Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 6 april 2019 16:45




Antal: ca 50 stycken

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin
1 ½ dl Råsocker Flor Fairtrade
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade
1 msk Cane Syrup Fairtrade
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.

Dela degen i fyra bitar och rulla till långa remsor.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter.

Skär längderna i bitar direkt.

Förvara kakorna torrt.




Av Maria - 6 april 2019 15:15

Antal: 4portioner

 

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor

3 msk olja

3 tsk currry

1 burk krossad tomater (400 g)

1 tsk sambal oelek

salt

 

Gör så här:

Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan.
Blanda ner curryn och rör om.
Häll ner tomaterna och tillsätt sambal oelek.
Låt koka ihop.
Smaka av med salt.
 

Denna sås passar till grillat kött bland annat.

Den kan serveras kall eller varm.

Såsen går även bra att spara i flera veckor i kylen.

Av Maria - 6 april 2019 12:00

Antal: 4 stycken

Jäsning: 20 minuter + 20-30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst för söta degar

12 dl ljummet vatten

3 dl Farinsocker

1 msk salt

1½ dl boveteflingor

9 dl rågsikt

Ca 16 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en stor skål.

Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingor.

Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter.

Låt jäsa i 20 minuter under duk.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Dela degen i fyra lika stora delar som formas till längder.

Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.

Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra.

Låt jäsa i 20-30 minuter.


Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.

Av Maria - 6 april 2019 09:30

Ingredienser:
8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär aprikoserna i bitar.

Skala och skiva löken.

Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.

Av Maria - 6 april 2019 08:15

Ingredienser:

300 g smör

4 dl Strösocker

1 dl Ekologisk Ljus Sirap

2 msk Glykossirap

6 dl vispgrädde

1 tsk Vaniljsocker

1 msk apelsinblomvatten

1 dl rostade hasselnötter

1 dl naturella pistagenötter


Gör så här:

Lägg alla ingredienser förutom nötterna och apelsinblomvattnet i en kastrull.

Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter.

Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt.

Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).

Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt nötterna och apelsinblomvattnet.

Rör om tills de fördelat sig jämnt i kolan.

Täck en form med bakplåtspapper och häll upp kolasmeten i den.

Låt stå i kylskåpet för att stelna innan du skär upp den i bitar.


En härligt segmjuk kola med influenser från Mellanöstern där den fräscha smaken från apelsinblomvattnet får ta plats tillsammans med både hasselnötter och pistagenötter i en färgsprakande smaksensation.

Av Maria - 5 april 2019 20:00

Antal: 4 personer


Ingredienser:

2 zucchini

Salt


Gör så här:

Hyvla zucchinin med en osthyel.

Släpp ner i kokande lättsaltat vatten ca 5 sekunder.

Häll av i durkslag och severa.


Tips:

Testa gärna att snabbt fräsa zucchinin o rikligt med smör.

Undvik då att koka den först.

Av Maria - 5 april 2019 15:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

Smör eller kokosfett att steka i

3 dl créme fraiche

Salt

Peppar

100 g riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.

Koka skivorna mjuka i vatten.

Känn med en sticka när de är färdiga.

Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.

Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.

Häll över såsen och strö över osten.

Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Av Maria - 5 april 2019 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g djupfrysta wokgrönsaker

600 g torskfilé

400 ml lägg kokosmjölk (1 burk)

Saft från 1 pressad lime

1-2 tsk sambal oelek

1 msk koncentrerad fiskfond eller 1/4 fiskbuljongtärning

½ mango

½ knippe koriander


Till servering:
4 dl kokta äggnudlar


Gör så här:

Lägg wokgrönsakerna, som inte behöver tinas först, i en varm traktörpanna.

Skär fisken i bitar och lägg den ovanpå grönsakerna.

Blanda kokosmjölken med limesaft, sambal oelek och fond eller smulad fiskbuljongtärnign.

Häll såsen i traktörpannan.

Låt koka under lock 5-6 minuter.

Skala, kärna ur och skär mangon i små tärningar.

Strö över mango och korianderblad.

Servera med äggnudlar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards