Alla inlägg under september 2018

Av Maria - 11 september 2018 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8-10 champinjoner
Salt
Svartpeppar, nymalen
1 röd paprika
1 gul paprika 

Smör (att steka i)
600-700 g kycklingfilé (eller kycklinginnerfiléer)
5 dl vispgrädde
2½ dl sweet chilisås


Tillbehör:

Färsk timjan
Basmatiris (4 portioner)
Sallad (salladsmix, cocktailtomater, gurka, avokado)
Dressing (1 msk olivolja, 1⁄2 msk mango- vinäger, salt och lite nymalen svartpeppar)
Sambal oelek


Gör så här:

Ansa och skiva champinjonerna tunt och stek dem i en torr panna tills vattnet dunstat helt.

Salta och peppra lite.

Lägg på ett fat.
Kärna ur och skär paprikorna i tunna strimlor.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör och fräs paprika­ strimlorna tills de mjuknat.

Vänd i champinjonerna.

Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.
Salta och peppra kycklingfiléerna eller skär lite tjockare strimlor av filéer.

Bryn dem i en stekpanna hastigt med smör tills de fått färg runt om.

Lägg över kycklingen i en gryta.

Lägg champinjon­ och paprika­ blandningen ovanpå.

Vispa grädden lite för hand med handvisp – inte så länge, någon minut bara så den blir lite fluffig.
Tillsätt sweet chilisåsen och använd fortfarande handvispen.

När grädden känns halvtjock, alltså något trögflytande, är den bra (fortfarande inte vispad eller fast i konsistensen).
Häll grädden över kycklingen så att den täcks.

Låt puttra under lock i 10–15 min.


Servering:

Servera kycklinggrytan till nykokt ris och sallad med härlig dressing.
Ställ gärna en burk med sambal oelek på bordet för den som vill ha mer hetta på tallriken.

Av Maria - 11 september 2018 11:15

Ingredienser:

1st gul lök, finhackad
4msk tomatpuré
2burkar finkrossade tomater
2msk grönsaksfond
5-6dl vatten
salt

peppar
basilika & persilja (fryst går bra, lika så torkad)
en nypa socker
pasta


Gör så här:

Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig.

Låt tomatpurén fräsa med i slutet.

I med tomatkross, fond, vatten, salt, peppar och örter.

Låt småputtra under lock i ca 15minuter.

Under tiden kan du koka valfri pasta separat.

Smaka av soppan med salt, peppar och socker.

Lägg sedan valfri mängd pastan i botten av en djup tallrik och toppa med soppa.

Extra gott blir det att riva över parmesan och basilika vid servering.

Av Maria - 11 september 2018 10:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 250 grader, 10-11 minuter


Ingredienser:

7 dl havregryn, eller 6,25 dl havremjöl (välj glutenfri havre för glutenfria frallor!)
2 ägg
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
2½ dl filmjölk (eller naturell yoghurt)


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
Vispa äggen fluffiga med en elvisp.
Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en bunke.

Tillsätt äggsmeten och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig deg. 

Klicka ut 12 frallor med en sked på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
Grädda frallorna mitt i ugnen 10–11 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Av Maria - 11 september 2018 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g (½ l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1½ - 2 dl Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl


Till servering:
mjölk eller grädde


Gör så här:

Skölj och ansa bären.

Koka upp vatten och socker.

Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver.

Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären.

Ta kastrullen från plattan.

Låt krämen svalna under lock.

Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.

Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.

Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.

Av Maria - 10 september 2018 16:00

Måndag:

Gulaschsoppa


Tisdag:

Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås


Onsdag:

Köttbullar med stuvade makaroner


Torsdag:

Stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter


Fredag:

Caesarsallad


Lördag:

Grillat kött med potatisgratäng


Söndag:

Sjömansbiff 

Av Maria - 10 september 2018 14:00

Måndag:

Middag:

Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.


Äppelkräm med mjölk


Tisdag:

Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad


Lingonsorbet


Onsdag:

Lunch:

Ost- och skinksallad, bröd och ost:

Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.

Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar


Middag:

Söndagslimpa, sallad och kokt potatis


Citronpäron:

Skala 4 stora päron.

Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.

Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.

Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.

Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.

Servera med iskall vispad grädde.


Torsdag:

Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:

Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.


Plommonkräm med mjölk.


Fredag:

Goda korvgrytan och kokt potatis


Lingon och mjölk


Lördag:

Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor


Mjukglass med chokladsmak


Söndag:
Får i kål:

Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.

Bryn köttet i en gryta.

Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.

Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).

Koka under lock ca 40 minuter.

Servera med finhackad persilja.


Äppelkaka med vaniljgrädde



Köksalmanack, 1981

Av Maria - 10 september 2018 09:45

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 10 september 2018 08:15

Måndag:

Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka


Tisdag:

Torsk i ugn med god sås över och potatismos


Onsdag:

Chipsgratäng


Torsdag:

Senapspanerad falukorv med mos


Fredag:

Langos


Lördag:

Kotlettgratäng med hasselbackspotatis


Söndag:

Köttfärssås med spaghetti

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards