Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 18 april 2019 09:30

Antal: 6 personer
 
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
7 skalade vitlöksklyftor, som finhackats
2 msk hackad persilja
½ dl olivolja
 
Gör så här:

Rensa räkorna och blanda med vitlök och persilja.

Låt stå i 5-6 timmar.
Hetta därefter upp oljan och slå i räkröran.

Rör om och låt puttra i 3-7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

 

Passar bra som cocktailstilltugg.

Av Maria - 17 april 2019 18:45

Antal: 8 personer


Ingredienser:
Kardemummaglass:

2 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

1 1/4 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

5 äggulor


Rabarberkompott:

ca ½ kg färska rabarber

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Kardemummaglass:

Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.

Låt smeten kallna något.

Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.

Kör smeten i en glassmaskin.

Ställ i frysen.


Rabarberkompott:

Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.

Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.


Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.

Av Maria - 17 april 2019 17:15

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 40 minuter och ca 30 minuter

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

4 dl vatten

1 msk olja

3/4 msk salt

1 krm finstött kummin

10-12 dl matbrödsmjöl av vete (500-600 g)


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, slå i oljan och häll över den smulade jästen.

Tillsätt salt och kummin.

Arbeta in mjölet i några omgångar tills degen känns smidig.

Låt jäsa ca 40 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.

Kavla ut till en rektangel, 30 X 50 cm, och rulla ihop den - börja i ett hörn - och forma till en giffel.

Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.


Grädda i 200-225 grader.

Gräddningstid - tills giffeln är ljusbrun och knaprig - ca 25 minuter.

Efter gräddningen får giffeln svalna på galler utan bakduk.

Av Maria - 17 april 2019 16:00

Ingredienser:
1 mango
1 papaya
Saft av 3 limefrukter eller 2 citroner
2 msk Rörsocker Strö
1/4 tsk hackad chili
Salt och peppar

 

Gör så här:
Skala och kärna ur mangon och papayan.

Skär dem i tärningar, 1,5 x 1,5 cm.

Koka upp limesaft, hackad chili och rörsocker i en gryta.

Tillsätt mangon.

Koka upp igen.

Tillsätt papayan och sänk värmen.

Låt blandningen småputtra på svag värme i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 17 april 2019 09:30

Antal: 25 stycken

Ugn: 225 grader, ca 10-12 minuter


Ingredienser:

ca 100 g chévreost

25 urkärnade dadlar

9 skivor bacon

tandpetare


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär bort kanterna på osten med en osthyvel.

Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.

Dela baconskivorna i 3 delar.

Linda bacon runt varje fylld dadel.

Fäst med en tanpetare.

Lägg dadlarna i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.

Av Maria - 17 april 2019 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

½-1 dl vispgrädde

3 msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm riven muskot


Gör så här:

Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i vatten ca 7 minuter.

Häll sedan bort vattnet.

Mixa blomkålen med en mixerstav eller en blender, tillsätt grädde och smör till önskad krämighet.

Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.

Av Maria - 16 april 2019 18:45

Antal: 1 ugnsplåt

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

3 ägg

3 dl riven ost, gärna västerbottenost, cheddar eller prästost

1 msk majonnäs

2 msk keso

1½ tsk bakpulver

Ca 5 dl frön, t.ex sesamfrön, hela linfrön, solrosfrön eller pumpakärnor


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver i en bunke.

Smetan kommer att bli ganska rinnig.

Tillsätt sedan fröna tills smeten blir fast, men inte torr.

Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den med hjälp av baksidan på en sked.

Smeten ska bli ganska platt.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills brödet får en vacker gyllenbrun färg.

Bakat · LCHF
Av Maria - 16 april 2019 17:15

Antal: 1 bröd

Jästid: 1-2 timmar

Ugn: först 225 grader därefter 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

40 g jäst

2 1/2 dl mjölk

1 msk smör eller margarin

1 tsk salt

4 dl grovt rågmjöl (200 g)

3 1/2 dl matbrödsmjöl, vete (175 g)


Gör så här:

Smula jästen.

Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen.

Blanda matfett och salt och arbeta ner mjölet.

Degen skall vara rätt fast.

Låt vila 1 - 2 timmar.

Tag upp degen på bakbordet och forma till en stor lång limpa.

Strö med rågmjöl och skär ett par snitt på snedden.

Sätt ugnen på 225 grader, sätt in brödet och sänk samtidigt till 175 grader.

Gräddningstid ca 45 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards