Alla inlägg under april 2015

Av Maria - 21 april 2015 09:30

Antal: ca 6 portioner


Ingredienser:

6 päron

5 dl råsocker

1,2 liter vatten

1 kruka färsk mynta, hackad


Gör så här:

Skala päronen.

Koka upp råsocker, vatten och hackad mynta i en kastrull.

Lägg i päronen och sjud dem i ca 5-10 minuter, beroende på hur mjuka de är från början.

Vänd på päronen efter halva tiden.

Låt päronen svalna i lagen.

Av Maria - 21 april 2015 07:45

Antal: 24 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

150 g florsocker
1 st ägg, medium
225 g paranötter, malda
2 tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel, mald
Ev smaksatt smörkräm med pistage och pistagenötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C
Vispa ägg och florsocker vitt och pösigt i en stor skål
Rör ihop paranötsraspet, citronskal, vaniljsocker och kanel i en annan skål och vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten
Knåda degen jämn och smidig i skålen ca 5 minuter.

Låt vila kallt och övertäckt ca 15 minuter.
Rulla ut degen till en lång, ca 4 cm tjock rulle på lätt mjölat bakbord.

Skär den i 24 delar.

Droppa en aning olja i handen och forma del till en liten kula.
Tryck ut varje kula till en kaka, ca 4 cm i diameter.
Lägg kakorna glest på en smord plåt, de sväller under gräddningen.

Grädda biskvierna i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt dem svalna på galler.

Förvaras i tättslutande burk.
Kakorna kan garneras med pistagesmaksatt smörkräm, chokladdoppa och lite pistagenötterhack.

Av Maria - 20 april 2015 19:45




Måndag:

Pytt i panna, stekt ägg, rödbetor och sallad


Tisdag:

Mandelfisk, kokt potatis, citronsås, ärtor, rivna morötter och paprika


Onsdag:

Kycklingcurrygryta, bandpasta, tomater, gurka och paprika


Torsdag:

Potatis- och purjolökssoppa


Fredag:

Lammfärsbiffar, rot- och grönsaker i ugn, tsatsiki och sallad


Lördag:

Chicken nuggets, pommes, sås och grönsaksstavar


Söndag:

Chili con carne, ris, paprika, majs och tomater




Av Maria - 20 april 2015 15:30

Måndag:

Köttfärsgratäng med vitlökssås, broccoli och sallad:

Seker/fräser lök (använd tex 1 stor lök till ca 400g köttfärs) och röd/gul paprika om det finns.

Häller över i skål och steker köttfärsen.

Kryddar med salt, vit- och svartpeppar, paprikapulver, ibland lite vitlök/1 vitlöksklyfta.

Har i lök/paprika o köttfärsen när den är klar, på med tomatpuré och/eller chilisås (coops egna, eller Felix) och låter puttra.

Tillsätter grädde och en skvätt mjölk.

Hela köttfärssåsen måste ha mycket smak för för att blanda den med tunt skivad potatis eller pasta i en form och in i ugnen, toppad med ost.

 

Tisdag:

Kycklinggryta (kebab) med wokgrönsaker och ris:

Ta kycklingkebabkött och steker med lite hackad lök och paprika.

Fräser lite wokgrönsaker (Ica basics är toppen till detta eller egen wokmix- banbuskott, vattenkastanjer, färska skivade morötter, purjolök. Alt. Findus Classic wok.)

Häll ner allt i en gryta.

Kryddar med salt, svartpeppar och knorr's kycklingkrydda.

(Du kan välja curry istället för kycklingkrydda. Skulle ta en hönsbuljong då också) och tillsätt grädde och en klick créme fraiche.

Krydda tills du är nöjd med smaken.

PS. Du kan även ha i en skvätt soja i grädden.

