Alla inlägg under april 2015
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
6 päron
5 dl råsocker
1,2 liter vatten
1 kruka färsk mynta, hackad
Gör så här:
Skala päronen.
Koka upp råsocker, vatten och hackad mynta i en kastrull.
Lägg i päronen och sjud dem i ca 5-10 minuter, beroende på hur mjuka de är från början.
Vänd på päronen efter halva tiden.
Låt päronen svalna i lagen.
Antal: 24 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
150 g florsocker
1 st ägg, medium
225 g paranötter, malda
2 tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel, mald
Ev smaksatt smörkräm med pistage och pistagenötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C
Vispa ägg och florsocker vitt och pösigt i en stor skål
Rör ihop paranötsraspet, citronskal, vaniljsocker och kanel i en annan skål och vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten
Knåda degen jämn och smidig i skålen ca 5 minuter.
Låt vila kallt och övertäckt ca 15 minuter.
Rulla ut degen till en lång, ca 4 cm tjock rulle på lätt mjölat bakbord.
Skär den i 24 delar.
Droppa en aning olja i handen och forma del till en liten kula.
Tryck ut varje kula till en kaka, ca 4 cm i diameter.
Lägg kakorna glest på en smord plåt, de sväller under gräddningen.
Grädda biskvierna i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt dem svalna på galler.
Förvaras i tättslutande burk.
Kakorna kan garneras med pistagesmaksatt smörkräm, chokladdoppa och lite pistagenötterhack.
Måndag:
Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor och sallad
Tisdag:
Mandelfisk, kokt potatis, citronsås, ärtor, rivna morötter och paprika
Onsdag:
Kycklingcurrygryta, bandpasta, tomater, gurka och paprika
Torsdag:
Potatis- och purjolökssoppa
Fredag:
Lammfärsbiffar, rot- och grönsaker i ugn, tsatsiki och sallad
Lördag:
Chicken nuggets, pommes, sås och grönsaksstavar
Söndag:
Chili con carne, ris, paprika, majs och tomater
Måndag:
Köttfärsgratäng med vitlökssås, broccoli och sallad:
Seker/fräser lök (använd tex 1 stor lök till ca 400g köttfärs) och röd/gul paprika om det finns.
Häller över i skål och steker köttfärsen.
Kryddar med salt, vit- och svartpeppar, paprikapulver, ibland lite vitlök/1 vitlöksklyfta.
Har i lök/paprika o köttfärsen när den är klar, på med tomatpuré och/eller chilisås (coops egna, eller Felix) och låter puttra.
Tillsätter grädde och en skvätt mjölk.
Hela köttfärssåsen måste ha mycket smak för för att blanda den med tunt skivad potatis eller pasta i en form och in i ugnen, toppad med ost.
Tisdag:
Kycklinggryta (kebab) med wokgrönsaker och ris:
Ta kycklingkebabkött och steker med lite hackad lök och paprika.
Fräser lite wokgrönsaker (Ica basics är toppen till detta eller egen wokmix- banbuskott, vattenkastanjer, färska skivade morötter, purjolök. Alt. Findus Classic wok.)
Häll ner allt i en gryta.
Kryddar med salt, svartpeppar och knorr's kycklingkrydda.
(Du kan välja curry istället för kycklingkrydda. Skulle ta en hönsbuljong då också) och tillsätt grädde och en klick créme fraiche.
Krydda tills du är nöjd med smaken.
PS. Du kan även ha i en skvätt soja i grädden.
Onsdag:
Kotletter med potatis/potatismos, kokta grönsaker, gräddsås och gelé
Torsdag:
Bacon och makaroner, morotsstavar
Fredag:
Pasta med ost- och skinksås, broccoli/blomkål
Lördag:
Hemmagjord pizza med tex salami, lök, tomat, sallad och vitlöksdressing
Söndag:
Hemmagjord kebabtallrik med ris/pommes grönsaker, vitsås, chilisås mm
Måndag:
Färsfyllda pitabröd och tillhörande grönsaker
Tisdag:
Laxfilé, kokt potatis, romsås, sockerärter, tomater och morötter
Onsdag:
Falukorv och stuvade makaroner, blandsallad
Torsdag:
Italiensk grönsakssoppa och nybakt bröd
Fredag:
Vegetarisk pasta med ugnsrostad pumpa och sallad
Lördag:
Asiatisk kycklingwok, nudlar och grönsaksstavar
Söndag:
Fläskfilé, potatisgratäng, jensens favoritsås och sallad
Måndag:
Ajvarkyckling, ris, gurka, tomater och majs
Tisdag:
Laxfilé, potatismos, vitvinssås, ärtor, rivna morötter och paprika
Onsdag:
Lövbiffsgryta med paprika, pasta och blandsallad.
Torsdag:
Tomatsoppa, parmesanchips och bröd
Fredag:
Pizza
Lördag:
Sötpotatisburgare med bröd, pommes och tillbehör
Söndag:
Lövbiff, hasselbackspotatis, bearnaisesås, kryddsmör, broccoli, paprika, gurka och majs
Måndag:
Hemmagjord pytt i panna, stekt ägg, rödbetor och sallad
Tisdag:
Laxfile, potatismos, kall sås, ärtor, rivna morötter och gurka
Onsdag:
Stark kycklinggryta, ris, gurka, tomater och morot:
Kyckling filé, röd paprika, gul lök, mango chutney, vispgrädde, sambal oelek, vitlök, curry, hönsbuljong, salt och peppar, red med majsena.
Torsdag:
Grön ärtsoppa med pepparrotscréme och bröd
Fredag:
Svartbönburgare med bröd, guacamole och tillbehör
Lördag:
Porterstek, kokt potatis, sås och kokta grönsaker:
Söndag:
Korvstroganoff, ris, majs, gurka och paprika:
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
Ca 4 dl vetemjöl
Garnering:
25 sötmandlar
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt oljan lite i sänder.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Arbeta in resten av mjölet.
Rulla ut degen i 2 längder.
Skär dem i bitar och forma dem till bollar.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Tryck fast en halv, skållad och skalad mandel i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|