Alla inlägg under april 2015

Av Maria - 16 april 2015 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g ungnötslever i skivor

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 paket, ca 150 g, bacon

Smör eller margarin

½ dl kapris

1 dl hackade rödbetor


Gör så här:
Putsa bort eventuellt bindväv och senor.

Torka av skivorna och vänd dem i mjölet blandat med kryddorna.

Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.

Stek levern i baconfett eller smör, 3 minuter på varje sida.

Garnera skivorna med bacon, rödbetor och kapris.

Servera med kokt potatis och fint strimlat vitkål.

Av Maria - 16 april 2015 13:15

Mixer:

Ska du göra nötmjölk behöver du en bra mixer.

Det kan vara en ganska stor utgift, men du kommer tacka dig själv för detta inköp.

Jämför du kostnaden för ett glas hemgjord havremjölk med köpt havremjölk och hur ofta du handlar kan du fort räkna ut att det är en lönsam investering.


Matberedare:

Nötsmörets goda vän.

Att göra nötsmör kan vara ett tufft jobb för beredaren, även den fräsigaste av maskiner kan fort tröttna när man fått dille på nötsmör.

Tänk på att låta matberedaren pausa då och då så håller den längre.


Torkugn:

En torkugn kostar ungefär lika mycket som en bra mixer.


Nötpåsar/ostpåsar:

Att sila nötmjlk eller ost är absolut enklast om du har tillgång till nötpåsar eller ostpåsar.

Man kan tex göra egna genom att använda en kökshandduk.

Du behöver den för att krama ur mjölken och även för att täcka ost eller yoghurt.


Glasburkar, plastburkar och flaskor:

Har du inte detta hemma kan du köpa i butiker som Ikea eller Granit.

Använd gärna plastburkar för blötläggning med i övrigt nästan alltid glasburkar.


Tejp och penna:

Skriv innehåll och datum på flaskorna och burkarna.

Ha alltid tejp eller etiketter och markeringspenna hemma så du kan märka förpackningarna och därmed ha koll på dina mejerier.


Sterilisera glas:
När man gör egna mejerier, sylt eller något annat hemma som man förvarar i burkar eller flaskor av glas är det viktigt att man steriliserar dem före användning.

Även lock och kapsyler behöver steriliseras.

Detta gör man för att hållbarheten ska bli längre och för att bakterier och mikroorganismer som samlas i flaskor och burkar inte ska förstöra maten eller drycken eller göra oss sjuka.

Det som inte tål att vara i ugn, till exempel metallock med plast på insidan, plastlock och gummiförpackningar, kan du koka i en kastrull med vatten i 10 minuter.


Så här steriliserar du:

Värm ugnen till 125 grader.

Lägg flaskor och burkar inklusive metallock på en plåt och låt stå i ugnen i 10 minuter.

Fyll dem med en gång om det går.

Om det inte går, se till att du inte kommer åt insidan av burkarna och flaskorna med händerna och inte heller insidan av locken.

Tips · Vego
Av Maria - 16 april 2015 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

750 g morötter
200 g slanggurka
1 msk citronjuice
½ tsk ingefära, finmald
1 tsk kanel, finmald
1 msk honung
1 dl olja, oliv- eller raps-
50 g mandel, flagad
2 tsk svartpeppar, grovmalen


Gör så här:

Skala morötterna och riv dem grovt.

Dela gurkan i 4 delar och skiva den i cm tjocka skivor.
Lägg morötter, gurka i en skål.

Tillsätt russinen och blanda väl.
Vispa samman citronjuice, ingefära, kanel, honung, olja och peppar i en skål.
Rosta mandelflagorna i torr stekpanna på medelhög värme.
Häll såsen över salladen och garnera med mandelspån.

Servera genast.

Av Maria - 15 april 2015 18:00


Den äkta vaniljstången ger extra fin smak åt såser och krämer.


Vanillinsocker är ett syntetiskt smakämne.

Av Maria - 15 april 2015 16:45

Antal: 2 stycken

Jäsning: 45-60 minuter + i kyl under natten

Ugn: 200 grader, 7-10 minuter + 200 grader + 175 grader , 60-70 minuter


Ingredienser:
1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

5 dl filmjölk, rumsvarm

2 dl vatten,  rumsvarmt

½ dl rapsolja

1½ tsk salt

½ tsk fänkål

½ tsk anis

½ tsk kummin

4 dl grovt rågmjöl

5 dl rågsikt

Ca 6 dl vetemjöl


Gör så här:

På kvällen:

Sätt ugnen på 200 grader.

Sprid ut solrosfrön och linfrön på en plåt.

Rosta dem mitt i ugnen i 7-10 minuter.

Låt dem svalna på plåten.


Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt filmjölk och vatten.

Rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt rapsolja, salt, fänkål, anis, kummin, de rostade fröna, rågmjöl, rågsikt och lite vetemjöl i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca 10 minuter så att glutentrådarna blir starka.

Låt degen jäsa under bakduk i 45-60 minuter.


Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.

Dela den i två delar och forma dem till limpor och lägg dem i formar, ca 1½ liter, klädda med bakplåtspapper.

Strö över lite mjöl.

Låt bröden jäsa under bakduk i kylen under natten.


På morgonen:

Ta fram limporna, snitta ytan med en vass kniv och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.


Sänk värmen till 175 grader och grädda limporna längst ner i ugnen i 60-70 minuter.

Låt dem svalna i sina formar.

Av Maria - 15 april 2015 13:00

Vid det här laget ver väl och de flesta vad superfoods är: inte bara vissa typer av frukt, grönsaker, alger, frön och bär utan även ett sätt att få i sig extra mycket näring i form av pulver såsom spirulina, chlorella, maca och acai.

Även adaptogener är växter och rötter från naturen och de har använts i tusentals år i den österländska medicinen.

De ingår i en kategori biologiskt aktiva ämnen som, i enkla termer, skapar balans i kroppen.

Adaptogener kan hjälpa dig att orken tillbaka, ge mer energi, mer fokus och reducera stress och oro.

Man kan köpa torkade rötter och koka dem, men nuförtiden finns det även möjlighet att hitta en stor mängd adaptogener i pulver- och tablettform och de är därför ganska enkla att med i sin dagliga kost.

Exempe på adaptogener är ashwagandha, lakritsrot, rosenrot och ginseng.

När man gör smoothie, juicer eller frukost kan man tex använda både superfood och adaptogener.

Av Maria - 15 april 2015 09:15

Som smaksättare har vitlöken verkligen gjort ett segertåg genom världen.

Den kommer oftast från Holland, Kina, Spanien och Argentina och trivs bäst i kall förvaring, i 2-4 grader.

Ju mer finfördelad en vitlök är desto mer smak får den.

Vill man ha en skarp intensiv smak är det bäst att pressa den.

Vill man hellre ha en mildare smak passar det bättre att hacka eller riva den.

Den finfördelade vitlöken kan med fördel fräsas innan den kokar med en rätt.

Vitlök solo kommer från Kina och smakar som vanlig vitlök men är inte uppdelad i klyftor vilket gör den lättare att skala.


Detta får du i dig från gul lök (per 100 g gul lök):

Fibrer (1,5 g)

Vitamin E (0,01 mg)

Vitamin C (31 mg)

järn (1,7 mg)

kalcium (181 mg)

magnesium (25 mg)


Några recept med vitlök i:

Ljummen havresallad med fetaost

Helt bovete med råstekta rotfrukter

Dinkelsallad

Bulgursallad med medelhavssmaker

Aioli (LCHF)

Salsa (LCHF)

Räkor i kryddat ris

Räkor med vitlökssmak

Blomkålspotatis (LCHF)

Vitlöksoliver

Av Maria - 15 april 2015 07:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1 kg morötter
2 st citroner, juicen av
5 klyfta vitlök
25 g bladpersilja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 dl olivolja
1 msk salt (+1 t kokning)


Gör så här:

Skala och slanta morötterna i 1-1 ½ cm tjocka skivor.

Koka upp vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och förväll morötterna i knappt fem minuter.

De ska fortfarande vara knapriga.
Spola av morötterna i kallt vatten i ett durkslag för att avbryta tillagningsprocessen.
Om du använder hela spiskummin kan du stöta dem med paprikapulvret i en mortel.

Pressa ur saften från citronerna och blanda med olja, salt, kryddor och finstrimlad persilja.
Låt stå kallt i några timmar före servering.

Håller i flera dagar i kylskåp.

Blanda eventuellt mer persilja i salladen vid servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards