Alla inlägg under april 2019
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 ½ dl Råsocker Flor Fairtrade
2 tsk Vaniljsocker Fairtrade
1 msk Cane Syrup Fairtrade
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg.
Dela degen i fyra bitar och rulla till långa remsor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter.
Skär längderna i bitar direkt.
Förvara kakorna torrt.
Antal: 4portioner
Ingredienser:
3 vitlöksklyftor
3 msk olja
3 tsk currry
1 burk krossad tomater (400 g)
1 tsk sambal oelek
salt
Gör så här:
Hacka vitlöken fint och fräs den i oljan.Denna sås passar till grillat kött bland annat.
Den kan serveras kall eller varm.
Såsen går även bra att spara i flera veckor i kylen.
Antal: 4 stycken
Jäsning: 20 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
12 dl ljummet vatten
3 dl Farinsocker
1 msk salt
1½ dl boveteflingor
9 dl rågsikt
Ca 16 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en stor skål.
Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingor.
Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa i 20 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i fyra lika stora delar som formas till längder.
Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.
Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra.
Låt jäsa i 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.
Ingredienser:
8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
½ dl Ljus Sirap
½ dl vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär aprikoserna i bitar.
Skala och skiva löken.
Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.
Ingredienser:
300 g smör
4 dl Strösocker
1 dl Ekologisk Ljus Sirap
2 msk Glykossirap
6 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker
1 msk apelsinblomvatten
1 dl rostade hasselnötter
1 dl naturella pistagenötter
Gör så här:
Lägg alla ingredienser förutom nötterna och apelsinblomvattnet i en kastrull.
Låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter.
Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt.
Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt nötterna och apelsinblomvattnet.
Rör om tills de fördelat sig jämnt i kolan.
Täck en form med bakplåtspapper och häll upp kolasmeten i den.
Låt stå i kylskåpet för att stelna innan du skär upp den i bitar.
En härligt segmjuk kola med influenser från Mellanöstern där den fräscha smaken från apelsinblomvattnet får ta plats tillsammans med både hasselnötter och pistagenötter i en färgsprakande smaksensation.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
2 zucchini
Salt
Gör så här:
Hyvla zucchinin med en osthyel.
Släpp ner i kokande lättsaltat vatten ca 5 sekunder.
Häll av i durkslag och severa.
Tips:
Testa gärna att snabbt fräsa zucchinin o rikligt med smör.
Undvik då att koka den först.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 g rättika eller kålrot (lägre kolhydratinnehåll i rättika)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Smör eller kokosfett att steka i
3 dl créme fraiche
Salt
Peppar
100 g riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva rättikan eller kålroten i halvcentimeter tjocka skivor.
Koka skivorna mjuka i vatten.
Känn med en sticka när de är färdiga.
Strimla purjolöken och riv eller pressa vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett och tillsätt sedan créme fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av vattnet från rättikan och lägg den i en ugnsfast form.
Häll över såsen och strö över osten.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g djupfrysta wokgrönsaker
600 g torskfilé
400 ml lägg kokosmjölk (1 burk)
Saft från 1 pressad lime
1-2 tsk sambal oelek
1 msk koncentrerad fiskfond eller 1/4 fiskbuljongtärning
½ mango
½ knippe koriander
Till servering:
4 dl kokta äggnudlar
Gör så här:
Lägg wokgrönsakerna, som inte behöver tinas först, i en varm traktörpanna.
Skär fisken i bitar och lägg den ovanpå grönsakerna.
Blanda kokosmjölken med limesaft, sambal oelek och fond eller smulad fiskbuljongtärnign.
Häll såsen i traktörpannan.
Låt koka under lock 5-6 minuter.
Skala, kärna ur och skär mangon i små tärningar.
Strö över mango och korianderblad.
Servera med äggnudlar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|