Direktlänk till inlägg 4 januari 2017

Äggakaka skånsk pannkaka med fläsk & lingon

Av Maria - 4 januari 2017 16:45

Antal: 3 portioner


Ingredienser:

4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
3 krm salt
200 g rimmat sidfläsk
1 äpple (valfritt)
1 dl rårörda lingon
1 äpple
2 msk smör eller bara stekflottet från fläsket


Gör så här:

Skär fläsket i skivor.

Stek fläsket i en non-stick stekpanna eller gjutjärnspanna och lägg över i en annan stekpanna, fat eller kastrull och håll varmt.

Spara fläskflottet i en skål.

Du kan steka äggakakan i samma panna.

Om du vill kan du diska ur den om det är bränt i botten på pannan.
Skölj och kärna ur äpplen.

Skala dem om du vill.

Skär i skivor.

Stek äppelskivorna i ca 5 minuter i en stekpanna med någon msk av flottet och lägg sedan över med fläsket.
Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en klumpfri smet i en bunke.
Tillsätt resten av mjölken och äggen samt vispa ihop till en fluffig smet.
Värm stekpannan med hälften av fläskflottet samt en msk smör.
När smöret precis fått lite färg och är varmt häller du i äggsmeten.

Sänk värmen till medelvärme.
Stick och lyft upp äggsmeten försiktigt då och då med en träslev, trägaffel eller liknande så att smeten rinner ner underst.

När det inte finns någon smet kvar på ovansidan utan all äggsmet har stelnat samt undersidan har fått lite färg är det dags att vända äggakakan.
Vänd över äggakakan upp och ner från stekpannan till en stor tallrik eller stort grytlock.
Lägg i resten av fläskflottet och en msk smör i stekpannan.
För över äggakakan tillbaka ner i stekpannan och stek andra sidan på medelvärme tills den har fått färg.
Servera äggakanan direkt ur pannan eller lägg upp på fat eller tallrikar.
Toppa med det stekta fläsket och äppelskivor.
Servera rårörda lingon och andra tillbehör du vill ha till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt  vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira)   Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards