Direktlänk till inlägg 31 december 2016
Antal: 4 portioner
Ugn: 225-250 grader
Ingredienser:
Fond:
1 kg kräftor
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 liten röd chili
3-5 msk smör
2 msk tomatpuré
Vatten
Dillkvistar
Soppan:
2 msk finhackad shalotten- eller gul lök
2 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
1 dl matlagningsvin
Salt
Vitpeppar
Ev. 1-2 msk konjak
2 dl riven parmesan eller liknande
Gör så här:
Fond:
Skala kräftorna, men behåll skalen.
Spara ev. några vackra klor till garnering.
Ställ kräftstjärtarna i kyl.
Skala och grovhacka löken.
Fräs lök, chili, vitlök och kräftskal i smör i större gryta/kastrull utan att det antar färg.
Fräs även med tomatpurén i smör.
Slå på vatten så att det täcker och tillsätt några dillkvistar.
Koka under lock ca 45 minuter.
Skumma under tiden.
Sila bort skal och övriga ingredienser.
Häll tillbaka spadet och reducera buljongen under ivrig kokning utan lock ytterligare 10 minuter eller tills ca 5-6 dl återstår.
Soppan:
Låt löken svettas i smör.
Slå på kräftfond, vin, grädde och créme fraiche.
Vispa eller mixa soppan slät med stavmixer.
Smaka av med kryddor och med salt om så behövs.
Tillsätt konjak om det gillas och redan finns hemma.
Ge soppan ett hastigt uppkok.
Parmesanflarn:
Fördela småhögar av finriven parmesan på smörpapperskläddplåt.
Grädda hastigt i het ugn, 225-250 grader tills osten smält ner och blivit gyllenbrun i kanterna.
Låt ostflarnen svalna innan de tas från papperet.
Fördela kräftstjärtar i botten på varma tallrikar.
Slå över den heta soppan.
Garnera ev. med något grönt som t.ex rucola samt klor och kräftstjärtar.
Bjud parmesan flarn till.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|