Alla inlägg under februari 2020
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
Garnering:
Ca 24 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och smält smöret.
Rör ihop ägg och strösocker.
Blanda i nötterna och smöret.
Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
50 g mandel
5 bittermandlar
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kallt margarin
Pensling:
1 äggvita
Råsocker
Mandelspån
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandeln.
Hacka mjöl, socker, mandel och matfett till en deg som får vila kallt någon timme.
Rulla degen i fingertjocka längder, lägg dem tätt intill varandra.
Pensla med uppvispad vita, strö på socker och spån och skär längderna 4-5 cm stora bitar.
Böj bitarna lätt, lägg dem bakpappersklädd plåt och grädda mitt i 175 graders varm ugn, ca 12 minuter.
Mängd: ca 1½ liter
Ingredienser:
2 pomeranser
2 apelsiner
½ liter vatten
1 liter socker
Gör så här:
Dela frukterna, plocka ur kärnorna och bind in dem i lite gasbinda.
De innehåller pektin som gör att marmeladen stelnar och måste koka med.
Skär frukten i klyftor och skiva dem mycket tunt, eller dela frukten i bitar och finfördela dem några sekunder i matberedaren.
Lägg fruktmassan i en rymlig kastrull och tillsätt vattnet.
Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter.
Rör ner sockret och sjud utan lock ca 50 minuter.
Rör om då och då så det inte bränner fast.
Häll upp i varma rena burkar, sätt på lock och låt svalna.
Antal: 20 stycken
Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner nykokt pasta
1 kg räkor med skal
1 gul lök
100 g färska champinjoner
1 grön paprika
2 dl crème fraiche
3/4 dl vatten
2-3 msk Touch of Taste hummerfond
Salt
Peppar
Klippt persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet.
Tina räkorna om de är djupfrysta.
Skala och hacka löken.
Ansa och skiva svampen.
Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs lök och svamp i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.
Tillsätt paprikan och låt den fräsa med någon minut.
Tillsätt crème fraiche, vatten och hummerfond.
Låt såsen koka upp.
Smaka av.
Rör ner räkorna och låt såsen bli varm men inte koka.
Blanda samman den nykokta pastan med räksåsen.
Strö över klippt persilja.
Bjud rätten genast.
Ingredienser:
3 morötter
2 äpplen
½ citron
2 cm ingefära
½ chili utan frön
Gör så här:
Skala morötterna, citronen och ingefäran.
Dela chilin och skrapa ur fröna.
Skär alla ingredienser i bitar och lägg i råsaftcentrifugen.
Häll upp i glas och njut.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g rumsvarmt margarin
1½ dl farinsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade sötmandlar
Gör så här:
Rör margarin och socker pösigt, blanda ner äggen ett i taget.
Rör ner alla torra ingredienser och blanda till en jämn smet.
Rulla ut längder på bakpappersklädd plåt och grädda ca 10 minuter mitt i 200 graders varm ugn.
Skär de varma längderna i 2 cm sneda bitar.
Låt skorporna ligga kvar på plåten och torka dem ytterligare ca 10 minuter.
Mängd: 1-2 burkar
Ingredienser:
1 blodgrape
1 apelsin
1 dl vatten
5 dl strösocker
Gör så här:
Skiva frukterna tunt, gärna i matberedare, och lägg i stor glas- eller porslinskål.
Slå på vattnet, sätt in skålen och tillaga på full effekt i 7 minuter.
OBS! utan lock.
Rör om efter halva tiden och vrid skålen om mikron har fast tallrik.
Rör ner sockret och fortsätt tillagningen ytterligare 5 minuter på full effekt.
Rör om igen.
Sänk medeleffekt och låt marmeladen mogna 10 minuter.
Rör om då och då och vrid skålen om det behövs.
Ös upp marmeladen i varma rena burkar, låt kallna.
Sätt på lock och förvara svalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|