Direktlänk till inlägg 23 oktober 2018
Antal: 3 bröd
Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 15 minuter
Ingredienser:
3/4 dl hela eller krossade vetekorn
3/4 dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk hel kummin
3 msk olja
2 dl mjölkpulver (100 g)
Ca 1,6 liter matbrödsmjöl av eller lantvetemjöl
Pensling och garnering:
1 ägg
1 dl sesamfrön
Gör så här:
Blanda vetekorn, linfrön och vatten.
Koka 15-20 minuter tills vetekornen är mjuka.
Häll sedan i kallt vatten så att degspadet blir 7½ dl.
Kyl eller värm det till fingervärme, 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av degspadet.
Rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av spadet.
Blanda därefter i salt, socker, kummin, olja, mjölkpulver och så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjl.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
Forma släta längder.
Lägg dem i smorda formar, 1½ liter.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över rikligt med sesamfrön.
Gräddning:
Ställ formarna på galler på botten av ugnen.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Flytta upp gallret en fals.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Stjälp försiktigt upp bröden på galler.
Låt dem kallna i bakdukar.
Förvaring:
I brödburk 5-7 dagar.
I frys ca 3 månader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|