Direktlänk till inlägg 23 oktober 2018

Mors formbröd

Av Maria - 23 oktober 2018 20:41

Antal: 3 bröd

Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 15 minuter


Ingredienser:
3/4 dl hela eller krossade vetekorn

3/4 dl linfrön

5 dl vatten

50 g jäst

2 tsk salt

2 tsk socker

1 msk hel kummin

3 msk olja

2 dl mjölkpulver (100 g)

Ca 1,6 liter matbrödsmjöl av eller lantvetemjöl


Pensling och garnering:
1 ägg

1 dl sesamfrön


Gör så här:
Blanda vetekorn, linfrön och vatten.

Koka 15-20 minuter tills vetekornen är mjuka.

Häll sedan i kallt vatten så att degspadet blir 7½ dl.

Kyl eller värm det till fingervärme, 37 grader.

Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt lite av degspadet.

Rör tills jästen är upplöst.

Häll i resten av spadet.

Blanda därefter i salt, socker, kummin, olja, mjölkpulver och så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjl.

Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.

Forma släta längder.

Lägg dem i smorda formar, 1½ liter.

Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg.

Strö över rikligt med sesamfrön.


Gräddning:
Ställ formarna på galler på botten av ugnen.

Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.

Flytta upp gallret en fals.

Grädda ytterligare 15 minuter.

Stjälp försiktigt upp bröden på galler.

Låt dem kallna i bakdukar.


Förvaring:
I brödburk 5-7  dagar.

I frys ca 3 månader.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards