Alla inlägg under april 2019
Mängd: ca 1 kg
Ingredienser:
2 slanggurkor
2 gula lökar
1 röd paprika
1 syrligt äpple
1 l vatten
Lag:
1½ dl vatten
3/4 dl ren ättika 24% eller 1 1/2 dl ättiksprit 12%
4 dl Strösocker
1 msk salt
1 msk gula senapskorn
Gör så här:
Skala löken.
Skölj övriga grönsaker samt äpplet.
Kärna ur äpplet och paprikan.
Skär allt i små tärningar.
Lägg lök och paprikatärningar i en bunke.
Koka upp vattnet och häll över lök-paprikablandningen.
Låt stå i 10 minuter.
Sila bort vattnet.
Blanda vatten, ättika, strösocker, salt och senapskorn och koka upp.
Lägg i äpple- och grönsakstärningar och koka utan lock i 10 minuter.
Häll upp gurkmixen på varma, väl rengjorda burkar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
4 salladslökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk rostade sesamfrön
4 msk sojasås
1 msk sesamolja
2 msk Ljus Sirap
1 tsk riven, färsk ingefära
vegetabilisk olja till stekning
1 röd paprika
2 salladslökar
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i vardera två bitar.
Skär ett par snitt i varje bit.
Lägg bitarna i en skål. Skölj salladslökarna och hacka dem fint.
Blanda lökhacket med vitlök, sesamfrön, soja, olja, sirap och ingefära.
Fördela blandningen över kycklingbitarna.
Ställ i kylskåp i 4 timmar.
Vänd på köttbitarna några gånger under tiden.
Skölj och tag bort kärnorna i paprikan.
Tärna den.
Skölj lökarna noga.
Skär dem i smala, sneda skivor.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Tag upp köttbitarna från marinaden och stek dem bruna runt om.
Häll på marinaden och lite vatten så att köttet blir precis täckt.
Lägg på lock och sjud i ca 10 minuter.
Tag bort locket och sjud ytterligare någon minut.
Lägg i lök och paprika.
Servera med kokt ris till.
Ingredienser:
300 gr pasta
2 gula lökar
1/2 gurka
smör
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
175 gr fetaost
2 dl creme fraiche
10 svarta oliver
Gör så här:
Koka pastan. skala och hacka löken. skär gurkan i bitar.
Fräs löken i smör i en gryta.
Rör i gurka, krossade tomater, salt, oregano och peppar.
Skär osten i bitar.
Rör ner ost och créme fraiche.
Låt såsen koka upp och häll den över den kokta pastan.
Garnera med oliver
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 msk olivolja
1 stor gul lök
1 röd paprika
2 blekselleristjälkar
2 kryddstarka korvar, t ex Andouille eller Cabanosse
3 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl kycklingbuljong
3 dl vildrisblandning eller vanligt ris
2-3 droppar tabasco
½ tsk örtsalt
2 msk Brun Farin
Strö ev 1 knivsudd sambal olek (mycket stark)
½ kg oskalade räkor
1 burk krabba
Gör så här:
Hacka löken, paprikan och bleksellerin.
Skär korven och kycklingköttet i bitar.
Bryn detta i oljan i en stekgryta.
Pressa i vitlöksklyftorna i grytan.
Häll över de krossade tomaterna, chilisåsen, kycklingbuljongen och till sist riset.
Låt koka i 20-30 minuter.
Smaka av med tabascon, saltet, farinet och ev sambal olek.
Skala räkorna och låt dem bli varma i grytan.
(Låt dem inte koka, då blir de sega.)
Servera jambalayan med t ex cole slaw.
Ingredienser:
1 kg tomater
500 g röda parikor
4-6 röda chilifrukter
8-10 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk oregano
½ dl vitvinsviäger
1 paket Syltsocker 1+3
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skölj och kärna ur paprikorna.
Finhacka eller mixa paprikor, chili och vitlök.
Blanda tomat, paprika, chilifrukt, vitlök, salt, svartpeppar, oregano och vinäger i en gryta och koka under omrörning i 20 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Servera till kött-, korv- och pastarätter eller som smaksättare i grytor och såser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 ägg
2 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk Vaniljsocker
2 dl grädde, valfri fetthalt
Kompott:
4 äpplen
1 dl vatten
½ dl färskpressad citronsaft
2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 krm mald kardemumma
Garnering:
1 dl hackade valnötter
1 msk Pärlsocker
Citrongrädde:
1½ dl vispgrädde
Saft och skal från 1/4 citron, gärna obesprutad
2 tsk Florsocker
Smör eller margarin till gräddning
Gör så här:
Börja med att vispa grädden till fast skum.
Tillsätt citronsaft och –skal samt florsocker.
Ställ i kylskåp till serveringen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Blanda äpplebitar, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och sjud tills äpplebitarna är mjuka.
Tillsätt vaniljsocker och kardemumma.
Vispa samman ägg och mjölk lätt.
Tillsätt vetemjöl, salt och vaniljsocker och blanda väl.
Tillsätt grädden och låt stå i 10 minuter.
Blanda samman hackade valnötter och pärlsocker.
Grädda tunna pannkakor som läggs upp på assietter.
Strö över lite av valnötsblandningen på pannkakorna.
Lägg en klick av kompotten och citrongrädden vid sidan om pannkakorna.
Ugn:175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Smet:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
Glasyr:
75 g margarin
2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
kokosflingor eller chokladströssel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, alltså i flera minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och det smälta smöret.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt, 30 x 40 cm och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält under tiden smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan.
Strö över rikligt med kokos eller chokladströssel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|