
Gör så här:
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Baklavatopping:
Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna.
Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.
Hacka alla nötter eller kör i en mixer.
Blanda nötterna med kanel.
Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Sirap:
Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull.
Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
Låt baklavan stå till sig, gärna över natten.
Sedan är det bara att njuta!
Ingredienser:
1 kg röda, svarta eller vita vinbär
½-1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Rensa och skölj vinbären.
Koka bären med vatten under lock på svag värme tills de mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan det är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bananer
4 msk råsocker
2 msk smör eller magarin
1 dl pressad apelsinsaft
2 msk riven ingefära
Gör så här:
Skala bananerna och dela dem på längen.
Strö råsocker runt om bananerna.
Stek bananerna i matfett tills de är lite mjuka.
Tillsätt apelsinsaften och ingefäran.
Låt sjuda några minuter.
Servera bananerna med glass.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 ½ dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade
1 ½ msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.
Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 5 min.
Skär längderna i bitar direkt.
Förvara kakorna torrt.
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
3 dl helt bovete
2 dl hasselnötter
5-6 torkade äppelskivor
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 msk vatten
1 msk honung
1 msk rapsolja
½-1 msk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj bovetet ordentligt i hett vatten.
Hacka hasselnötterna och de torkade äppelringarna.
Blanda bovete, hasselnötter, äppelbitar och alla kärnor och frön i en bunke.
Blanda vatten, honung, rapsolja och kanel.
Slå blandningen över torrvarorna och rör om ordentligt.
Bred müslin på en plåt och rosta tills müslin har fått lite färg, 15-20 minuter.
Rör gärna om i blandningen då och då.
Tips!
I en müsli kan man blanda i stort sett vad man vill.
Börja med en bas av gryn och fyll sedan på med nötter, frön och smaksättningar efter fantasi och vad du gillar.
Som diabetiker gör du klokt i att undvika puffar och hålla nere på den torkade frukten.
Pass gärna på att ha psylliumfrön i som stabiliserar blodsockret.
1-1½ dl müsli är en lagom mängd.
Servera müslin med 2-3 dl naturell fil eller yoghurt blandad med 1 dl kesella och gärna toppad med bär.
Kesellan bidrar med protein som mättar och stabiliserar blodsockret.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 dl Vatten
160 gram Mörk Choklad
Gör så här:
Smält chokladen med ½ dl vatten och rör jämn.
Lägg chokladen i en fryspåse platta ut, låt ligga i frysen 1 timme.
Ta ut chokladen häll i resten av vattnet och vispa tills jämn och len.
Häll upp i serveringsskålar och servera
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|