Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 14 april 2019 18:45

Antal: 9 stycken

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser: 
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. 
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet. 
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.

Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).

Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.

Bakat · LCHF
Av Maria - 14 april 2019 16:00

Ingredienser:

1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1½ dl Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära

 

Gör så här:

Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten.

Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta.

Skölj och kärna ur chilifrukten.

Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen.

Lägg kålblandningen i en burk. Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära.

Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken.

Förslut.

Förvara i kylskåp.

Gott till bl a grillat griskött och kyckling.

Av Maria - 14 april 2019 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

200 g bacon eller rökt skinka i tärningar


Sås:

1½ dl mjölk

1 dl grädde

2 tsk vetemjöl

2 msk Dijonsenap

1 msk Florsocker

2-3 krm salt

1 krm vitpeppar

½ dl grovhackad persilja


Gör så här:
Koka äggen.

Skala dem.

Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull och sjud under omrörning i 5 minuter.

Tillsätt senap, florsocker samt salt och peppar.

Stek köttet.

Häll upp såsen i en skål.

Dela äggen och lägg dem i såsen.

Strö köttbitarna och persiljan över ägghalvorna.

Servera genast.

Av Maria - 14 april 2019 12:15

Ingredienser:

 dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 banan, skivad
 dl mjölk
2 msk smält smör

 

Gör så här:

Blanda torra ingredienser i en bunke.

Rör ner mjölk och smör.

Vänd i skivad banan.
Stek på hög värme i smör.

Av Maria - 14 april 2019 09:15

Ingredienser:
250 g keso
1 stor skalad tomat
3 msk olivolja
2 skalade vitlöksklyftor
1 msk oregano
2 msk hackad gräslök
 
Gör så här:

Kör i mixer eller blanda för hand - eftersom dippet inte ska vara för finfördelat.
In i kylen i 30 minuter innan det serveras.
För att enkelt få av skinnet på tomaten doppas den hastigt i kokande vatten.

Av Maria - 13 april 2019 18:30

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 st mogna avokado (de ska vara relativ mjuka när man klämmer på dem och är de inte mogna så måste du vänta då avokado är en katastrof omogna)

2-3 msk majonnäs
1 msk fet och tjock yoghurt
1 tsk citronsaft
1 dl skalade räkor
1 ägg
1 liten lök
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Ev. 1 krm cayenne
Ev. svart och röd rommix för garnering 

 

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon.
Mosa avokadon.
Hacka ägget.
Blanda allt och smaka av med kryddorna.
Spara lite räkor till garnering.
Fyll de tomma skalen med röran och garnera sedan med räkor samt rom.

Av Maria - 13 april 2019 15:45

Ingredienser:

1 kg gul- eller rödbetor
Pepparrot


Lag:
1/4 l ättiksprit
1/4 l vatten
6 dl Rörsocker
1 bit torkad ingefära
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddnejlikor
1 kanelstång


Gör så här:
Borsta rödbetorna noga i kallt vatten.

Skär bort blasten men skada inte fästet och skär eventuellt bort det yttersta av roten.

Koka betorna knappt mjuka i vatten, 15-20 minuter beroende på betornas storlek.

Häll av vattnet och skala rödbetorna genom att ta dem mellan händerna och trycka bort skalet.

Skär betorna i klyftor och lägg på burk.

Skala pepparroten och skär den i bitar och lägg i burken tillsammans med rödbetorna.

Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.

Sila bort kryddorna och häll den varma lagen över betorna.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 13 april 2019 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl soja
1 msk socker
1 st vitlöksklyfta
½ st röd chili
1 tsk sesamolja
200 g morötter
2 krm grovmalen svartpeppar
250 g nudlar
½ dl sesamfrön
500 g skinka
1 st purjolök
3 krm salt
1 msk olja till stekning
 
Gör så här:
Blanda soja, socker, skalad och riven vitlök, fint hackad chili och sesamolja.
Skala och strimla morötterna fint, gärna med en potatisskalare.
Rör ner i sojablandningen.
Låt stå tills det är dags att äta.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna, häll över i en skål.
Strimla köttet fint.
Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Hetta upp en stekpanna, stek kött och purjolök tillsammans med salt och peppar i omgångar.
Lägg tillbaka i pannan och strö över rostade sesamfrön.
Servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards