Direktlänk till inlägg 23 oktober 2018
Antal: 3 bröd
Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 15 minuter
Ingredienser:
3/4 dl hela eller krossade vetekorn
3/4 dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk hel kummin
3 msk olja
2 dl mjölkpulver (100 g)
Ca 1,6 liter matbrödsmjöl av eller lantvetemjöl
Pensling och garnering:
1 ägg
1 dl sesamfrön
Gör så här:
Blanda vetekorn, linfrön och vatten.
Koka 15-20 minuter tills vetekornen är mjuka.
Häll sedan i kallt vatten så att degspadet blir 7½ dl.
Kyl eller värm det till fingervärme, 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av degspadet.
Rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av spadet.
Blanda därefter i salt, socker, kummin, olja, mjölkpulver och så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjl.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
Forma släta längder.
Lägg dem i smorda formar, 1½ liter.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över rikligt med sesamfrön.
Gräddning:
Ställ formarna på galler på botten av ugnen.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Flytta upp gallret en fals.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Stjälp försiktigt upp bröden på galler.
Låt dem kallna i bakdukar.
Förvaring:
I brödburk 5-7 dagar.
I frys ca 3 månader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|