Alla inlägg under januari 2015
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, va 1 timme
Ingredienser:
Deg:
7½ dl vetemjöl
5 äggulor
3 msk strösocker
3 tsk bakpulver
250 g smör
Fyllning:
125 g mjukt smör
1 1/4 dl strösocker
500 g naturell philadelphiaost
1 ägg
2 msk majsenamjöl
2-3 msk vaniljsocker
1 burk persikor i sockerlag, 425 g
5 äggvitor
3 msk socker
Gör så här:
Ta fram smöret i förväg så det hinner bli mjukt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform 20*30 cm.
Rör ihop ingredienserna till degen och dela den i två delar.
Tryck ut den ena delen i kakformen.
Fyllningen:
Vispa smör och strösocker.
Blanda ner philadelphiaost, ägg, majsenamjöl och vaniljsocker.
Bre fyllningen på degen.
Lägg ut persikorna.
Vispa äggvitor och socker hårt till marängsmet och bre ut den över persikorna.
Fördela resten av degen ovanpå.
Grädda i ca 1 timme.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
500 g blandad köttfärs
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 ägg
1 lök
1 klyfta vitlök
1 msk smör eller margarin
3-4 tomater
5-6 skivor medelstark ost
Gör så här:
Arbeta ihop färs, mjöl, mjölk, ägg och salt.
Finhacka och blanda lök och vitlök.
Låt margarinet blir brunt.
Bred ut köttfärssmeten till en stor biff och stek på måttlig värme 4-5 minuter.
Vänd biffen och täck den med skivade tomater och skivor av ost.
Låt biffen steka färdigt, 4-5 minuter, under lock så att osten delvis smälter.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
250 g jämnstora champinjoner, modell större
150 g smör eller margarin
2-3 klyftor vitlök
2-3 msk finhackad persilja
1 tsk körvel
1 citron
Gör så här:
Ansa svampen.
Vrid loss foten och lägg i matberedaren.
Ställ hattarna på ugnssäkert fat.
Finfördela kryddörterna i matberedaren.
Lägg i smöret skuret i mindre bitar, pressa över vitlök och citron, lägg i persiljan och kör allt till en jämn röra.
Fyll svamphattarna och tillaga högst upp i 225 grader ca 10 minuter.
Ingredienser:
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk malen kummin
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och finfördela dem i en kryddkvarn eller i en mortel.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 chipotle (rökt och torkad jalapenõ)
2 lite mildare chili, tex ancho
2 röda paprikor
1 pkt bacon (ca 140 g)
1 kg högrev
Matolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
5 dl lager (öl)
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
ca 5 dl kraftig oxbuljong (mer om det behövs)
Salt
Svartpeppar
Till servering:
Tortillabröd
Guacamole
Picklad rödlök
Limeklyftor
Färsk koriander
Gör så här:
Skala och hacka gul lök och vitlök.
Hacka chipotle och chili.
Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Strimla baconet.
Skär högreven i cirka 2 cm stora tärningar.
Hetta upp en stor gryta med matolja och bryn köttet i omgångar.
Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
Fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk.
Tillsätt paprika, bacon, köttet och alla kryddor.
Häll i öl, krossade tomater och buljong så att det täcker allt och koka upp.
Koka chilin på medelvärme och under lock i minst 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört och vätskan har kokat samman.
Rör om då och då under tiden och tillsätt eventuellt mer buljong om det behövs.
Krydda med salt och peppar.
Servera med tortillabröd, guacamole, picklad rödlök, limeklyftor och färsk koriander.
Ananas
Juice med smak av ananas & basilika
Avokadoglass med lime & ananas
Apelsin
Créme caramel med kardemummagrädde, frukt & bär
Avokado
Skrei & avokado i salladsblad (LCHF)
Grönsakstartar med Chévrebotten
Sommarsallad med grillad lammrostbiff
Hamburgare med brieost & mangosalsa
Blodapelsin
Sallad på avokado, grapfrukt & fänkål
Citron
Clementin
Granatäpple
Kaki
Kastanjer
Kiwi
Lime
Mango
Morot
Röd grapefrukt
Sharon
Äpplen
Ärter & bönor
Torsdag:
Lunch:
Sillfrestelse, hårt bröd, ost
Middag:
Grillade fläskkotletter, salladstallrik med dressing, potatisgratäng.
Färsk frukt och nötter.
Fredag:
Fiskgratäng med potatismosrand, blandad sallad.
Färdigköpt chokladpudding med vispgrädde.
Lördag:
Lunch:
Parisersmörgås, tomatsallad
Middag:
Revbensspjäll, pressad kokt potatis, katrinplommon, äppelmos och skysås.
Sockerkaksskivor med frukt från burk och vaniljsås.
Söndag:
Lunch:
Smör, ost, sill, ägghalvor och grovt bröd.
Middag:
Forell i folie, bladspenat, kokt potatis, hollandaise.
Glass med varm sylt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|