Alla inlägg under april 2015
Antal: 12 portioner
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
175 g smör (eller margarin)
175 g mörk choklad (70 %) hackad
2 dl socker
3 st ägg gulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
3 st äggvitor
Glasyr:
3 dl kaffegrädde
1 msk smör eller margarin
11 msk florsocker
1 msk flytande glycos (Apoteket)
50 g mörk blockchoklad
50 g ljus blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att smälta matfettet och tag det från värmen.
Tillsätt den mörka blockchokladen bruten i mindre bitar och rör tills allt har smält.
Blanda därefter ner socker och äggulor under kraftig omrörning.
Vänd ner vaniljsocker och vetemjöl.
Vispa sist äggvitorna riktigt styva och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Bred ut smeten i en smord och mjölad rund bakform gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan tills den fortfarande är lite kladdig i mitten,vilket tar ca 30-35 minuter.
Låt svalna innan den tas ur formen.
Glasyren:
Till glasyren kokas kaffegrädde, matfett, florsocker och glykos upp i en kastrull.
Ta från värmen och tillsätt blockchokladen bruten i mindre bitar.
Rör glasyren slät.
Ta chokladkakan ur formen och bred på glasyren i ett jämt lager.
Vispa grädden och garnera tårtan med gräddrosetter i kanten.
Tårtan är ljuvligt god och en ren njutning
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
3 dl vatten
300-800 g (4-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.
Koka bären ca 5 minuter.
Tillsätt sockret.
Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fyllda med lag.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
125 g nougat
1½ dl vispgrädde
Gör så här:
Lägg nougaten i en kastrull, häll på grädden och låt sjuda på medelvärme.
Rör om under tiden.
Rör tills såsen tjocknat något.
Antal: 18 stycken
Ingredienser:
2 dl Sötmandel med skal
100 g Cashewnötter, naturella
16 st Saftiga dadlar, Organic juicy dates
2 msk Kakao
4 msk Doftfri Ekologiskt Kokosolja
Gör så här:
Använd en mixer! OBS: Ej stavmixer!
Häll i alla nötter i mixern, mixa till mjöl.
Häll i kakaon, mixa.
Klicka i kokosfettet.
Plocka ur kärnorna på dadlarna.
Häll ner dadlarna i mixern.
Mixa till jämn smet.
Ta lite kokosfett i handflatan, rulla till lagom mindre bollar.
Ingredienser:
½-1 morot
½ palsternacka
1 bit rotselleri (ca 50 g)
½ gul lök
50 g smör eller margarin
½ dl vetemjöl
1 liter mörk buljong (tärning + vatten) eller steksky
2 msk tomatpuré
1 kryddbukett (1 purjoblad, 2 kvistar persilja, 1 kvist timjan, 1 lagerblad)
Gör så här:
Ansa och fintärna rotsaker och lök.
Bryn i matfett i en gryta till fin färg.
Strö över vetemjöl och låt få lite färg.
Späd med mörk buljong eller sky.
Rör i tomatpurén och lägg i en kryddbukett.
Sjud 1-2 timmar under lock.
Sila buljongen och koka ihop i ren gryta tills den fått en kraftig smak.
Kyl snabbt om såsfonden inte ska användas genast.
Förvara såsfonden i kylskåp eller frys.
Mörk såsfond lagas ofta på mörk buljong tillagad av tärning eller den steksky man får efter gryt- eller ugnsstekt kött, framförallt nötkött och vilt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6 potatisar
1 burk tomatkross
1 gul lök
3/4 liter buljong
300 g räkor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Oregano
Gör så här:
Skala potatis och lök och skär i bitar.
Lägg alla ingredienserna utom räkorna i en kastrull och koka potatisen mjuk ca 10 minuter.
Skala räkorna.
Servera soppan med räkorna ilagda i serveringsögonblicket.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4-6 syrliga äpplen
2 dl ströbröd
50 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
Gör så här:
Skölj, kärna ur och skär frukten i klyftor.
Fördela dem i smord ugnssäker form.
Stek ströbrödet i hälften av fettet, riv ner mandelmassan och blanda om.
Fördela blandningen över frukten.
Smält resten av fettet, slå det över kakan och grädda ca 20 minuter i 175 graders varm ugn.
Servera kakan ljummen med glass, vaniljsås eller kall vispad grädde.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl quinoa
1 st aubergine i tunna skivor
1 st zucchini i tunna skivor
2 st avokado delade i mindre tärningar
Hackad purjolök
Juicen från en halv citron
1 näve russin
1 st pressad vitlöksklyfta
Salta mandlar hackade
1 näve koriander
Gör så här:
Koka quinoan efter anvisningar på paketet och tillsätt sedan russin.
Låt svalna och börja med nästa steg.
Rosta aubergine- och zucchiniskivorna i ugnen bara så att de sjunker ihop något, lägg dem sedan i en bunke tillsammans med vitlök, lite salt och blanda runt med en stänk olja.
Blanda sedan ner koriander, avokado och purjolöken.
Tillsätt citronsaften och nötter i quinoan och servera sedan härligheterna tillsammans med aubergine- och zucchiniröran.
Bon apetit!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|