Alla inlägg under februari 2018

Av Maria - 9 februari 2018 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g laxfilé, delad i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, delad i mindre bitar
1/2 tsk ingefära
1 krm chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk limejuice
2 msk potatismjöl
1 ägg
Sesamfrön
Smör och rapsolja att steka i
4 hamburgerbröd
Sallad
Tomat


Räk- & äppelsallad:

100 g skalade räkor
1/4 äpple
2 msk créme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dill
1 tsk citronsaft
Salt och peppar


Gör så här:

Dela räkorna i mindre bitar och finhacka äpplet.

Blanda majonnäs, créme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar.

Rör ner räkorna och äpplet.
Mixa lax, vitlök, kryddor, limejuice, potatismjöl och ägg i en matberedare till en lös färs.
Forma 4 bollar av färsen som du rullar i sesamfrön.

Platta till bollarna och lägg kallt i kylen en stund.

Under tiden gjorde jag potatisklyftor i ugnen som jag serverade till.
Stek burgarna på båda sidorna i smör och olja tills de får fin färg ca 2-3 minuter på varje sida.
Kör gärna hamburgerbröden i brödrosten en liten stund så de får yta.

Lägg räk &äppelsalladen i botten, sallad, laxburgaren och tomat.
Servera gärna med potatisklyftor!

Av Maria - 9 februari 2018 15:15

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Gör så här:
Lös jästen i vattnet.

Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.

Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.

Skär i 12-16 rutor.

Jäs övertäckt ytterligare 30 min.


Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Av Maria - 9 februari 2018 08:15

Antal: 2 bröd

Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.

Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.


Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.

Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.


Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.

Av Maria - 9 februari 2018 06:45

Ingredienser:

Galiamelon

Honungsmelon

Gräslök

Salladslök

Citron, saften

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Kärna ur melonerna och dela valfri mängd utav fruktköttet i mindre bitar.
Skölj och hacka valfri mängd gräslök och salladslök.
Blanda melonbitarna och lökhacket i en skål.

Pressa lite citron över och smaka av med salt och peppar.
Servera salladen som tillbehör till t.ex grillmiddagar.

Av Maria - 8 februari 2018 18:00

Ingredienser:
400 g fryst torskfilé

1 ägg

Ca 1 dl ströbröd

1 krm vitpeppar, malen

Lite salt


Gör så här:

Dela det halvtinade torskblocket i bitar på ca 2 cm.
Blanda ströbröd och vitpeppar på en tallrik.
Vispa upp ett ägg på en annan tallrik.
Salta fiskbitarna lite lätt, rulla dem sedan i ägget och till sist i ströbrödsblandningen.
Låt fiskpinnarna steka några minuter i lite smör i ett stekjärn tills de är genomstekta och fått fin färg.
Servera de hemgjorda fiskpinnarna till t.ex lite kokt potatis, kall sås och gurkskivor.

Av Maria - 8 februari 2018 16:30

Ugn: 175 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa ner bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och rör ner i äggsmeten.
Blanda i vetemjölet.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll kaksmeten i formen.
Grädda 35-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
Känn efter med en provsticka ifall kakan är klar.
Låt kakan vila några minuter innan du stjälper upp den.
Av Maria - 8 februari 2018 12:30

Ingredienser:

600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor


Gör så  här:

Strimla kyckling filéerna.

Bryn dem i lite olja och salta.

Tillsätt vitlökshacket mot slutet.

Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.

Koka upp och lägg i kycklingen.

Låt koka i ett par minuter.

Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.

Servera med ris och grönsaker.

Av Maria - 8 februari 2018 07:30

Ingredienser:

8 (snabb)hamburgare

9 hamburgerbröd

1 gul lök

1 burk ananasringar, liten

Bostongurka

Ketchup


Gör så här:
Stek hamburgarna.
Skiva löken och tomaten.
Låt ananasen rinna av och halvera ringarna.

Servera hamburgerbröden med valfri fyllning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards