Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 8 april 2019 15:15

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni:

Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja.

Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm.

Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform.

Häll på mer tomatsås över, plus riven ost.

20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta:

Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar.

Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser.

Låt puttra 20 minuter.

Smaka av med örtsalt och chilipasta.

Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår).

Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor.

Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan.

Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde.

Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Av Maria - 8 april 2019 13:30

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.


Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över. Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser: 

5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry.

Jasminris till.


Efterrätten:

Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.


Pannacotta med rårörda blåbär.

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.


Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över. Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser: 

5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry.

Jasminris till.


Efterrätten:

Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.


Pannacotta med rårörda blåbär.

Av Maria - 8 april 2019 13:00

Måndag:

Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka


Tisdag:

Torsk i ugn med god sås över och potatismos


Onsdag:

Chipsgratäng


Torsdag:

Senapspanerad falukorv med mos


Fredag:

Langos


Lördag:

Kotlettgratäng med hasselbackspotatis


Söndag:

Köttfärssås med spaghetti

Av Maria - 7 april 2019 17:00




Antal: 30 stycken


Ingredienser:

100 g choklad (70%) i bitar
1 tsk Vaniljsocker fairtrade
1 msk Råsocker Flor
½ dl vispgrädde
50 g rumsvarmt osaltat smör


Förslag på smaksättningar:
• 1 msk russin och 1 msk rom
• ½ dl krossade mandelbiskvier och eventuellt 1 msk mandel- eller kaffelikör
• 1 msk Cointreau och rivet skal från en apelsin
• 1 msk finhackad syltad ingefära och ½ tsk finhackad röd chilifrukt
• 1 dl kokosflingor och 2 msk kanderad frukt


Gör så här:

Koka upp grädden och chokladen i en kastrull på spisen.

Ta bort från värmen och rör tills all choklad har smält.

Tillsätt vanilj- och florsocker samt valfri smaksättning.

Ställ i kylskåp i cirka två timmar.

Rör därefter i smöret.
Forma kulor som doppas i florsocker, kakao eller smält choklad.

Därefter kan de eventuellt rullas i kokosflingor eller hackad mandel/nötter.




Av Maria - 7 april 2019 15:15

Ingredienser:

5 msk tomatsås

1 msk chilisås

1 msk soja

1 tsk vinäger

1 tsk mald peppar

1 msk socker

1 msk risvin

 

Gör så här:

Blanda alltsammans i en skål.
Klart att äta.

Av Maria - 7 april 2019 12:30

Antal: 10 portioner

Ugn: 95 grader


Ingredienser:
Pepparskum:

5 dl mjölk

½ dl grädde

2 blad gelatin

10-12 voatsiferyperypeppar

smaka av med ett par matskedar Strösocker


Lakritscréme:

4½ dl grädde

1½ dl mjölk

6 ägggulor

1 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

lakritsgranulat efter smak


Violsocker:

Strösocker blandat med Sosas naturliga violarom


Gör så här:

Pepparskum:

Koka upp 3 dl mjölk med hel peppar och låt dra.

Rör ner gelatin och späd sedan i resten av mjölken och grädden till sist.

Sila och häll upp i sifon.

Ladda med två patroner och låt stå helst över natten.


Lakritscreme:

Värm upp gräddmjölken med lakrits och vaniljsocker.

Häll upp i portionsformar och baka av på 95 °C tills krämen är ”vobblig” och skall precis sätt sig.

Kyl ner och låt helst stå tills nästa dag.


Vid servering:

Bränn av lakritsbruléen med violsockret och spruta på en klick kallt pepparskum.

Servera gärna med lite grapefrukt eller apelsinfiléer.

Av Maria - 7 april 2019 09:45

Ingredienser:

50 riktigt små gurkor
2 dl grovt salt
2 röda chili
2 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk dragon


Lag:
1½ dl  Strösocker
2 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 msk salt


Gör så här:

Skölj gurkorna noga.

Torka dem på en handduk och lägg dem i en skål.

Häll på saltet och rör om.

Låt stå i 2-3 timmar.

Blanda samman socker, vinäger, vatten, vin och salt till lagen och koka upp.

Låt svalna.

Tag upp gurkorna från saltet och skölj dem noga.

Gör ren skålen och lägg tillbaka gurkorna.

Häll lagen över gurkorna och låt stå till nästa dag.

Häll av lagen i en gryta och koka upp den på nytt.

Låt svalna.

Skiva vitlök och chili och varva med gurkorna och dragonen i en burk.

Fyll på den avsvalnade lagen.

Förslut. Förvara svalt.

Av Maria - 7 april 2019 08:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 20-30 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör eller margarin

3 dl vetemjöl

½ tsk salt

½ dl vatten


Ost- & spenatfyllning:
2 dl grädd-mjölk

1 krm salt

1/2 krm vitpeppar

1/2 krm paprikapulver

1 tsk Brun Farin

2 tsk vetemjöl

1 ägg

1 dl finstrimlad purjolök

200 g bladspenat

150 g riven ost med mycket smak


Gör så här:

Pajdeg:

Arbeta samman matfett, vetemjöl, salt och vatten till degen.

Låt vila i kylskåp i 1 timme.

Tryck ut degen i en pajform.

Förgrädda i 225 °C i 10 minuter.


Fyllning:

Blanda ägg, mjöl och gräddmjölk i en kastrull och sjud tills det tjocknar.

Tag kastrullen från värmen och tillsätt kryddorna, purjolöken, spenaten (om du använder fryst spenat, låt den rinna av ordentligt) och osten.
Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda i ytterligare 20-30 minuter.

Servera med en fräsch sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards