Alla inlägg under augusti 2016

Av Maria - 14 augusti 2016 08:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris

4 kycklingfiléer

1 msk olja

Salt

Peppar

500 g sweet and sour färdig sås

1 gurka

½ cosmopolitansallad


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackackningen.

Skär kycklingen i stora bitar.

Bryn den i olja i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar.

Häll såsen över kycklingen och låt sjuda ca 7 minuter.

Strimla gurkan och salladen.

Servera grytan med ris och grönsaker.




Av Maria - 14 augusti 2016 07:39




Antal: 8 bitar till ett buffébord


Ingredienser:

Skal:

200 g (ca 5 skivor) formbröd

50 g smör


Fyllning:

2 dl créme fraiche

1 dl turkisk yoghurt

½ liten burk (150 g) soltorkade tomater i olja

Salt

Peppar


Garnering:

50 g tunt skuren salami

1 avokado

½ rödlök

1 liten citron

75 g kräftstjärtar i lake

Basilikablad


Gör så här:

Skalet:

Dela formbrödet i bitar och lägg det i en bunke.

Smält smöret och häll det över brödet.

Kör med en mixerstav till en slät massa (eller använd en matberedare).

Tryck ut brödet i en pajform med låg kant, ca 20 cm i diameter.


Fyllning:

Lägg créme fraiche, turkisk yoghurt och avrunna soltorkade tomater i en matberedare eller kör med en mixerstav i en bunke.

Salta och peppra.

Bred tomatröran på brödet.

Ställ pajen kallt minst 1 timme.

Förbered under tiden påläggen.


Garnering:

Gör rullar av salamin.

Gröp ur avokadon och skär den i långsmala båtar.

Skär rödlöken i lite större bitar.

Skär citronen i tunna skivor.

Garnera den kalla pajen med salami, avokado, rödlök, citronskivor, kräftstjärtar och basilikablad.




Av Maria - 13 augusti 2016 09:07

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 30 minuter + 1 timme

Ugn: 250 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

½ liter vätska, lika delar mjölk och vatten

25 g färsk jäst

2 tsk salt

5 dl kornmjöl

6 dl vetemjöl


Gör så här:

Värm vätskan till fingervärme, 37 grader.

Tillsätt jäst, salt och kornmjöl.

Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i ett litermått.

Vispa degen kraftigt och låt den sedan jäsa en timme under duk.


Mät sedan vetemjölet och tillsätt det.

Arbeta den något sura degen kraftigt.

Tillsätt ev. något mer vetmjöl.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Arbeta degen på bakbord, ev. med något vetemjöl.

Forma degen till två runda bullar och lägg dem på smord plåt.

Platta med mjölad hand ut varje bulle till en rund kaka, 20 cm i diameter.

Mjöla ytan.

Låt brödet jäsa under duk ca 1 timme.


Nagga bröden och grädda dem sedan i 250 grader 15-20 minuter.

Låt bröden svalna inlindade i bakduk.


Bakar man detta bröd på gammalt finskt sätt sker utbakningen så här:

Degen måste vara lös, 5 dl av varje mjölsort blir lagom.

Mjöla en stor djup tallrik, den kan ev. fuktas först så att mjölet fastnar jämnt.

Låt torka en aning.

Klicka hälften av degen på tallriken och strö mjöl över.

Fatta tag i tallriken med bägge händerna och rulla degen lös från tallriken.

Sväng sedan brödet några gånger runt.

Lägg sedan brödet med den slätaste sidan upp på en annan mjölad djup tallrik där den får jäsa en timme.

Nagga och grädda som ovan.

Av Maria - 13 augusti 2016 08:15




Antal: ca 20 stycken

Ugn: 250 grader


Ingredienser:

150 g smör eller margarin, kallt

150 g vetemjöl (2½ dl)

3 msk vatten


Utkavling:

2 dl socker

1 tsk kanel


Gör så här:

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen.

Låt den vila på sval plats minst 1 timme.


Kavla ut den - inter för tjockt - och tag ut kakor med runt mått.

Lägg strösockret och kanelen på ett smörpapper och kavla kakorna däri, helst med en krusig kavel.

De skall bli ovala till formen.

Lägg dem på väl smord plåt och grädda i varm ugn, 250 grader.




Av Maria - 13 augusti 2016 07:45




Antal: 10-12 stycken

Ugn: 200 grader. 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

3/4 dl socker

1 äggula

3 dl vetemjöl


Fyllning:

1 ägg

1 msk socker

3/4 msk potatismjöl

2 dl gräddmjölk

1 msk vaniljsocker


Gör så här:
Hacka samman smör, mjöl och socker till en finkornig blandning.

Sätt till ägget och arbeta ihop degen snabbt.

Kläd smorda bakformar (hjärtan t.ex.) med drygt hälften av degen.

Till fyllningen vispas allt utom vaniljen över svag värme tills den tjocknar, men får inte koka.

Låt krämen kallna, smaksätt med vanilj och fördela krämen i formarna.

Kavla ut resten av degen och lägg på lock, som kläms till väl runt kanterna.

Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.

Stjälp upp kakorna och sikta gärna över lite florsocker.




Av Maria - 13 augusti 2016 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis


Sås:

2 rödlökar

1 msk smör eller margarin

1 msk strösocker

2 msk balsamvinäger

2 dl grädde


ca 600 g skinkschnitzel

1 msk olja

Salt

Peppar

150 g salladsärter


Gör så här:

Koka potatis.


Såsen:

Skala och skiva löken.

Bryn den i matfett i en stekpanna.

Strö över sockret coh låt det smälta.

Lägg över löken i en kastrull.

Häll vinäger och grädde över löken och låt koka ca 5 minuter.


Stek skinkschnitzlarna i olja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.

Salta och peppra.

Lägg salladsärterna i kokande saltat vatten och koka ca 4 minuter.

Låt dem rinna av.


Servera schnitzlarna med potatis, salladsärter och löksås.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards