Alla inlägg under april 2015
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
4 st sötpotatisar (ca 1 kilo)
½ dl jordnötsolja
1 tsk salt
3 krm cayennepeppar
Gör så här:
Skala sötpotatisen och skär den i klyftor.
Lägg dem på en plåt och droppa över olja.
Strö över salt och peppar.
Tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 20-30 minuter, tills potatisen är mjuk.
Servera som tillbehör till kött- och kycklingrätter.
Ingredienser:
1½ tsk torrjäst
4 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
2 dl vetemjöl
1 dl grov rågmjöl
2 msk socker
1½ tsk salt
½ tsk stött fänkål
2 tsk pomeransskal
1 msk smör
3 dl mjölk
Gör så här:
Program Normal
En riktig uppstickare i matkassen!
Purjolöken härrör från trakterna kring Medelhavet.
Den skiftar från vitt vid roten till mörkgrönt bladtopparna.
Vid odling täcks nämligen löken ofta med jord för att den ska förbli vit.
Smaken är mild med blir kraftigare på den gröna delen av löken.
Purjolök kan ofta ersätta gul lök och tunt skivad är den god i sallad.
Potatis- och purjolökssoppa är en riktig klassiker, men purjolöken passar också utmärkt i paj och i köttgrytor.
Skydda den mot uttorkning och förvara den kallt, helst i 2-4 grader.
Några recept med purjolök:
Bondomelett
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
2 1/2 dl socker
1 msk sirap
75 g sötmandel
5 1/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
Rör smör, socker och sirap tills massan blir porös.
Den oskållade, grovt skurna madeln blandas i.
Bikarbonaten löses i ett par tsk ljumt vatten och iröres.
Degen får stå en stund på kallt ställe.
Gör en ganska tjock rulle, 3 - 3 1/2 cm i genom skärning av degen och skär 1/2 cm tjocka skivor, som läggs på smord plåt och gräddas i ca 200 grader.
Dessa kakor är fort och lätt utbakade.
Vattenbad är bra till såser som ska komma upp i temperatur men där det inte får gå för snabbt.
I såser med ägg finns risk att äggen koagulerar om det blir för varmt.
Fyll en kastrull ungefär till hälften med vatten och koka upp.
Sätt en rostfri bunke över kastrullen att vispa såsen i.
Vattnet i kastrullen ska inte koka utan bara sjuda.
Antal: ca 6 portioner
Ingredienser:
1 dl kakao
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och låt koka upp, se till att det inte kokar över.
Sjud såsen tills den börjar tjockna, det tar ca 5-10 minuter.
Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnar.
Enklaste och godaste chokladsåsen.
Och så lätt att komma ihåg!
Ingredienser:
3 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4½ dl grahamsmjöl
2½ dl mjölk
2½ dl lingonsylt
1 msk smör
Gör så här:
Kör degprogrammet i 15 minuter eller tills alla klimpar är borta.
Stick ner en ätpinne (eller ett annat lämpligt verktyg av trä eller plast) efter 10 minuter och rör om för att få upp all mjöl från hörnen i burken.
Peta även ner eventuell mjöl från sidorna.
Baka medium
Den är en aromatisk rot som i torkat och malet skick ger en maträtt en klar, gul färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|