Alla inlägg under maj 2014
Antal: 10 bitar
Ugn: 150 grader, 1½ timme
Ingredienser:
6 st äggvitor
3 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk majsstärkelse
Fyllning:
6 st äggulor
1,5 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1,5 msk majsstärkelse
100 g smör
Garnera med:
4 dl vispgrädde
jordgubbar
ätliga blommor, blad av mynta, citronmeliss eller citronverbena citronmeliss
Gör så här:
Botten:
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda socker, kakao och majsstärkelse och tillsätt lite i taget under vispning.
Fortsätt vispa till en hård maräng.
Rita upp tre rundlar på bakplåtspapper, 24 cm i diameter.
Bred ut marängen i rundlarna.
Grädda i 1 timme och 30 minuter.
Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat.
Fyllning:
Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta krämen av värmen och rör i smöret i klickar.
Låt krämen kallna i kylskåp, tar ett par timmar.
Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
Lägg samman tårtan med kräm, grädde och jordgubbar.
Toppa med vispad grädde och jordgubbar.
Garnera med citronmeliss.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl keso
½ äpple
Kanel
4 sötmandlar
Gör så här:
Riv eller skär äpplet i bitar.
Blanda keso, äpple och kanel.
Toppa med hackad mandel.
Tips!
Eventuellt kan du först woka eller steka äpplet i lite kokosolja och kanel.
Ingredienser:
250 g hallon
1 ägg
1 1/4 dl Syltsocker
25 g smör, rumstempererat
Gör så här:
Pressa hallonen genom en finmaskig sil.
Vispa upp ägget och rör ner i hallonen.
Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av.
Häll upp i en väl rengjord burk och ställ i kylen för att svalna.
Använd din halloncurd som en extra smaksättare till desserter och frukostyoghurt.
Eller ringla halloncurden över plättar!
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter för små formar eller ca 35 minuter för stora formar
Ingredienser:
Romglass:
4 äggulor
1 dl Strösocker
2 dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 dl Glykossirap
2 msk rom
1 dl russin
1 dl hackade valnötter
Kaka:
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
4–5 päron
Sås:
1 dl Cane Syrup
½ dl rom
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Vispa samman äggulor och socker.
Koka upp mjölk, grädde och glykossirap.
Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.
Sila genom finmaskig sil.
Tillsätt rom, russin och nötter.
Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 tim och rör om då och då.
Blanda samman sirap och rom till en sås och ställ åt sidan till serveringen.
Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet.
Tillsätt äggen, ett i sänder.
Rör i mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet.
Skala päronen, skär dem i bitar och vänd ner i smeten.
Häll upp i en stor smord form eller 8–10 smorda portionsformar.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 20 min för små formar eller ca 35 min för en stor form.
Dofta lite florsocker över kakan/kakorna.
Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 ägg
1 äggvita
Salt
Peppar
20 g skinka eller kalkon
10 g lök
30 g paprika
Persilja
20 g ost, gärna 10%-fett
Gör så här:
Vispa upp äggen med salt och peppar.
Hacka skinkan/kalkonen, löken, paprikan och persiljan.
Riv osten.
Blanda ner alla ingredienser i äggsmeten och häll upp den i varm stekpanna.
Stek under viss omrörning tills smeten har stannat.
Servera med en frukt eller en mindre bit bröd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
MADEIRASÅS:
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl Madeira
4 dl kalvfond, se faktaruta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
OXFILÉ:
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
DUXELLMASSA:
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0,5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med
Gör så här:
Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.
Sedan kalvfonden.
Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.
Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.
Ställ och låt svalna.
Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.
Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.
Låt oxfilén svalna av.
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.
Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.
Pensla med det uppvispade ägget runt filén.
Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
Skär bort överflödig deg.
Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.
Tryck till med en gaffel runt om.
Pensla med resten av ägget över hela filén.
Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.
Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.
Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.
Servera med krispig sallad och madeirasåsen.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 fryst banan
1 avokado
3 msk kakao
Rostade mandelflarn
Gör så här:
Mixa banan, avokado och kakao i mixern.
Toppa med rostade mandelflarn.
Tips!
När bananer börjar bli bruna och tråkiga är de perfekta att skära ner i småbitar och frysa in.
De kan sedan användas som snabbglass/mousse tillsammans med kakao eller bär eller i smoothie.
Ugn: 190 grader, ca 14 minuter
Ingredienser:
Biskvi:
1,25 dl farinsocker
200 g mandelmassa
1 äggvita
Lakritsmatta:
1 dl strösocker
4 msk grädde
1 vaniljstång
8 g smör
2 krm lakritspulver
Hjortrongrädde:
1 dl hjortron
1 dl syltsocker
2 dl vispad grädde
Gör så här:
Biskvi:
Blanda farinsocker och mandelmassa tills massan blivit mjuk.
Tillsätt äggvitan, lite i taget.
Rulla små kulor, doppa i flagad mandel och platta ut.
Bakas av på 190 °C ca 14 minuter.
Lakritsmatta:
Värm grädden i mikron tillsammans med vaniljfröerna.
Smällt sockret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt.
Tillsätt den varma grädden försiktigt ner i sockret under omrörning.
Ta av från plattan och tillsätt smöret.
Sätt tillbaka på plattan och värm tills du kan göra ett kulprov där kolan blir fast.
Rör sist ner lakritspulvret och mixa kolan.
Låt gärna stå till dagen efter, annars minst 2 timmar i rumstemperatur.
Hjortrongrädde:
Koka ihop sylten och rör ner i grädden när den svalnat.
Montering:
Platta ut lakritsmattan och skär ut kvadrater, lika stora som biskvibottnarna.
Lägg ihop farinbiskvierna två och två med lakritsen emellan.
Doppa halva kakan i smält mörk choklad.
Spritsa en liten klick hjortrongrädde på varje kaka och dekorera med lite hyvlad lakritsgodis och hjortron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|