Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 13 april 2019 12:00

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

500 g kassler

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ squash

olivolja till stekning

2 burkar körsbärstomater

2 tsk socker

½ hönsbuljongtärning

salt

svartpeppar

1½ dl grovhackad dill

 

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

2 msk kapris

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Grönsallad

 

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Dela squashen på längden och skär i halvmånar.
Fräs lök, vitlök och squash i olivolja någon minut utan att det får färg.
Tillsätt tomater, socker och buljontärning.
Låt puttra ihop ca 15 minuter.
Späd ev med lite vatten.
Skär kasslern i cm stora bitar.
Tillsätt dem de sista 5 minuterna.
Salta och peppra.
Vänd i dillen precis före servering.
Strö över pinjenötterna och kapris.
Servera med potatis och grönsallad.

Av Maria - 13 april 2019 09:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20-25 minuter


Ingredienser:

8 champinjoner

1 paket tärnad bacon

5 dl vispgrädde

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk persilja

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

4 kycklingfiléer

1 dl jordnötter


Tillbehör:

Rostade grönsaker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva champinjonerna.

Knaperstek bacon och tillsätt sedan champinjonerna.

Stek tills champinjonerna får en fin färg ca 5 minuter.

Häll över vispgrädden och låt puttra ihop under några minuter.

Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.

Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform och häll över den goda såsen.

Baka i ugnen ca 20-25 minuter.

Toppa med jordnötter och servera med rostade grönsaker.

Av Maria - 12 april 2019 18:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 dl vispgrädde

1 dl grekisk yoghurt eller mezeyoghurt

1 dl gammaldags mjölk

1 dl bär (t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar)

4 "isbitar" av grädde

Ev. ½ dl kolsyrat vatten


Gör så här:

Mixa grädde, yoghurt, mjölk, bär och isbitar till en slät smoothie.

Servera genast.

Av Maria - 12 april 2019 15:45

Ingredienser:

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1½ l färska eller frysta lingon
2 dl vatten
1 tsk mald kanel
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger

 

Gör så här:

Skiva lök och chili tunt.

Lägg lök, chili, vitlök, lingon, vatten, kanel, muscovadorörsocker och balsamvinäger i en kastrull och koka 10 minuter.

Servera salsan ljummen eller kall till kött- och färsrätter.

Förvaras i kylskåp.

Av Maria - 12 april 2019 13:45

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:
8 äggulor

1½–2 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

4 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 dl DGlykossirap


Gör så här:
Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull.

Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.
Sila genom finmaskig sil.

Låt smeten svalna.

Kör blandningen i glassmaskin eller häll glassen i en avlång form, ca 18x25 cm och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Av Maria - 12 april 2019 11:45

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 150-175 grader, 15-20 minuter

 

Ingredienser:

50 g marsánpulver

5 dl (300 g) vetemjöl

325 g mjukt smör

1½ dl florsocker

2 tsk vanillinsocker

 

Vaniljkräm:

1½ dl kokt vaniljkräm (marsán)

100 g mjukt smör

1 tsk citronsaft

florsocker efter smak

Vaniljsocker efter smak

 

Garnering:

Florsocker

 

Gör så här:

Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Spritsa med slät sprits, eller rulla knappt fingertfjocka längder, 12-15 cm långa.
Forma längderna till ringar direkt på smord plåt.
Låt skarvarna gå omlott.
Platta till lite med handen.
Grädda i 150-175°C tills kakorna fått lite färg i 15-20 minuter.

Koka vaniljkräm och låt den svalna.
Tillsätt smör florsocker, citronsaft och vaniljsocker.
Bred kräm på hälften av kakornas undersida.
Lägg ihop kakorna två och två.
Pudra över lite florsocker.

Av Maria - 12 april 2019 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl torkade aprikoser

3 dl havrekross

7 dl vatten

½ tsk salt


Salsa:

2 dl blåbär

1 dl röda vinbär

1 dl hallon

2 msk honung

Ev. 1 dl hackad basilika


Gör så här:

Strimla aprikoser fint.

Blanda med de övriga ingredienserna till gröten i en kastrull.

Sjud under lock 25-30 minuter.

Vänd ihop bären med honung och ev basilika.

Servera gröten med bärsalsa och mjölk.

Av Maria - 11 april 2019 18:15

Ingredienser:
3 dl Strösocker

1 dl Ljus Sirap

2 dl vispgrädde

2 dl sötmandel, hackad

1 dl Turkisk peppar, krossad


Gör så här:

Koka upp socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.

Rör om då och då.

Sänk värmen och låt småkoka cirka 20 – 30 minuter (134 °C) till smeten blivit seg.

Eller gör ett kulprov.

Hacka under tiden mandeln och Turkisk peppar och lägg hälften på en bakpappersklädd plåt.

När knäcken är klar, blanda ner resterande mandel och Turkisk peppar och häll över plåten.

Låt stelna i rumstemperatur.

Bryt knäcken i bitar och förvara i en burk med smörpapper mellan lagren så att det inte kladdar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards