Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 22 juni 2018 10:00

Antal: 1 glas


Ingredienser:

2 cl färskpressad limesaft
1-2 tsk Rörsocker
mynta
3-4 limeisbitar, eller vanliga isbitar
kolsyrat vatten
4 cl ljus rom, valfritt


Gör så här:

Skär limen i klyftor och pressa ut saften i ett glas.

Använd gärna obesprutade lime.

Lägg i  klyftorna, rörsocker och mynta i glasen och krossa med en mortel.

Tillsätt isbitarna och krossa lite till med morteln.

Tillsätt kolsyrat vatten och ljus rom. 

Toppa med rörsocker och mynta.

Av Maria - 22 juni 2018 09:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

7 kanelbullar, ej dagsfärska
3 dl mjölk [300 g]
3 dl vispgrädde [300 g]
2 dl rörsocker, strö [180 g]
2 ägg [110 g]
2 msk vaniljsocker [30 g]


Att strö över:

½ dl rörsocker, strö [45 g]
2 dl mandelspån [60 g]


Servering:

Vaniljglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med en visp.
Skär kanelbullarna i bitar och lägg dem i bunken, låt stå i ca 10-15 minuter. 

Häll upp i en ugnssäker form och strö över socker och mandelspån.

Ställ i ugnen och grädda 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.

Av Maria - 22 juni 2018 08:47

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
2 frp 5-minuterssill (á 420 g)

3 msk skalade sesamfrön

3 dl créme fraiche

2 tsk dijonsenap

½-1 tsk sesamolja

1 dl hackad persilja

½ dl finskuren gräslök


Gör så här:

Skär sillfiléerna i ca 1 cm bitar.

Rosta sesamfröna till fin färg i torr stekpanna.

Blanda créme fraiche med senap, sesamolja, örter och sesamfrön, spara lite till garnering.

Vänd ner sillen och garnera med sesamfrön och gräslök.

Av Maria - 22 juni 2018 08:39




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Knäckebröd, Wasabröd Gemenskap och Din stund

1 knippe rädisor

½ gurka


Varmrökt laxröra:

200 g varmrökt lax

200 g philadelphiaost

½ dl hovmästarsås

2 msk finhackad dill


Västerbottensoströra:
1 msk kumminfrön + ev lite extra till garnering

150 g riven västerbottenost

200 g philadelphiaost

2 msk finskuren gräslök


Gör så här:
Mosa sönder laxen med en gaffel och blanda med philadelphia och hovmästarsås.

Rör ner finhackad dill.


Rosta kumminfröna tills de börjar dofta, i en torr stekpanna.

Blanda den rivna osten med philadelphia och kumminfröna.

Rör ner finskuren gräslök.


Servera rörorna på bitar av knäckebröd med delade rädisor och hyvlad gurka.

Garnera med dill, gräslök och ev rostade kumminfrön.




Av Maria - 22 juni 2018 08:29

Antal: 12 bitar


Ingredienser:

200 g kavring (6-7 skivor)

75 g smör, smält


Fyllning:
4 gelatinblad

400 g kallrökt lax

3 dl gräddfil

2 dl créme fraiche

½ dl hovmästarsås

1 liten rödlök, finhackad

1 dl finhackad dill


Garnering:
Kallrökt lax

Rädisor

Citronskivor

Dill

Gräslök


Gör så här:
Mixa kavringen till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör.

Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Låt stå i kylen ca 15 minuter.


Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Skär laxen i tunna strimlor och finhacka den sedan.

Blanda gräddfil, créme fraiche, hovmästarsås, lök och dill.

Lyft upp gelatinbladen och smält varsamt på medelvärme i en liten kastull, ta från värmen.

Rör ner 1 dl av smeten i det smälta gelatinet så det är väl blandat.

Rör sedan ner det i resten av smeten.

Blanda ner laxen och häll smeten i formen.

Täck med plast och låt stå i kylen minst 3 timmar.


Garnera gärna med lax, rädisor, citron och örter.


Tips:

Kläm fast ett smörpapper i botten för att lättare kunna lyfta tårtan ur formen.

Av Maria - 21 juni 2018 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g rödspättafiléer

900 g fast potatis

1 vitlöksklyfta

½ purjolök

1 citron

1 kruka salvia

250 g körsbärstomater

1 msk olivolja

1 dl urkärnade svarta oliver

½ dl vatten

salt och peppar

ca 5 msk vetemjöl

2 msk smör eller margarin


Gör så här:

Tina fisken.

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Skala och skiva vitlöken tunt.

Ansa och finstrimla purjolöken och riv skalet av citronen.

Strimla salviabladen och dela tomaterna i halvor.

Hetta upp olivoljan i stekpannan, fräs citronskal, vitlök och purjolök ca 1 minut utan att löken tar färg. Pressa över citronsaften och blanda ner salvia, tomater, oliver och vatten.

Låt det bli varmt.

Blanda 1½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och vetemjöl.

Vänd fisken i mjölblandningen och stek den i en stekpanna i matfettet.

Pressa potatisen och servera den med fisken och skeda över olivskyn.

Av Maria - 21 juni 2018 15:15

Ingredienser:

½ dl Gelésocker Multi
2 dl grädde, valfri fetthalt


Smaksättning:
1 tsk Vaniljsocker eller
1 tsk  Vaniljsocker + 1 tsk Neskaffe eller
½ msk färsk, riven ingefära eller
1 msk juicekoncentrat


Gör så här:

Blanda samman gelésocker multi, grädde och eventuell smaksättning i en kastrull och koka i ½ minut.

Häll upp i portionsglas.

Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär eller bärsås.

Av Maria - 21 juni 2018 14:30

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl Rörsocker Strö
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk Vaniljsocker
3 msk kakao


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 °C.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter.

Smält matfettet.

Vispa ägg och rörsocker pösigt.

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao.

Sikta ner i smeten.

Tillsätt matfettet.

Häll upp i formen.

Grädda din kladdkaka mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

Servera din kladdkaka med lite vispad grädde eller creme fraiche samt frukt eller bär.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards