Alla inlägg under augusti 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
4 kycklingfiléer
1 msk olja
Salt
Peppar
500 g sweet and sour färdig sås
1 gurka
½ cosmopolitansallad
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackackningen.
Skär kycklingen i stora bitar.
Bryn den i olja i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Häll såsen över kycklingen och låt sjuda ca 7 minuter.
Strimla gurkan och salladen.
Servera grytan med ris och grönsaker.
Antal: 8 bitar till ett buffébord
Ingredienser:
Skal:
200 g (ca 5 skivor) formbröd
50 g smör
Fyllning:
2 dl créme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
½ liten burk (150 g) soltorkade tomater i olja
Salt
Peppar
Garnering:
50 g tunt skuren salami
1 avokado
½ rödlök
1 liten citron
75 g kräftstjärtar i lake
Basilikablad
Gör så här:
Skalet:
Dela formbrödet i bitar och lägg det i en bunke.
Smält smöret och häll det över brödet.
Kör med en mixerstav till en slät massa (eller använd en matberedare).
Tryck ut brödet i en pajform med låg kant, ca 20 cm i diameter.
Fyllning:
Lägg créme fraiche, turkisk yoghurt och avrunna soltorkade tomater i en matberedare eller kör med en mixerstav i en bunke.
Salta och peppra.
Bred tomatröran på brödet.
Ställ pajen kallt minst 1 timme.
Förbered under tiden påläggen.
Garnering:
Gör rullar av salamin.
Gröp ur avokadon och skär den i långsmala båtar.
Skär rödlöken i lite större bitar.
Skär citronen i tunna skivor.
Garnera den kalla pajen med salami, avokado, rödlök, citronskivor, kräftstjärtar och basilikablad.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 1 timme + 30 minuter + 1 timme
Ugn: 250 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
½ liter vätska, lika delar mjölk och vatten
25 g färsk jäst
2 tsk salt
5 dl kornmjöl
6 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm vätskan till fingervärme, 37 grader.
Tillsätt jäst, salt och kornmjöl.
Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i ett litermått.
Vispa degen kraftigt och låt den sedan jäsa en timme under duk.
Mät sedan vetemjölet och tillsätt det.
Arbeta den något sura degen kraftigt.
Tillsätt ev. något mer vetmjöl.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Arbeta degen på bakbord, ev. med något vetemjöl.
Forma degen till två runda bullar och lägg dem på smord plåt.
Platta med mjölad hand ut varje bulle till en rund kaka, 20 cm i diameter.
Mjöla ytan.
Låt brödet jäsa under duk ca 1 timme.
Nagga bröden och grädda dem sedan i 250 grader 15-20 minuter.
Låt bröden svalna inlindade i bakduk.
Bakar man detta bröd på gammalt finskt sätt sker utbakningen så här:
Degen måste vara lös, 5 dl av varje mjölsort blir lagom.
Mjöla en stor djup tallrik, den kan ev. fuktas först så att mjölet fastnar jämnt.
Låt torka en aning.
Klicka hälften av degen på tallriken och strö mjöl över.
Fatta tag i tallriken med bägge händerna och rulla degen lös från tallriken.
Sväng sedan brödet några gånger runt.
Lägg sedan brödet med den slätaste sidan upp på en annan mjölad djup tallrik där den får jäsa en timme.
Nagga och grädda som ovan.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 250 grader
Ingredienser:
150 g smör eller margarin, kallt
150 g vetemjöl (2½ dl)
3 msk vatten
Utkavling:
2 dl socker
1 tsk kanel
Gör så här:
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen.
Låt den vila på sval plats minst 1 timme.
Kavla ut den - inter för tjockt - och tag ut kakor med runt mått.
Lägg strösockret och kanelen på ett smörpapper och kavla kakorna däri, helst med en krusig kavel.
De skall bli ovala till formen.
Lägg dem på väl smord plåt och grädda i varm ugn, 250 grader.
Antal: 10-12 stycken
Ugn: 200 grader. 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 äggula
3 dl vetemjöl
Fyllning:
1 ägg
1 msk socker
3/4 msk potatismjöl
2 dl gräddmjölk
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Hacka samman smör, mjöl och socker till en finkornig blandning.
Sätt till ägget och arbeta ihop degen snabbt.
Kläd smorda bakformar (hjärtan t.ex.) med drygt hälften av degen.
Till fyllningen vispas allt utom vaniljen över svag värme tills den tjocknar, men får inte koka.
Låt krämen kallna, smaksätt med vanilj och fördela krämen i formarna.
Kavla ut resten av degen och lägg på lock, som kläms till väl runt kanterna.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.
Stjälp upp kakorna och sikta gärna över lite florsocker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
Sås:
2 rödlökar
1 msk smör eller margarin
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl grädde
ca 600 g skinkschnitzel
1 msk olja
Salt
Peppar
150 g salladsärter
Gör så här:
Koka potatis.
Såsen:
Skala och skiva löken.
Bryn den i matfett i en stekpanna.
Strö över sockret coh låt det smälta.
Lägg över löken i en kastrull.
Häll vinäger och grädde över löken och låt koka ca 5 minuter.
Stek skinkschnitzlarna i olja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.
Salta och peppra.
Lägg salladsärterna i kokande saltat vatten och koka ca 4 minuter.
Låt dem rinna av.
Servera schnitzlarna med potatis, salladsärter och löksås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|