Alla inlägg under augusti 2016
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 150-175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
4 äggulor
3 dl russin
Rivet skal av 1 citron
Saft av ½ citron
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 äggvitor
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Blanda i en äggula i taget.
Skölj och torka russinen mycket väl.
Vänd ner dem i litet mjöl.
Tillsätt dem, citronskalet och saften, mjölet samt bakpulvret.
Vänd försiktigt ned de hårt uppvispade äggvitorna.
Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 2 liter.
Grädda kakan i 150-175 graders ugnsvärme, ca 1 timme.
Antal: 4 stycken
Jäsning: ca 10 minuter eller 40-60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200-225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
6 dl mjölk
½ dl sirap
2-3 tsk salt
1-2 msk finstött anis, fänkål, kummin eller torkade pomeransskal
16-18 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om.
Tillsätt sirap, salt och kryddor och 16 dl mjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hälla det i ett litermåttt.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen vila i 10 minuter eller jäsa till dubbel storlek 40-60 minuter.
Arbeta sedan degen smidig på bakbord och dela fyra delar.
Forma varje del till en slät bulle.
Klappa ut bullarna med mjölad hand direkt på smord plåt.
Tag ut ett litet hål i mitten av varje kaka.
Nagga kakorna med gaffel och låt jäsa 20-30 minuter.
Grädda i 200-225 grader omkring 15 minuter.
Pensla med varmt vatten efter gräddningen.
Ingredienser:
1 liter sur lingondricka
750 g - 1 kg (9-12 dl) socker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Häll saften i en syltgryta och värm till 80 grader.
Tillsätt sockret lite åt gången.
Låt saften värmas tills den håller geléprov.
Skumma väl.
Tillsätt natriumbensoat.
Häll upp geléet på varma burkar.
Paraffinera när geléet har kallnat och bind över burkarna.
Geléprov:
Doppa en i geléet och håll den över grytan.
Dropparna hänger kvar om geléet är färdigt.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 175 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
Till pensling:
Äggvita
Till garnering:
Kanel och socker blandat
Gör så här:
Gör en mördeg på vanligt sätt och kavla ut degen, ej för tunt.
Tag ut kakor med hjärtformat mått.
Pensla med äggvita och vänd dem i kanel och socker.
Grädda kakorna i 175 graders varm ugn ca 7 minuter.
Ingredienser:
1 liter sur rönnbärssaft
750 g - 1 kg (9-12 dl) socker
Gör så här:
Häll saften i en syltgryta och låt den koka ca 5 minuter.
Tillsätt sockret lite åt gången.
Låt geléet koka tills det håller geléprov.
Skumma väl.
Häll upp geléet på varma burkar.
Paraffinera när geléet har kallnat och bind över burkarna.
Geléprov:
Doppa en i geléet och håll den över grytan.
Dropparna hänger kvar om geléet är färdigt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|