Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 25 maj 2014 09:30

Antal: 10 bitar

Ugn: 150 grader, 1½ timme


Ingredienser:

6 st äggvitor
3 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk majsstärkelse


Fyllning:

6 st äggulor
1,5 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1,5 msk majsstärkelse
100 g smör


Garnera med:

4 dl vispgrädde
jordgubbar
ätliga blommor, blad av mynta, citronmeliss eller citronverbena citronmeliss

 

Gör så här:

Botten:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Blanda socker, kakao och majsstärkelse och tillsätt lite i taget under vispning.

Fortsätt vispa till en hård maräng.

Rita upp tre rundlar på bakplåtspapper, 24 cm i diameter.

Bred ut marängen i rundlarna.

Grädda i 1 timme och 30 minuter.

Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat.


Fyllning:

Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull.

Värm under omrörning tills krämen tjocknar.

Ta krämen av värmen och rör i smöret i klickar.

Låt krämen kallna i kylskåp, tar ett par timmar.


Vispa grädden och skiva jordgubbarna.

Lägg samman tårtan med kräm, grädde och jordgubbar.

Toppa med vispad grädde och jordgubbar.

Garnera med citronmeliss.

Av Maria - 25 maj 2014 08:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:
1 dl keso

½ äpple

Kanel

4 sötmandlar


Gör så här:
Riv eller skär äpplet i bitar.

Blanda keso, äpple och kanel.

Toppa med hackad mandel.


Tips!

Eventuellt kan du först woka eller steka äpplet i lite kokosolja och kanel.

Av Maria - 25 maj 2014 06:00

Ingredienser:

250 g hallon

1 ägg

1 1/4 dl Syltsocker

25 g smör, rumstempererat


Gör så här:
Pressa hallonen genom en finmaskig sil.

Vispa upp ägget och rör ner i hallonen.

Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret.

Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av.

Häll upp i en väl rengjord burk och ställ i kylen för att svalna.

Använd din halloncurd som en extra smaksättare till desserter och frukostyoghurt.

Eller ringla halloncurden över plättar!

Av Maria - 24 maj 2014 16:15

Antal: 8-10 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter för små formar eller ca 35 minuter för stora formar


Ingredienser:
Romglass:
4 äggulor
1 dl Strösocker
2 dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 dl Glykossirap
2 msk rom
1 dl russin
1 dl hackade valnötter


Kaka:
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
4–5 päron


Sås:
1 dl Cane Syrup
½ dl rom


Garnering:
Florsocker


Gör så här:

Vispa samman äggulor och socker.

Koka upp mjölk, grädde och glykossirap.
Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.
Sila genom finmaskig sil.

Tillsätt rom, russin och nötter.

Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 tim och rör om då och då.

Blanda samman sirap och rom till en sås och ställ åt sidan till serveringen.
Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet.

Tillsätt äggen, ett i sänder.

Rör i mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet.
Skala päronen, skär dem i bitar och vänd ner i smeten.

Häll upp i en stor smord form eller 8–10 smorda portionsformar.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 20 min för små formar eller ca 35 min för en stor form.
Dofta lite florsocker över kakan/kakorna.
Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.

Av Maria - 24 maj 2014 15:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 ägg

1 äggvita

Salt

Peppar

20 g skinka eller kalkon

10 g lök

30 g paprika

Persilja

20 g ost, gärna 10%-fett


Gör så här:

Vispa upp äggen med salt och peppar.

Hacka skinkan/kalkonen, löken, paprikan och persiljan.

Riv osten.

Blanda ner alla ingredienser i äggsmeten och häll upp den i varm stekpanna.

Stek under viss omrörning tills smeten har stannat.

Servera med en frukt eller en mindre bit bröd.

Av Maria - 24 maj 2014 12:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser: 

MADEIRASÅS:
4 st  schalottenlökar
1 st  liten morot
1 knippe  bladpersilja
1 dl  Madeira
4 dl  kalvfond, se faktaruta
1 msk  tomatpuré
1 msk  smör


OXFILÉ:
800 g  färsk oxfilé (mittbiten)
2 st  smördegsplattor à 30x20 cm
1 st  ägg till pensling
Salt

Peppar
Smör och olja till stekning


DUXELLMASSA:
500 g  färska champinjoner
300 g  rökt sidfläsk eller skinka
6 st  schalottenlökar
4 msk  tomatpuré
0,5 dl  hackad färsk timjan
3 nypor  vetemjöl att reda av med

 

Gör så här:


Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret. 
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.

Sedan kalvfonden.

Låt koka ihop till en kraftig sky. 
Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt eventuellt en skvätt grädde. 


Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.

Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta. 
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till. 
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.

Ställ och låt svalna. 

 

Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.

Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.

Låt oxfilén svalna av. 
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.

Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.

Pensla med det uppvispade ägget runt filén.

Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan. 
Skär bort överflödig deg.

Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.

Tryck till med en gaffel runt om.

Pensla med resten av ägget över hela filén.

Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster. 
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.

Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.

Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.

Servera med krispig sallad och madeirasåsen. 

Av Maria - 24 maj 2014 08:15




Antal: 2 portioner


Ingredienser:
1 fryst banan

1 avokado

3 msk kakao

Rostade mandelflarn


Gör så här:
Mixa banan, avokado och kakao i mixern.

Toppa med rostade mandelflarn.


Tips!

När bananer börjar bli bruna och tråkiga är de perfekta att skära ner i småbitar och frysa in.

De kan sedan användas som snabbglass/mousse tillsammans med kakao eller bär eller i smoothie.




Av Maria - 24 maj 2014 05:45

Ugn: 190 grader, ca 14 minuter


Ingredienser:

Biskvi:

1,25 dl farinsocker

200 g mandelmassa

1 äggvita


Lakritsmatta:

1 dl strösocker

4 msk grädde

1 vaniljstång

8 g smör

2 krm lakritspulver


Hjortrongrädde:

1 dl hjortron

1 dl syltsocker

2 dl vispad grädde


Gör så här:

Biskvi:

Blanda farinsocker och mandelmassa tills massan blivit mjuk.

Tillsätt äggvitan, lite i taget.

Rulla små kulor, doppa i flagad mandel och platta ut.

Bakas av på 190 °C ca 14 minuter.


Lakritsmatta:

Värm grädden i mikron tillsammans med vaniljfröerna.

Smällt sockret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt.

Tillsätt den varma grädden försiktigt ner i sockret under omrörning.

Ta av från plattan och tillsätt smöret.

Sätt tillbaka på plattan och värm tills du kan göra ett kulprov där kolan blir fast.

Rör sist ner lakritspulvret och mixa kolan.

Låt gärna stå till dagen efter, annars minst 2 timmar i rumstemperatur.


Hjortrongrädde:

Koka ihop sylten och rör ner i grädden när den svalnat.


Montering:

Platta ut lakritsmattan och skär ut kvadrater, lika stora som biskvibottnarna.

Lägg ihop farinbiskvierna två och två med lakritsen emellan.

Doppa halva kakan i smält mörk choklad.

Spritsa en liten klick hjortrongrädde på varje kaka och dekorera med lite hyvlad lakritsgodis och hjortron.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards