Alla inlägg under april 2015

Av Maria - 26 april 2015 09:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

4 st sötpotatisar (ca 1 kilo)
½ dl jordnötsolja
1 tsk salt
3 krm cayennepeppar


Gör så här:

Skala sötpotatisen och skär den i klyftor.

Lägg dem på en plåt och droppa över olja.

Strö över salt och peppar.
Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 20-30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Servera som tillbehör till kött- och kycklingrätter.

Av Maria - 25 april 2015 21:45

Ingredienser:

1½ tsk torrjäst
4 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
2 dl vetemjöl
1 dl grov rågmjöl
2 msk socker
1½ tsk salt
½ tsk stött fänkål
2 tsk pomeransskal
1 msk smör
3 dl mjölk

 

Gör så här:

Program Normal

Av Maria - 25 april 2015 19:45

En riktig uppstickare i matkassen!

Purjolöken härrör från trakterna kring Medelhavet.

Den skiftar från vitt vid roten till mörkgrönt bladtopparna.

Vid odling täcks nämligen löken ofta med jord för att den ska förbli vit.

Smaken är mild med blir kraftigare på den gröna delen av löken.

Purjolök kan ofta ersätta gul lök och tunt skivad är den god i sallad.

Potatis- och purjolökssoppa är en riktig klassiker, men purjolöken passar också utmärkt i paj och i köttgrytor.

Skydda den mot uttorkning och förvara den kallt, helst i 2-4 grader.


Några recept med purjolök:
Bondomelett

Gratinerad torskromssmörgås

Räkor i kryddat ris

Mullenusallad (LCHF)

Minestrone

Rättiksgratäng (LCHF)

Thailändsk räk- och fiskgryta

Snabba fiskgrytan

Lax- & skaldjurslasagne

3-sekunders pasta med gorgonzola

Av Maria - 25 april 2015 19:00

Ingredienser:

200 g smör eller magarin

2 1/2 dl socker

1 msk sirap

75 g sötmandel

5 1/4 dl mjöl

1 tsk bikarbonat


Gör så här:

Rör smör, socker och sirap tills massan blir porös.

Den oskållade, grovt skurna madeln blandas i.

Bikarbonaten löses i ett par tsk ljumt vatten och iröres.

Degen får stå en stund på kallt ställe.

Gör en ganska tjock rulle, 3 - 3 1/2 cm i genom skärning av degen och skär 1/2 cm tjocka skivor, som läggs på smord plåt och gräddas i ca 200 grader.

Dessa kakor är fort och lätt utbakade.

Av Maria - 25 april 2015 12:45


Vattenbad är bra till såser som ska komma upp i temperatur men där det inte får gå för snabbt.


I såser med ägg finns risk att äggen koagulerar om det blir för varmt.


Fyll en kastrull ungefär till hälften med vatten och koka upp.


Sätt en rostfri bunke över kastrullen att vispa såsen i.


Vattnet i kastrullen ska inte koka utan bara sjuda.


Av Maria - 25 april 2015 10:15

Antal: ca 6 portioner


Ingredienser:

1 dl kakao

2 dl strösocker

3 dl vatten


Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka upp, se till att det inte kokar över.

Sjud såsen tills den börjar tjockna, det tar ca 5-10 minuter.

Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnar.


Enklaste och godaste chokladsåsen.

Och så lätt att komma ihåg!

Av Maria - 24 april 2015 20:00

Ingredienser:

3 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4½ dl grahamsmjöl
2½ dl mjölk
2½ dl lingonsylt
1 msk smör


Gör så här:

Kör degprogrammet i 15 minuter eller tills alla klimpar är borta.

Stick ner en ätpinne (eller ett annat lämpligt verktyg av trä eller plast) efter 10 minuter och rör om för att få upp all mjöl från hörnen i burken.

Peta även ner eventuell mjöl från sidorna. 

Baka medium

Av Maria - 24 april 2015 19:45



Den är en aromatisk rot som i torkat och malet skick ger en maträtt en klar, gul färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards