Alla inlägg under april 2015

Av Maria - 19 april 2015 15:45

Antal: 12 portioner

Ugn: 200 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

175 g smör (eller margarin)
175 g mörk choklad (70 %) hackad
2 dl socker
3 st ägg gulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
3 st äggvitor


Glasyr:
3 dl kaffegrädde
1 msk smör eller margarin
11 msk florsocker
1 msk flytande glycos (Apoteket)
50 g mörk blockchoklad
50 g ljus blockchoklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att smälta matfettet och tag det från värmen.

Tillsätt den mörka blockchokladen bruten i mindre bitar och rör tills allt har smält.

Blanda därefter ner socker och äggulor under kraftig omrörning.

Vänd ner vaniljsocker och vetemjöl.

Vispa sist äggvitorna riktigt styva och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Bred ut smeten i en smord och mjölad rund bakform gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan tills den fortfarande är lite kladdig i mitten,vilket tar ca 30-35 minuter.

Låt svalna innan den tas ur formen.


Glasyren:

Till glasyren kokas kaffegrädde, matfett, florsocker och glykos upp i en kastrull.

Ta från värmen och tillsätt blockchokladen bruten i mindre bitar.

Rör glasyren slät.


Ta chokladkakan ur formen och bred på glasyren i ett jämt lager.

Vispa grädden och garnera tårtan med gräddrosetter i kanten.

Tårtan är ljuvligt god och en ren njutning

Av Maria - 19 april 2015 11:07

Ingredienser:

1 kg röda vinbär

3 dl vatten

300-800 g (4-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Repa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet. 

Koka bären ca 5 minuter.

Tillsätt sockret.

Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fyllda med lag.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 19 april 2015 09:30

Antal: ca 6 portioner


Ingredienser:

125 g nougat

1½ dl vispgrädde


Gör så här:

Lägg nougaten i en kastrull, häll på grädden och låt sjuda på medelvärme.

Rör om under tiden.

Rör tills såsen tjocknat något.

Av Maria - 19 april 2015 07:45

Antal: 18 stycken


Ingredienser:

2 dl Sötmandel med skal
100 g Cashewnötter, naturella
16 st Saftiga dadlar,  Organic juicy dates
2 msk Kakao
4 msk Doftfri Ekologiskt Kokosolja


Gör så här:

Använd en mixer! OBS: Ej stavmixer!

Häll i alla nötter i mixern, mixa till mjöl.
Häll i kakaon, mixa.
Klicka i kokosfettet.
Plocka ur kärnorna på dadlarna.
Häll ner dadlarna i mixern.
Mixa till jämn smet.
Ta lite kokosfett i handflatan, rulla till lagom mindre bollar.

Av Maria - 18 april 2015 16:45

Ingredienser:
½-1 morot

½ palsternacka

1 bit rotselleri (ca 50 g)

½ gul lök

50 g smör eller margarin

½ dl vetemjöl

1 liter mörk buljong (tärning + vatten) eller steksky

2 msk tomatpuré

1 kryddbukett (1 purjoblad, 2 kvistar persilja, 1 kvist timjan, 1 lagerblad)


Gör så här:

Ansa och fintärna rotsaker och lök.

Bryn i matfett i en gryta till fin färg.

Strö över vetemjöl och låt få lite färg.

Späd med mörk buljong eller sky.

Rör i tomatpurén och lägg i en kryddbukett.

Sjud 1-2 timmar under lock.

Sila buljongen och koka ihop i ren gryta tills den fått en kraftig smak.

Kyl snabbt om såsfonden inte ska användas genast.

Förvara såsfonden i kylskåp eller frys.


Mörk såsfond lagas ofta på mörk buljong tillagad av tärning eller den steksky man får efter gryt- eller ugnsstekt kött, framförallt nötkött och vilt.

Av Maria - 18 april 2015 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
6 potatisar

1 burk tomatkross

1 gul lök

3/4 liter buljong

300 g räkor

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Oregano


Gör så här:

Skala potatis och lök och skär i bitar.

Lägg alla ingredienserna utom räkorna i en kastrull och koka potatisen mjuk ca 10 minuter.

Skala räkorna.

Servera soppan med räkorna ilagda i serveringsögonblicket.

Av Maria - 18 april 2015 15:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4-6 syrliga äpplen

2 dl ströbröd

50 g mandelmassa

100 g smör eller margarin


Gör så här:

Skölj, kärna ur och skär frukten i klyftor.

Fördela dem i smord ugnssäker form.

Stek ströbrödet i hälften av fettet, riv ner mandelmassan och blanda om.

Fördela blandningen över frukten.

Smält resten av fettet, slå det över kakan och grädda ca 20 minuter i 175 graders varm ugn.

Servera kakan ljummen med glass, vaniljsås eller kall vispad grädde.

Av Maria - 18 april 2015 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl quinoa
1 st aubergine i tunna skivor
1 st zucchini i tunna skivor
2 st avokado delade i mindre tärningar
Hackad purjolök
Juicen från en halv citron
1 näve russin
1 st pressad vitlöksklyfta
Salta mandlar hackade
1 näve koriander


Gör så här:

Koka quinoan efter anvisningar på paketet och tillsätt sedan russin.

Låt svalna och börja med nästa steg.
Rosta aubergine- och zucchiniskivorna i ugnen bara så att de sjunker ihop något, lägg dem sedan i en bunke tillsammans med vitlök, lite salt och blanda runt med en stänk olja.

Blanda sedan ner koriander, avokado och purjolöken.
Tillsätt citronsaften och nötter i quinoan och servera sedan härligheterna tillsammans med aubergine- och zucchiniröran.

Bon apetit!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards