Alla inlägg under augusti 2016
Ingredienser:
1 kg äpplen, syrliga
½-1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat per kg färdig mos
Gör så här:
Skölj frukten och dela den i mindre bitar.
Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan det är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: ca 28 stycken
Ugn: 200 graer, ca 10 minuter
Ingredienser:
175 g smör eller margarin
2 ägg
1½ dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
Fyllning:
Sylt, t.ex hallon
Garnering:
Florsocker
Vatten
Syltat apelsinskal
Gör så här:
Smält smöret och låt det kallna.
Rör det sedan vitt och tillsätt äggen ett i sänder, socker och sist mjölet.
Lägg klickar (ca 1½ msk) i varm smord plättlägg och grädda i ugn vid 200 grader ca 10 minuter.
Låt kakorna kallna på galler.
Lägg ihop dem två och två med sylt emellan.
Skär sedan kakorna tvärs över till halvmåneform.
Rör ut florsocker med vatten, glasera kakorna och strö över apelsinskal.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förpackning (á 150 g) majskorn
2 burkar (á 185 g) tonfisk i vatten
4 portioner pasta, gärna spaghetti
1 gul lök
1 msk olja
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½ dl tomatpesto
1 kycklingbuljongtärning
Salt
Peppar
3 tomater
65 g rucola
Gör så här:
Låt majs och tonfisk tinna av i ett durkslag.
Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till spaghettin.
Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i olja i en stekpanna.
Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
Blanda ner grädde, mjölk, tomatpesto, smulad buljongtärning, majs och tonfisk i pannan.
Låt koka någon minut och håll sedan varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
Skär tomaterna i bitar och blanda med rucola.
Salta och peppra.
Servera tonfiskpastan med spaghetti och sallad.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 200 grader, 30 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl (150 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk grädde
Garnering:
400-500 g lösa äpplen
Socker efter smak
Glasyr:
1 dl aprikosmos (t.ex. passerad aprikoskompott eller barnmat på burk)
50 g mandelspån eller flagad mandel
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör detta med sockret.
Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt grädden.
Häll smeten i smord och brödbeströdd rund form eller stekpanna, ca 1½ liter.
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
Stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
Strö över socker.
Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme 30 minuter.
Låt kakan kallna något och bred sedan apriksmoset över äpplena.
Garnera med mandeln, ev. lätt rostad.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 45 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl havregryn
1 dl (55 g) maizena
1 dl (60 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Rivet skal och saft av 1 apelsin
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa äggen och sockret pösigt.
Blanda havregrynen med mjölet, bakpulvret samt smaktillsatsen.
Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt det smälta matfettet.
Häll smeten i smord och brödbeströdd slät, rund form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 45 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Sikta litet florsocker över kakan när den skall serveras som kaffekaka eller servera den som dessert med fruktallad, kompott, vispad grädde eller vanilsås.
Antal: 40 stycken
Ugn: 175 grader, 10 minuter
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
25 g sötmandel
Gör så här:
Rör matfettet med sockret och tillsätt mjölet.
Degen läggs att kallna och utkavlas sedan till ett par mm tjocklek.
Ta ut runda kakor, som vikts ihop nästan på mitten, penslas med ägg och beströs med finhackad skållad mandel.
Gräddas i 175 grader ca 10 minuter.
Man gör lämpligen kryddgelé på saft av äpplen eller vinbär.
Ingredienser:
Tag till varje liter sur saft:
500-800 g (6-9 dl) socker
2 bitar kanel
3 bitar ingefära
7 nejlikor
1½ msk vinäger
Gör så här:
Mät saften och slå den i en syltgryta.
Knyt in kryddorna i en bit gasbinda och lägg dem i saften.
Häll i vinägern.
Koka blandningen ca 5 minuter.
Tillsätt sockret, lite åt gången.
Låt geléet koka tills det håller geléprov.
Ta upp kryddpåsen.
Skumma väl.
Häll upp geléet på varma burkar.
Paraffinera när geléet har kallnat och bind över burkarna.
Geléprov:
Doppa en i geléet och håll den över grytan.
Dropparna hänger kvar om geléet är färdigt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|