 

Onsdag:

Kotletter med potatis/potatismos, kokta grönsaker, gräddsås och gelé

 

Torsdag:

Bacon och makaroner, morotsstavar

 

Fredag:

Pasta med ost- och skinksås, broccoli/blomkål

 

Lördag:

Hemmagjord pizza med tex salami, lök, tomat, sallad och vitlöksdressing

 

Söndag:

Hemmagjord kebabtallrik med ris/pommes grönsaker, vitsås, chilisås mm

Av Maria - 20 april 2015 12:45

Måndag:

Färsfyllda pitabröd och tillhörande grönsaker


Tisdag:

Laxfilé, kokt potatis, romsås, sockerärter, tomater och morötter


Onsdag:

Falukorv och stuvade makaroner, blandsallad


Torsdag:

Italiensk grönsakssoppa och nybakt bröd


Fredag:

Vegetarisk pasta med ugnsrostad pumpa och sallad


Lördag:

Asiatisk kycklingwok, nudlar och grönsaksstavar


Söndag:

Fläskfilé, potatisgratäng, jensens favoritsås och sallad

Av Maria - 20 april 2015 12:45

Måndag:

Ajvarkyckling, ris, gurka, tomater och majs


Tisdag:

Laxfilé, potatismos, vitvinssås, ärtor, rivna morötter och paprika


Onsdag:

Lövbiffsgryta med paprika, pasta och blandsallad.


Torsdag:

Tomatsoppa, parmesanchips och bröd


Fredag:

Pizza


Lördag:

Sötpotatisburgare med bröd, pommes och tillbehör


Söndag:

Lövbiff, hasselbackspotatis, bearnaisesås, kryddsmör, broccoli, paprika, gurka och majs

Av Maria - 20 april 2015 12:30

Måndag:

Hemmagjord pytt i panna, stekt ägg, rödbetor och sallad


Tisdag:

Laxfile, potatismos, kall sås, ärtor, rivna morötter och gurka


Onsdag:

Stark kycklinggryta, ris, gurka, tomater och morot:

Kyckling filé, röd paprika, gul lök, mango chutney, vispgrädde, sambal oelek, vitlök, curry, hönsbuljong, salt och peppar, red med majsena.

Skär kycklingen i bitar.
Dela och kärna ur paprikan och skär den i grova bitar, skala och dela löken i grova bitar.
Skala och finhacka vitlök.
Fräs vitlök i lite smör.
Tillsätt kyckling och fräs tills det fått färg.
Tillsätt löken och fräs med 5 minuter.
Häll på grädden och alla andra ingredienser efter smak.
Koka upp och koka ca 10 minuter tills kycklingen är klar.
Lägg i paprikan och koka 5 minuter, red med majsena till önskad konsistens.

Torsdag:

Grön ärtsoppa med pepparrotscréme och bröd


Fredag:

Svartbönburgare med bröd, guacamole och tillbehör


Lördag:

Porterstek, kokt potatis, sås och kokta grönsaker:

1½ kg fransyska, 33 cl porter öl (33 cl), 1.5 dl kinesisk soja, 1½ dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn, 6 st krossade enbär, 2 tsk timjan, torkad, 2 st stora vitlöksklyftor, 1 st stor gul lök i klyftor, 2 st köttbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond.
Salta och peppra fransyskan rejält.
Bryn den i smör i en stekpanna tills den fått fin stekyta.
Lägg den i en gryta och tillsätt övriga ingredienser. 
Koka upp och låt sedan puttra på svag värme under lock tills den är mör.
 

Söndag:

Korvstroganoff, ris, majs, gurka och paprika:

Skär falukorv i strimlor.
Skala och grovhacka en gul lök.
Stek korven i smör i en stekpanna tills den fått fin stekyta.
Häll på löken och stek med lite.
Pudra över lite vetemjöl.
Häll på grädde, salt och vitpeppar och tomatpuré.
Av Maria - 19 april 2015 16:45

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
100 g margarin eller smör

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 dl olja

1 tsk hjorthornssalt

Ca 4 dl vetemjöl


Garnering:

25 sötmandlar


Gör så här:

Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

Tillsätt oljan lite i sänder.

Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.

Arbeta in resten av mjölet.

Rulla ut degen i 2 längder.

Skär dem i bitar och forma dem till bollar.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Tryck fast en halv, skållad och skalad mandel i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards