Alla inlägg under februari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g risnudlar
2 vitlöksklyftor
1 spansk peppar
2 morötter
½ påse (á 125g) salladslök
280 g böngroddar
1 lime
2 msk asiatisk fisksås
2 msk strösocker
1 msk olja
salt
2 ägg
280 g skalade räkor
Till servering:
1 dl jordnötter och 1 lime
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka vitlöken.
Dela, kärna ur och finstrimla spansk peppar.
Skala och strimla morötterna.
Ansa och strimla salladslöken.
Skölj böngroddarna och låt dem rinna av.
Pressa saften ur en lime i en skål.
Blanda limesaft, fisksås och socker i skålen.
Stek vitlök, chili och morötter i oljan i ca 3 minuter i en wok eller en stor stekpanna.
Krydda med salt.
Tillsätt böngroddarna och hälften av salladslöken.
Sänk värmen och knäck ett ägg i taget i pannan.
Rör runt medan äggen stelnar.
Låt räkorna rinna av.
Tillsätt nudlarna och räkorna i pannan och rör runt.
Tillsätt fisksåsblandningen och blanda väl.
Låt allt bli varmt.
Servera nudelwoken med hackade jordnötter, resten av salladslöken och limeklyftor.
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
3½ dl strösocker
1,25 dl rapsolja
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör och strösocker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt.
Sikta ner kakao.
Tillsätt vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och vispa på svag hastighet till en jämn deg.
Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
4 cl irländsk whisky
2 dl hett kaffe
2 msk Rörsocker Strö
vispad grädde
Gör så här:
Lägg socker i en kopp.
Häll på kaffet och rör tills sockret löst sig.
Häll i whiskyn.
Toppa med en klick grädde. Servera.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 cl färskpressad limesaft
1-2 tsk Rörsocker
mynta
3-4 limeisbitar, eller vanliga isbitar
kolsyrat vatten
4 cl ljus rom, valfritt
Gör så här:
Skär limen i klyftor och pressa ut saften i ett glas.
Använd gärna obesprutade lime.
Lägg i klyftorna, rörsocker och mynta i glasen och krossa med en mortel.
Tillsätt isbitarna och krossa lite till med morteln.
Tillsätt kolsyrat vatten och ljus rom.
Toppa med rörsocker och mynta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250g broccoli
200 g skivade champinjoner
1 gul lök
1-2 msk smör
5 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
ev 2,5 dl kokspad
salt, svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
1 äggula
Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten.
Ta upp broccolin, skär bort knopparna till garnityr i soppan.
Låt stjälkarna koka ytterligare några minuter tills de är helt mjuka.
Passera eller mixa broccolistjälkarna.
Skölj och skiva de färska champinjonerna.
Skala och finhacka löken och svampen i smör i en kastrull.
Tillsätt mjölken och buljongtärningarna.
Späd ev med kokspad.
Lägg i de passerade broccolistjälkarna.
Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Vispa samman grädden och äggulan.
Vispa ner det i soppan.
Lägg i broccolibuketterna i soppan.
Låt soppan bli varm.
OBS! Den får ej koka!
Ingredienser:
2 mogna avocado
4-5 dl crème fraiche (fet)
½ lime
1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
salt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.
Pressa i vitlök och saften från en halv lime.
Smaka av med salt.
Ingredienser:
1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
Förvara kallt.
Ingredienser:
1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl Strösocker
2 tsk salt
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
skal från en halv citron, gärna obesprutad
Gör så här:
Skala, halvera och kärna ur squashen.
Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter.
Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter.
Låt svalna.
Häll lagen över squashen och förslut.
Förvara svalt.
Squashen kan bytas ut mot pumpa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|