Alla inlägg under maj 2014
Ingredienser:
½ avokado
1½ dl keso
Salt
Peppar
Persilja
Gör så här:
Dela avokadon på mitten.
Gröp ur köttet och mosa det med en gaffel i en liten skål.
Blanda avokadon med keson.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med persilja.
Tips!
Ett bra bröd är gjort på råg och surdeg där man tydligt kan se hela korn i skivorna.
Innehåller de dessutom linfrön eller psylliumfrön är de extra bra.
1-2 skivor bröd (ca 40-50 g totalt) är lagom som en portion.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
1 msk psylliumfrön
6 torkade dadlar
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 krm mald ingefära (alt. 4 tsk pepparkakskrydda)
1 msk kokosfett
Ev. några droppar vatten
Gör så här:
Mixa nötter, dadlar, psylliumfrön och kryddor.
Smält kokosfettet och tillsätt det.
Blanda till en mjuk deg.
Droppa ev. i några droppar vatten.
Nötter och torkad frukt är en bra bas för ett nyttigt och mättande mellanmål.
Genom att enkelt bara mixa dem med olika smaksättning får du lyxiga bollar som går hem hos alla åldrar.
Antal: ca 10 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
80 g smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
3-4 rivna äpplen
2 msk honung
Gör så här:
Rör smör och socker och tillsätt äggulan.
Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner det.
Låt degen ligga svalt en stund.
Smörj veckade plåtformar och tryck ut deg i botten och på väggarna, spara lite deg till "lock".
Rör ihop rivna äpplen och honung och fördela det i formarna.
Kavla ut resten och tag ut lock.
Kläm fast locken över äpplena.
Grädda i medelvarm ugn (200 grader).
Stjälp upp dem.
Dessa kakor skall ätas alldeles nygräddade.
Går ej att spara.
Antal: ca 15 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
60 g smält smör
60 g socker
5 g havssalt
ca 750 g vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i resten av ingredienserna och knåda ihop till en blank deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Forma den till ca 15 runda bullar, drygt 1 dl deg per bulle.
Platta ut degen till kakor med ca 10 cm i diameter och nagga dem.
Lägg kakorna på smord plåt och jäs till dubbel storlek.
Grädda bröden i 210°C i ca 10 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin
Pensling:
Äggivita
Hackade nötter
Gör så här:
Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning.
Sätt ugnen på 175°.
Låt kakorna svalna på galler.
Antal: 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
2 ägg
25 g mörk choklad, 70%
4 dl hemgjord müsli, tex bovetegranola
2 msk kokosolja
1 krm salt
½ krm vaniljpulver
2 msk honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa upp äggen i en bunke.
Hacka chokladen.
Rör i choklad, müsli, kokosolja, salt, vaniljpulver och honung i äggen.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
Låt kakorna kallna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förpackning Quorn Bitar4 msk rapsolja
4 små finhackade lökar
1 msk kanel (eller tre kanelstänger)
3 msk finhackad vitlök (eller 1 msk vitlökspulver)
2 msk hackad ingefära
2 1/4 dl hackade tomater
1 msk salt
¼ tsk malen peppar
½ tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk garam masala
½ tsk cayennepeppar
drygt 1 dl crème fraiche
2 1/4 dl dl vatten
lite hackad koriander (valfritt)
Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme i 1 minut.
Tillsätt lök och kanel, sautera i 4 minuter.
Tillsätt därefter vitlök, ingefära, tomater, salt, peppar, gurkmeja, spiskummin, koriander, garam masala och cayennepeppar.
Låt masalasåsen sjuda i minst 5 minuter eller tills oljan separeras från masalasåsen.
En långsam tillagning tar fram alla smaker.
Tillsätt Quorn Bitar och vatten och rör försiktigt ner crème fraiche.
Sänk värmen och tillaga i 15 minuter.
Rör om då och då.
Tillsätt koriandern och låt currygrytan stå i minst 15 minuter.
Servera med ris och/eller naanbröd.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
2 hg smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 äggula
1-2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 äggvita
Garnering:
Florsocker
Vatten
Rostad hackade nötter
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulan, vaniljen och mjölet.
Rör sist ner den vispade vitan.
Låt den vila ½ timme.
Baka ut den till längder av en blyertspennas tjocklek och forma dem till kringlor.
Grädda i 200 grader tills de fått lite färg.
Pensla de varma kringlorna med glasyr (florsocker och vatten) och strö på nötter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|