Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 10 april 2019 08:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g fiskfilé


Marinad:

2 msk sesamolja

2 msk Ljus Sirap

1 tsk riven, färsk ingefära

3 msk sojasås

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk rostade, krossade sesamfrön

2 tsk rött chilipulver

2 krm svartpeppar

Gör så här:

Blanda samman sesamolja, sirap, ingefära, soja, vitlök, sesamfrön, chilipulver och svartpeppar till marinaden.

Skär 4 skåror på varje sida av fiskfiléerna.

Tag en tredjedel av marinaden och klappa in i filéerna, se till att det kommer ner i skårorna.
Grilla fisken 6-7 minuter på varje sida.

Pensla filéerna med marinaden under grillningen.

Lägg upp fisken på ett serveringsfat och häll över resterande marinad.

Av Maria - 9 april 2019 18:00

Ingredienser:
500 g hallon

250 g Syltsocker

Saften av 1/2 lime

1 tsk lakritspulver


Gör så här:
Skölj hallonen och blanda tillsammans med syltsocker, lime och lakritspulver.

Koka i 6–7 minuter.
Skumma väl och häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.


Alla vet vi att hallon och lakrits är en lyckad smakkombination.

Om vi tillsätter lime har vi dessutom en perfekt syltsmak!

Hallon-, lime och lakritssylten serverar du på pannkaksbuffén och till smakrika ostar, eller varför inte som ett pålägg på frukostmackan?

Av Maria - 9 april 2019 15:15

Ingredienser:
1 stjälk citrongräs
4 koppar (1 liter) vatten
10 bitar galanga
4 msk citronjuice
5 bergamottblad
3 tsk salt
200 g fiskfilé, fint skivad
200 g räkor, skalade
12 ostron
125 g bläckfisk, tunt skivad
1 fiskhuvud (frivilligt)

 

Gör så här:

Skär citrongräset i bitar om 2½ cm. Koka upp vattnet och tillsätt galanga, citrongräs, citronjuice, bergamott och salt.

Låt koka upp och lägg i fiskhuvudet och skaldjuren.

Låt koka i några minuter, tag av från plattan och servera.

Av Maria - 9 april 2019 12:30

Ingredienser:

600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor


Gör så  här:

Strimla kyckling filéerna.

Bryn dem i lite olja och salta.

Tillsätt vitlökshacket mot slutet.

Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.

Koka upp och lägg i kycklingen.

Låt koka i ett par minuter.

Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.

Servera med ris och grönsaker.

Av Maria - 9 april 2019 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 paket Quorn Filéer3 tsk dukkah
1 msk olivolja
300 g quinoa
6 dl vatten
1 matsked pinjenötter, rostade
2 salladslökar, finhackade
1 stort knippe persilja, finhackad
1 litet knippe mynta, finhackad
1 dl apelsinjuice
2 matskedar tranbär, hackade


Gör så här:

Häll quinoan och vattnet i en kastrull, koka upp och låt det sedan sjuda i 10 minuter tills quinoan är mjuk.

Häll av vattnet och låt quinoan svalna.
Strö dukkah över filéerna.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek filéerna i 10 minuter tills de blir gyllenbruna.

Vänd filéerna ofta.
Rör ihop quinoan, pinjenötterna, salladslöken, persiljan, myntan, apelsinjuicen och tranbären i en skål.
Servera filéerna på en bädd av quinoasallad.

Av Maria - 9 april 2019 08:45

Ingredienser:

300 g Quorn Färs8 små vetetortillas
4 kokta potatisar
2 dl riven ost
1 knippe salladslök
Rapsolja till stekning
1 msk chiliflakes
Salt och peppar


Gör så här:

Stek Quorn Färs på hög värme i rapsolja och blanda ner chiliflakes. Salta och peppra.
Hacka salladslöken och tärna potatisen.
Blanda ner Quorn Färs med salladslök, potatis och ost.
Fyll bröden med röran och vik på hälften – som ett hårt tacoskal.
Stek dina quesadillas i torr panna tills osten smälter. Skiva dem i önskad storlek och servera.

Av Maria - 8 april 2019 15:45

Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.


Nyponsoppa och mandelbiskvier.


Onsdag:

Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.


Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.


Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.

Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.

Ca 20 minuter i 200 grader.

Pressad potatis och sallad.


Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.


Fredag:

Bönbiffar:

Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.

Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.


Chokladpudding med vispad grädde.


Lördag:

Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.


Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.


Söndag:

Nordafrikanska lammlägg:

Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.

Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.


Zabaglione och fruktsallad.

Av Maria - 8 april 2019 15:30

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards