Alla inlägg under april 2019
Antal: 9 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.
Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).
Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.
Ingredienser:
1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1½ dl Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära
Gör så här:
Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten.
Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta.
Skölj och kärna ur chilifrukten.
Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen.
Lägg kålblandningen i en burk. Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära.
Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Gott till bl a grillat griskött och kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
200 g bacon eller rökt skinka i tärningar
Sås:
1½ dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk vetemjöl
2 msk Dijonsenap
1 msk Florsocker
2-3 krm salt
1 krm vitpeppar
½ dl grovhackad persilja
Gör så här:
Koka äggen.
Skala dem.
Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull och sjud under omrörning i 5 minuter.
Tillsätt senap, florsocker samt salt och peppar.
Stek köttet.
Häll upp såsen i en skål.
Dela äggen och lägg dem i såsen.
Strö köttbitarna och persiljan över ägghalvorna.
Servera genast.
Ingredienser:
1½ dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 banan, skivad
1½ dl mjölk
2 msk smält smör
Gör så här:
Blanda torra ingredienser i en bunke.Rör ner mjölk och smör.
Vänd i skivad banan.
Stek på hög värme i smör.
Ingredienser:
250 g keso
1 stor skalad tomat
3 msk olivolja
2 skalade vitlöksklyftor
1 msk oregano
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Kör i mixer eller blanda för hand - eftersom dippet inte ska vara för finfördelat.
In i kylen i 30 minuter innan det serveras.
För att enkelt få av skinnet på tomaten doppas den hastigt i kokande vatten.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 st mogna avokado (de ska vara relativ mjuka när man klämmer på dem och är de inte mogna så måste du vänta då avokado är en katastrof omogna)
2-3 msk majonnäs
1 msk fet och tjock yoghurt
1 tsk citronsaft
1 dl skalade räkor
1 ägg
1 liten lök
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm cayenne
Ev. svart och röd rommix för garnering
Gör så här:
Dela och gröp ur avokadon.
Mosa avokadon.
Hacka ägget.
Blanda allt och smaka av med kryddorna.
Spara lite räkor till garnering.
Fyll de tomma skalen med röran och garnera sedan med räkor samt rom.
Ingredienser:
1 kg gul- eller rödbetor
Pepparrot
Lag:
1/4 l ättiksprit
1/4 l vatten
6 dl Rörsocker
1 bit torkad ingefära
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
1 kanelstång
Gör så här:
Borsta rödbetorna noga i kallt vatten.
Skär bort blasten men skada inte fästet och skär eventuellt bort det yttersta av roten.
Koka betorna knappt mjuka i vatten, 15-20 minuter beroende på betornas storlek.
Häll av vattnet och skala rödbetorna genom att ta dem mellan händerna och trycka bort skalet.
Skär betorna i klyftor och lägg på burk.
Skala pepparroten och skär den i bitar och lägg i burken tillsammans med rödbetorna.
Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.
Sila bort kryddorna och häll den varma lagen över betorna.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|