Alla inlägg under februari 2018
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
200 g mjukt margarin
3 dl socker
25 sötmandlar
10 bittermandlar
(el. bittermandelarom)
Ca. 3½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 äggvitor
6 dl florsocker (ev. mer)
Rivet citronskal
Gör så här:
Slå inte på ugnen, den ska vara kall från början!
Vispa socker, ägg och margarin till en slät smet.
Mal sötmandel och bittermandel eller finriv dem på rivjärn.
Det funkar också bra men är lite pillrigt.
Blanda ner mandel och övriga ingredienser i smörblandningen.
Smöra och bröa en långpanna, ca. 20*30 cm.
Bred ut smeten i långpannan och sätt in plåten i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 30 min (blev 20 min för mig, varmluftsugn).
Låt svalna.
Blanda florsocker och äggvitor till glasyren och bred på när kakan svalnat.
Riv över citronskal och skär sedan i rutor.
Ugn: 225 grader, 40-50 minuter
Ingredienser:
1 kg kycklingklubbor
Ca 8 potatisar
2 röda lökar
2 morötter
1 purjolök
1 palsternacka
Lite rapsolja
Lite salt
Lite svartpeppar
Marinad:
2 msk citronsaft
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
1 tsk dragon, finsmulad
1 msk kinesisk soja
Gör så här:
Blanda marinaden i en stor skål.
Vänd ner kycklingklubborna i marinaden.
Vänd runt lite då och då så att hela klubborna marineras.
Skölj och skala potatis, lök, morötter och palsternacka.
Skala, snitta och skölj purjolöken.
Skär allt i bitar och lägg dem i en inoljad ugnsform.
Salta, peppra och rör runt lite.
Pensla lite av kycklingmarinaden över rotfrukterna, lägg över kycklingen och ställ in i mitten av ugnen i 225 grader, 40-50 minuter.
Täck med folie så fort kycklingen fått tillräckligt med färg.
Ta ut formen ur ugnen när rotfrukterna är mjuka och kycklingen är helt genomstekt.
Servera kycklingrätten direkt ur formen.
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Kålpudding:
2 kålhuvud, ca 1,4 kg
Lite smör att steka i
600 g fläskfärs
5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Fusksås:
5 dl vatten
1½ msk oxfond med rödvin
3 msk maizenaredning
Tillbehör:
Potatis till 4 personer
Blandad sallad
Lingonsylt
Gör så här:
Kålpudding:
Ta bort de yttersta kålbladen och skär loss den hårda saken i mitten av huvudet.
Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
Bryn kålen i lite matfett i två stora stekjärn.
Vänd ofta och var noga med att den inte bränns.
Blanda färs, kryddor och vatten.
Smeten ska bli riktigt lös.
Lägg hälften av den brynta kålen i en ugnsfast form.
Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
Skala och koka potatisen.
Förbered en blandad sallad.
Fusksås:
Koka upp 5 dl vatten, oxfonden samt ev. lite vätska från kålpuddingen.
Rör i maizenaredningen och låt puttra några minuter.
Servera kålpuddingen med kokt potatis, sås, lingon samt en blandad sallad.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 kycklingfiléer
1/2 paprika i småbitar
1/2 gul lök i småbitar
2 vitlöksklyftor, pressade
1/3 röd chili i småbitar
8 champinjoner i småbitar
smör att steka i
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 1/2 dl riven ost att strö över
Servering:
Turkisk yoghurt smaksatt med vitlök och lime
Gör så här:
Arbeta samman mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll.
Låt vila kallt ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam.
Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min i 225 graders ugn.
Fyllning:
Skör kycklingen i småbitar, salta, peppra och krydda med lite paprikapulver.
Bryn bitarna i smöret och lägg på en tallrik.
Bryn grönsakerna Och blanda i créme fraiche och grädde.
Tillsätt kycklingen, krydda och låt puttra en stund tills det tjocknar.
Häll fyllningen i pajskalet.
Strö riven ost över och Grädda pajen i ugnen tills den får fin färg ca 20 minuter i 225 graders ugn.
Servera med en god sallad och den turkiska yoghurten.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 stor ask dessertost t ex vitlök eller tacos
salt och peppar
4-8 skivor parmaskinka
1 dl grädde
Gör så här:
Ugnstemperatur 225 grader.
Skär en djup skåra i varje kycklingfilé och fyll kycklingen med ca 2/3 av dessertosten.
Salta och peppra filén och linda sedan kycklingfilén med 1-2 skivor parmaskinka.
Stek kycklingen i en stekpanna runt om så den får fin färg.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädden med ca 1/3 av osten och häll detta i botten av formen.
Sätt in ugnsformen i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
Servera med t ex potatisklyftor...
Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 gul lök
½ grön paprika
Fytande milda
Tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Allkrydda
Snabbmakaroner till 4 personer
Majskorn, djupfrysta, till 3 personer
Gör så här:
Hacka paprikan, skala och hacka löken.
Fräs grönsakerna i lite margarin.
Fräs samtidigt färsen på ett annat stekjärn.
Smaksätt färsen med tomatpuré, ketchup, salt, peppar och piffi.
Koka snabbmakaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda i paprikan och löken i färsen och stek tills allt är klart.
Tillaga majskornen enligt anvisningarna på förpackningen.
Servera köttfärsgrytan med makaroner, majskorn och ketchup.
Ingredienser:
450 g köttfärs
6 gröna paprikor
1 stor gul lök, extremt finhackad
3 msk chilisås
1½ tisk salt
½ krm vitpeppar
3½-4 dl vatten
3 dl kokt, kallt ris
2 burkar tomatsoppa, á 300 g
3 dl vispgrädde
Ris till 4 personer
Gör så här:
Koka riset.
(ca 7 dl okokt ris.)
Strö ut 3 dl ris på ett fat så att det svalnar snabbt.
Resten kan ligga kvar i kastrullen under lock och hålla sig varmt.
Skölj, halvera på längden och rensa paprikorna.
Förväll paprikorna några minuter i lätt saltat vatten.
Ta sedan upp dem på hushållspapper.
Finhacka löken extremt.
Blanda färsen väl med lök, chilisås, salt och vitpeppar.
Tillsätt vattnet och rör färsen slät.
Blanda sedan i det kalla/halvljumna riset.
Färsen ska vara ganska lös, så tillsätt ev. mer vatten.
Ställ paprikorna i en smord ugnsform och fyll dem med färsblandningen.
(De ska vara överfulla.)
Blanda tomatsopporna och grädden.
Häll den i bottnen av formen.
Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader.
Ta ut och ös paprikorna med såsen efter 15 minuter, efter ytterligare 10 minuter, efter 5 minuter samt efter ytterligare 5 minuter.
Vid detta laget bör paprikorna vara färdiga.
Servera paprikorna med riset (som förhoppningsvis fortfarande är varmt) och tomatsåsen.
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
2 msk gräslök, finklippt
3 msk bostongurka
½ tsk senap
Lite salt
Lite vitpeppar, malen
Gör så här:
Blanda crème fraîche, finklippt gräslök, bostongurka och senap i en skål.
Salta och peppra efter smak.
Låt stå svalt ett tag.
Servera såsen till diverse fiskrätter där det passar med en kall sås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|