Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 23 maj 2014 16:00

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin

2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning.

Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen.
Dela degarna i bitar som rullas till längder.
Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv.
Skär kakorna i 3–4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.

Låt kakorna svalna på galler.

Av Maria - 23 maj 2014 15:30




Antal: 1 portion


Ingredienser:

Grön drink:

100 g fryst mango

Vatten

2 nävar babyspenat

½-1 msk riven, färsk ingefära

Chiliflakes


Äggröra:

2 ägg

Salt


Tillbehör:

Avokado


Gör så här:

Grön drink:

Lägg den frysta mangon i mixern.

Fyll på med varmt vatten så att mangon täcks (har du tinad mango, ta då kallt vatten).

Tryck ner babyspenaten, den rivna ingefäran och toppa med lite chiliflakes.

Mixa.

Tillsätt eventuellt mer vatten för att få önskad konsistens.


Äggröra:

Vispa upp äggen tillsammans med lite salt.

Häll smeten i en teflonstekpanna eller kastrull och rör om medan den stelnar.


Servera äggröran med skivad avokado och den gröna drinken.




Av Maria - 23 maj 2014 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4  pilgrimsmusslor


RIMLAG:
1 l  kallt vatten
1 dl  salt
1  citron, pressad


PERSILJECREME
100 g  persilja
3 dl  rapsolja
2  äggulor
1 tsk  dijonsenap


DEKORATION
2  äpplen, gärna granny smith
Grovhackad mandel

 

Gör så här:


Blanda ihop lagen 
Skiva musslorna i ½ cm tjocka skivor och rimma sedan musslorna i 40 min.
Hetta upp oljan till 67°. 
Mixa persiljan och oljan riktigt fint.

Men mixa inte för länge för då kan oljan bli brun.

Häll oljan i en finmaskig sil. Pressa inte igenom oljan utan låt den bara rinna igenom.

Häll upp oljan försiktigt i ett litersmått utan att få med det grumliga i botten.
Vispa äggulorna tillsammans med senapen och lite salt. 
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. 
Skiva äpplena tunt på mandolin och stansa ut till cylindrar. 
Lägg upp allt på tallrikar och dekorera med mandeln.

Av Maria - 23 maj 2014 06:15

Ingredienser:

1 burk makrill i tomatsås

Purjolök

Persilja


Gör så här:

Mosa makrillen i tomatsåsen och lägg den på mackan.

Toppa med tunna skivor purjolök och hackad persilja.


Tips!

Ett bra bröd är gjort på råg och surdeg där man tydligt kan se hela korn i skivorna.

Innehåller de dessutom linfrön eller psylliumfrön är de extra bra.


1-2 skivor bröd (ca 40-50 g totalt) är lagom som en portion.

Av Maria - 23 maj 2014 05:45

Antal: 8 stycken


Ingredienser:
5 msk jordnötssmör

3 msk frysta blåbär

1 msk torkade blåbär

3/4 dl cashewnötter

4 dadlar

Cashewnötter till garnering


Gör så här:

Mixa alla ingredienser.

Forma degen till bollar och avsluta med att rulla dem i hackade cashewnötter.


Nötter och torkad frukt är en bra bas för ett nyttigt och mättande mellanmål.

Genom att enkelt bara mixa dem med olika smaksättning får du lyxiga bollar som går hem hos alla

Av Maria - 22 maj 2014 18:15

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

Paj:

4 äpplen, skalade och tunt skivade
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl mandelmassa, riven
100 g smör
kanel, malen
 
Till servering:
vaniljglass
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform eller annan ugnsfast form.

Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och mandelmassa i en skål.
Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanel efter smak.
Strö över mjölblandningen.
Hyvla smöret med hjälp av osthyvel och täck pajen med smöret.
Grädda i 20–30 minuter tills pajen fått en fin och knäckig yta.
Servera med vaniljglass.
Av Maria - 22 maj 2014 15:45

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin

 
Garnering:
2 msk farinsocker
1 msk kanel

Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till degen med vald smaksättning.

Sätt ugnen på 175°.

Som gaffelkakor, fast "gaffla" inte utan doppa kakorna i en blandning av 2 msk farinsocker och 1 msk
kanel.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.

Låt kakorna svalna på galler.

Av Maria - 22 maj 2014 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g  oxfilé (köp färdiga tunna skivor eller banka själv)
½ dl  parmesan, riven
4 msk  olivolja
½ dl  pinjenötter
4 dl  ruccola
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1  citron

 

Gör så här:


Lägg oxfiléskivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare.

Alternativt tryck ut dem för hand med tummarna. 
Fördela oxfiléskivorna på tallrikarna. 
Strö flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen. 
Skölj ruccolan noga och strö över köttet. 
Riv parmesanosten och skvätt lite olivolja över tallrikarna. 
Strö över pinjemötterna. 
Skär upp en citron och lägg en klyfta på varje tallrik. 
Din carpaccio med oxfilé är klar att servera! 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards