Alla inlägg under augusti 2016
Antal: ca 25 stycken dubbla
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 dl socker
1 äggula
2½ dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
Fyllning:
Hallonsylt
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulan samt mjölet.
Låt degen vila en stund.
Kavla ut den och grädda en provkaka.
Flyter den ut tillsätt mer vetmjöl.
Tag med mått ut runda kakor.
Grädda i medelvarm ugn (200 grader).
Lägg samman de kalla kakorna med litet hallonsylt och vänd i strösocker.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 förpackningar mozzarellaost (á 125 g)
4 tomater
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
4 msk olivolja
6 portionsbaguetter
Flinsalt
Svarteppar
6 ark grillfolie
Till servering:
Korv (Na'aukakekorv)
Dijonsenap
Gör så här:
Skiva mozzarellan och tomaterna.
Skala och skiva vitlöken.
Strimla basilikan.
Blanda vitlök och basilika med olivoljan.
Dela baguetterna på längden.
Fördela vitlöks- & basilikaoljan på brödets snittytor.
Varva tomater och mozzarella på underdelen av bröden, krydda med salt och svartpeppar.
Lägg på "brödlocken".
Smörj foliearken med olivolja.
Lägg på bröden och vik ihop till paket.
Lägg foliepaketen på medelvarm grill, grilla dem runt om 5-10 minuter.
Ta bort foliet och skär bröden i bitar.
Servera med grillad Naukakekorv och dijonsenap.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl vispgrädde
1 msk sockerfri soja
3 msk steksky
½ msk grillkrydda utan glutamat
Gör så här:
Koka ihop vispgrädde och soja tillsammans med stekskyn under några minuter.
Smaka av med grillkryddan.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 225-250 grader
Ingredienser:
200 g (3½ dl) vetemjöl
200 g smör eller margarin, kallt
2 msk nypressad apelsinsaft
1 msk grädde
Rivet skal av apelsin
Garnering:
2 msk pärlsocker
2 tsk kummin
Gör så här:
Finfördela smöret i mjölet så att det blir en finkornig massa.
Tillsätt apelsinsaft, grädde och apelsinskal.
Arbeta hastigt samman degen och lägg svalt en stund.
Kavla ut den - inte för tunt - och tag ut kakorna med ringmått.
Pensla dem med vatten och vänd dem i socker- & kumminblandningen.
Grädda i varm ugn (225-250 grader) tills kakorna fått lite färg.
Måndag:
Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar. Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter. Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna. Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan. Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap: Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten. Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple. Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör. Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter. Låt alltsammans steka några minuter. Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar. Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa: Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar. Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong. Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron. Ta upp grönsakerna med hålslev. Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm. Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik. Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa: Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna. Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter). Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter. Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp. Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron. Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter. Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt. Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater: Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra. Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör. Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong. Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche. Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter. Späd eventuellt med lite vatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|