Alla inlägg under maj 2014
Ingredienser:
200 g vetemjöl
300 g vatten
10 g salt
10 g strösocker
2 äggulor, (40 g)
20 g smör, smält
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en klumpfri deg.
Låt stå ca 30-60 minuter.
Värm frityrolja till 180 grader.
Lägg i krustadjärnet i den varma oljan ett par minuter.
Doppa sedan det varma järnet i smeten, lägg ner det i den varma oljan och fritera tills krustaden är gyllenbrun.
Låt rinna av på lite papper.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin
Gör så här:
Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning.
Sätt ugnen på 175°.
Låt kakorna svalna på galler.
Antal: 4-8 portioner
Ugn: 225 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
2 morötter, ca 200 g
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk psylliumfröskal
1 msk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
1 dl vatten
½ dl mjölk
Saffranskräm:
2 dl kesella, 10% fett
½ paket (á ½ g) saffran
2 msk hackad basilika
1-2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Skala och riv morötterna fint på rivjärn eller på matberedarens rivskiva.
Krama ur så mycket vätska som möjligt.
Hacka samman mjöl, psylliumfröskal, bakpulver, salt och smör, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare.
Tillsätt morötter, vatten och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i två bitar.
Forma dem till runda kakor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Skär ett kryss på varje degkaka.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 12-14 minuter.
Låt sconesen svalna något på galler.
Smaksätt kesellan med saffran, basilika, salt och peppar.
Servera sconesen med saffranskräm till te eller kaffe.
Tips!
Byt ut morötterna mot 1 rivet äpple.
Antal: 2 limpor
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
5 dl vatten
1 påse jäst med surdeg
3 dl boveteflingor
1 dl linfrön
1 dl krossat råg
5 dl grovt rågmjöl
7 dl bovetemjöl
250 g kesella kvarg lätt
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 ägg
Gör så här:
Värm vattnet till max 40 grader.
Blanda jäst, 2 dl boveteflingor, linfrön, krossat råg, rågmjöl och det mesta av bovetemjölet.
Rör i vatten, kesella, olja, salt och honung.
Arbeta ihop allt till en smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma 2 limpor.
Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla limporna med uppvispat ägg och strö över 1 dl boveteflingor.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt bröden svalna.
Skär dem i tunna skivor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|