Alla inlägg under februari 2020

Av Maria - 2 februari 2020 11:15

Ingredienser:

½ liter vatten
3 påsar Roibus te
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
2 apelsiner, saften
1/4 liter rödvin
3 msk Muscovadosirap


Gör så här:

Koka upp vattnet och lägg i tepåsar, kanelstång och kryddnejlikor.

Låt stå i 10 minuter.

Sila bort kryddorna och ta upp tepåsarna.

Häll tillbaka kryddteet i kastrullen och tillsätt apelsinsaft, rödvin och sirap och hetta upp.

Drickes riktigt hett.

Av Maria - 2 februari 2020 09:30

Ingredienser:

7 gula lökar

5 msk olja

Salt

Peppar

5-6 msk flytande honung

3 dl rödvin


Gör så här:

Skala, skiva och löken mjukna i olja utan att brynas.

Salta, peppra och blanda ner honung och vin.

Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter.

Tag av locket och koka ihop ytterligare några minuter.

Av Maria - 2 februari 2020 09:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:
1 avocado

Saft av ½ citron eller lime

2 msk florsocker

3 dl naturell yoghurt

1 dl mjölk


Gör så här:

Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.

Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.

Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.

Av Maria - 2 februari 2020 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 600 g benfri kotlettfilé av gris

Maizenamjöl

1 röd paprika

1 burk mandarinklyftor

1 burk ananasskivor


Marinad:
½ japansk soja

1 dl sherry


Sås:

2½ dl köttbuljong

3 msk vinäger

2 msk brun farin

3 msk japansk soja

½ tsk salt


Gör så här:

Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.

Skär varje skiva i 2-3 bitar.

Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.

Lägg i köttet och låt det ligga ca 30 minuter.

Vänd köttskivorna i lite maizena.

Stek dem gyllene på båda sidorna.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg ner dem i grytan.

Blanda samman alla ingredienserna till såsen.

Häll den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.

Tillsätt frukten i bitar, smaka av.

Låt grytan bli genomvarm.

Av Maria - 1 februari 2020 18:00

Pomelo:

Päronformad stor citrusfrukt med ljust, ganska torrt fruktkött.

Skalet är tjockt och mellan fruktköttet sitter kraftiga hinnor.

Smaken påminner om, men är inte lika besk som grapefrukt.


Sweetie:
Sweetie är en korsning mellan pomelo och grapefrukt.

Smaken är söt och frisk.


Kumquats:

Kumquat är den minsta citrusen.

Den tvättas ordentligt och äts hel med skal, smaken är besksöt.


Pomerans:

Pomerans äts aldrig färsk, det är en ren marmeladfrukt att blanda med apelsin, citron och grape.

Marmelad på enbart pomeranser blir Engelsk marmelad med lite kraftig, speciell smak.

Av Maria - 1 februari 2020 09:15

Antal: 5-6 portioner

Ugn: 175 grader, 45 minuter + 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:
1 kg kycklinglårfilé
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1½ dl (ca 156 g) mild ajvar relish
1 tsk honung
1-2 klyftor vitlök
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 100 g (ca 2 dl) riven ost


Serveringsförslag:
ev. 250-500 g broccoli
ev. ca 500 g blomkål
ev. ca 500 g morötter


Gör så här:
Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform.

Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas
av blandningen man häller över i kommande steg.

Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.
Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.
Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke.

Pressa i vitlök.

Tillsätt salt och vitpeppar.

Vispa ihop till en jämn blandning.
Häll blandningen över kycklingen.

Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.
Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Riv under tiden osten.
Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.
Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex kokt ris och grönsaker.
Ajvarkycklingen är klar.

Servera med tillbehören.

Av Maria - 1 februari 2020 07:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
300 g fryst bladspenat

1 tsk fänkålsfrön

Salt

Peppar

250 g ricottaost

2 dl finriven färsk parmesanost

Finrivet skal från 1 citron

500 g laxfilé

1 paket färska lasagneplattor, ca 12-15 plattor

400 g köpt tomatsås

2½ dl matlagningsgrädde


Garnering:

Finrivet citronskal

Finriven färsk parmesanost


Gör så här:

Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort, det tar 10-15 minuter.

Låt spenaten svalna.

Stöt fänkålsfröna i en mortel.

Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.

Skär laxen i små tärningar, ca 1*1 cm.

Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.

Börja och sluta med tomatsås.

Grädda lasagnen i 225 grader i ca 25 minuter.

Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesanost.

Av Maria - 1 februari 2020 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
5 äggulor

1½ dl strösocker

1 citron, rivet skal och saft

2 dl vispgrädde


Servering:

Färska bär

Bär-/fruktkompott


Gör så här:

Vispa gulor och socker till en pösig massa.

Rör ner citronskal och saft efter smak.

Vispa och vänd ner grädden och häll massan i en kakform.

Täck och frys till nästa dag.

Ställ formen i kylskåp en kvart innan den ska serveras.

Doppa formen i hett vatten och stjälp upp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards