Alla inlägg under september 2018
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endive.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Måndag:
Varm rotfruktssallad med spekat kött
Marängsvsiss:
Varva glass, chokladsås, maränger, grädde, ev bär
Tisdag:
Hummerstjärt på rotselleribotten med krämig pastaknyte (snabb alternativ: färdig hummersoppa)
Plommonkaka:
Dela kärna ur plommon och lägg med skalet upp på färdig utrullad smördeg.
Strö över 1 dl florsocker och grädda i 20 minuter i 225 grader.
Créme fraiche med lite vanilj och stött kardemumma till.
Onsdag:
Prinskorv, äggröra och ratatouille med mycket örter.
Färsk frukt
Torsdag:
Kräftbullar:
Slå buljongen från 1 stor burk fiskbullar i en kastrull, koka upp med tomatpuré och dillfrö.
Lägg i fiskbullarna och rikligt med dill.
Servera med potatis, kräftstjälkar och sallad.
Klappkräm:
Vispa ner 1 dl mannagryn i 5 dl kokande vatten, sjud 5 minuter.
Slå i 1½ dl outspädd saft, koka upp.
Häll i gröten i en bunke, vispa den kall och pösig.
Fredag:
Smörfräst renskav, svamp och lök, pressad mandelpotatis.
Salladsskott och lingon.
Rårörda lingon och vaniljglass
Lördag:
Strimla 1 purjolök och bryn med 400 g cornfärs i olivolja.
Rör i 2 dl grovhackade gröna och svarta oliver och 5 tärnade tomater.
Salta, peppra och riv ner 100 g parmesan.
Servera med risoni och sallad.
Grapefrukt marinerad i sockerlag med finhackad, syltad ingefära och hackade hasselnötter.
Söndag:
Österrikisk gulasch och surdegsbröd
Blanda 2 dl créme fraiche, 2 dl matyoghurt, några msk koncentrerad tranbärsdryck och 200 g smält vit choklad.
Fördela i portionsglas och ställ svalt.
Köksalmanack, 2011
Måndag:
Kycklingpaj med grönsallad
Tisdag:
Rotmos/potatismos med köttkorv
Onsdag:
Toast
Torsdag:
Kycklinggratäng med ris
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fisk- och räkgratäng med dill, pressad potatis eller ris
Söndag:
Raggmunk med fläsk och lingon
Måndag:
Spaghetti med tacokryddad köttfärssås
Tisdag:
Oxrulader med pressad potatis, sås och ättiksgurka
Onsdag:
Hawaiigryta med kokt ris och broccolibuketter
Torsdag:
Ugnsfalu med tomatsalsa, potatismos och grönsaker
Fredag:
Burrito
Lördag:
Ugnstekt kyckingfilé med dragon
Söndag:
Vårrullar med kokt ris och currysås
Ingredienser:
250g torkade fikon
2,5 dl rött vin
1 dl råsocker (funkar även med vanligt eller en blandning)
75g cashewnötter
Gör så här:
Grovhacka nötterna och fikonen.
Koka ihop alla ingredienser i ca 10-15 minuter och häll upp på en ren burk med tätslutande lock.
Njut med din bästa ost!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
1 msk riven ingefära
1 tsk olja
5 dl hönsbuljong
1 lime
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Garnering:
1 dl salta jordnötter
½ kruka hackad koriander
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Skala och riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och morötter i oljan i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt buljongen, ingefäran och 1 tsk pressad limesaft.
Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Ta av soppan från värmen.
Mixa den slät direkt i kastrullen med en stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt kokosmjölken och värm soppan.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Hacka och blanda jordnötter och koriander grovt.
Strössla över vid servering.
Servera gärna med ett gott bröd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175º, ca 20 minuter
Ingredienser:
12 minitomater, gärna i lika färger
Olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
500 g kycklingfilé
Saft från ½ citron
400 g pappardelle eller annan bred pasta
100 g färsk spenat
40 g rucola
3 vitlöksklyftor, hackade
8 sardeller
2 msk kapris
2-3 kvistar dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsform.
Ringla över lite olivolja och salta lätt.
Baka i ugnen ca 20 minuter.
Skär kycklingen i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg ner dem i citronsaften blandad med 2 msk olivolja.
Låt stå och marinera medan du kokar pastan, se anvisningen på paketet.
Ta upp kycklingen och stek bitarna i grillpanna eller vanlig stekpanna ca 1 minut på var sida eller tills de är genomstekta.
Lyft upp kycklingen.
Lägg ner spenaten i pannan och låt den mjukna.
Blanda ner avrunnen pasta, rucola, hackad vitlök, hackade sardeller, kapris och hackad dill och kycklingen.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på varma tallrikar och garnera med de ugnsbakade tomaterna.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl jordnötssmör med bitar i
1,5 dl muscovadosocker
1,5 dl strösocker
125 g smör, tärnat
1 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
150 g hackad choklad
Jordnötter att toppa med
Flingsalt att strö över
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare utom chokladen och jordnötterna.
Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner chokladen i degen.
Rulla till ca 25 bollar.
Lägg på en plåt med bra mellanrum.
Tryck till lätt med en gaffel och lägg på en jordnöt.
Strö över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|