Alla inlägg under februari 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé, delad i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, delad i mindre bitar
1/2 tsk ingefära
1 krm chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk limejuice
2 msk potatismjöl
1 ägg
Sesamfrön
Smör och rapsolja att steka i
4 hamburgerbröd
Sallad
Tomat
Räk- & äppelsallad:
100 g skalade räkor
1/4 äpple
2 msk créme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dill
1 tsk citronsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Dela räkorna i mindre bitar och finhacka äpplet.
Blanda majonnäs, créme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar.
Rör ner räkorna och äpplet.
Mixa lax, vitlök, kryddor, limejuice, potatismjöl och ägg i en matberedare till en lös färs.
Forma 4 bollar av färsen som du rullar i sesamfrön.
Platta till bollarna och lägg kallt i kylen en stund.
Under tiden gjorde jag potatisklyftor i ugnen som jag serverade till.
Stek burgarna på båda sidorna i smör och olja tills de får fin färg ca 2-3 minuter på varje sida.
Kör gärna hamburgerbröden i brödrosten en liten stund så de får yta.
Lägg räk &äppelsalladen i botten, sallad, laxburgaren och tomat.
Servera gärna med potatisklyftor!
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special
Gör så här:
Lös jästen i vattnet.
Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.
Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.
Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Skär i 12-16 rutor.
Jäs övertäckt ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.
Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.
Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.
Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.
Ingredienser:
Galiamelon
Honungsmelon
Gräslök
Salladslök
Citron, saften
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Kärna ur melonerna och dela valfri mängd utav fruktköttet i mindre bitar.
Skölj och hacka valfri mängd gräslök och salladslök.
Blanda melonbitarna och lökhacket i en skål.
Pressa lite citron över och smaka av med salt och peppar.
Servera salladen som tillbehör till t.ex grillmiddagar.
Ingredienser:
400 g fryst torskfilé
1 ägg
Ca 1 dl ströbröd
1 krm vitpeppar, malen
Lite salt
Gör så här:
Dela det halvtinade torskblocket i bitar på ca 2 cm.
Blanda ströbröd och vitpeppar på en tallrik.
Vispa upp ett ägg på en annan tallrik.
Salta fiskbitarna lite lätt, rulla dem sedan i ägget och till sist i ströbrödsblandningen.
Låt fiskpinnarna steka några minuter i lite smör i ett stekjärn tills de är genomstekta och fått fin färg.
Servera de hemgjorda fiskpinnarna till t.ex lite kokt potatis, kall sås och gurkskivor.
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
Ingredienser:
600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor
Gör så här:
Strimla kyckling filéerna.
Bryn dem i lite olja och salta.
Tillsätt vitlökshacket mot slutet.
Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.
Koka upp och lägg i kycklingen.
Låt koka i ett par minuter.
Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.
Servera med ris och grönsaker.
Ingredienser:
8 (snabb)hamburgare
9 hamburgerbröd
1 gul lök
1 burk ananasringar, liten
Bostongurka
Ketchup
Gör så här:
Stek hamburgarna.
Skiva löken och tomaten.
Låt ananasen rinna av och halvera ringarna.
Servera hamburgerbröden med valfri fyllning.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|