Alla inlägg under februari 2020

Av Maria - 27 februari 2020 11:15

Antal: ca 10 portioner


Ingredienser:

10 färska fikon

5 stora apelsiner

1 flaska Asti Cinzano, 375 ml

3 stjärnanis

5 hela nejlikor


Gör så här:

Halvera fikonen.

Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i tjocka skivor.

Lägg frukten i en uppläggningsskål.

Hit går bra att förbereda.


Häll på dessertvinet strax före servering.

Lägg i kryddorna.

Av Maria - 26 februari 2020 19:30

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

400 g vita bönor (på burk), avsköljda
500 g kycklingfärs
gul lök, finhackad eller grovriven
ägg
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk mortlad kryddnejlika
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
Smör, till stekning

 

Gör så här:
Mixa bönorna med mixerstav till en slät puré.

Blanda med kycklingfärs, lök, ägg, torra kryddor och salt.

Forma smeten till bollar med blöta händer.

Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör, några i taget så de får fin stekyta.

Av Maria - 26 februari 2020 12:00

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 äggula

4½ dl vetemjöl


Fyllning:
2 äggvitor

4 msk strösocker


Gör så här:

Blanda smör och strösocker.

Tillsätt äggulan och vetemjölet och arbeta samman till en deg.

Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.


Fyllning:

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

Tillsätt strösockret under slutet av vispningen.


Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel på bakplåtspapper.

Bred hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat.


Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Av Maria - 26 februari 2020 11:15

Antal: ca 15 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 rulle kyld smördeg

Florsocker


Fyllning:

1 äpple

10 dadlar

3/4 dl skalade pistagenötter (osaltade)

½ dl honung

½ tsk kanel


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Kärna ur och grovriv äpplet.

Finhacka dadlar och nötter.

Rör ihop fyllningen.

Rulla ut smördegen och bred ut fyllningen i ett jämnt lager över hela degen.

Vik ihop långsidorna mot varandra.

Sporra eller skär ut långa stänger.

Tvinna dem vackert.

Lägg över på plåt med bakplåtspapper.

Hit går det bra att förbereda.


Grädda stängerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Låt svalna på plåten.

Pudra över rikligt med florsocker.

Av Maria - 25 februari 2020 19:30

Antal: ca 50 kakor

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller margarin

1 dl strösocker

100 g sötmandel

1 tsk mald kanel

5 dl vetemjöl


Pensling: 

1 ägg

1 dl grovhackad mandel

1 dl pärlsocker


Gör så här:

Rör matfett och socker vitt och poröst.

Finhacka de oskalade mandlarna.

Rör ner mandel, kanel och vetemjöl i fettet och arbeta ihop degen.

Täck över med plast och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp, eller låt den stå över natten.

Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek och ta ut kakor med ett mått med uddar.

Grädda en provkaka.

Om den flyter ut för mycket så att den tappar formen får du tillsätta lite mer mjöl.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och doppa dem i en blandning av mandel och pärlsocker.

Lägg kakorna på smord eller papprad plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 10-12 minuter.

Av Maria - 25 februari 2020 11:15

Antal: 20 stycken

Jäsning: ca 15 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
Degen:

2,5 dl mjölk
100 g smält margarin
25 g jäst för söta degar
0,25 tsk salt
3 msk socker
1 st ägg
8,5 dl vetemjöl
1 st ägg eller äggvita för pensling av bullarna


Fyllningen:

200 g mandelmassa
inkråmet från bullarna
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
florsocker


Gör så här:
Degen:

Smula sönder jästen i en skål.

Smält smöret och blanda med mjölken och ljumma till "fingervärme".

Slå smörmjölken över jästen och rör om.

Låt det hela stå i 3 minuter.


Häll i resten av ingredienserna (förutom fyllningen) och arbeta degen kraftigt med exempelvis en trägaffel.

Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 15 minuter.


Värm ugnen till 200 grader.

Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord.

Dela degen i två delar, sedan varje del i tio småbitar.

Rulla till runda bullar som ställs på smord plåt (alla ryms på en vanlig plåt).

Jäs bullarna på plåten i ca 20 minuter.


Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i ca 15 minuter.

Låt bullarna kallna under en handduk.


Fyllning:

Skär av ett litet lock på varje bulle Spara locken.

Gröp försiktigt ur inkråmet i bullarna med en gaffel.

Blanda inkråmet med riven mandelmassa och späd med mjölk.

Fyll blandningen i semlorna.

Garnera med vispad grädde, sätt på locken och sikta över florsocker.

Av Maria - 25 februari 2020 09:45

Frukost: Avokado med dillkesella och räkor

kcal: 229


Ingredienser:

halv avokado

100 g skalade räkor

1 msk kesella 10%

1 tsk citronsaft

dill

örtsalt

svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman kesella med citronsaft och hackad dill.

Krydda med örtsalt och peppar.

Fyll i blandningen i avokadon och servera räkorna vid sidan om.



Lunch/middag: Tomatsoppa med fetaost

kcal: 271


Ingredienser:

350 g passerade tomater

1 pressad vitlöksklyfta

3 msk finhackad gul lök

50 g finhackad gul paprika

50 g fetaost, 25% fett

salt

Peppar

Oregano


Gör så här:

Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i lite vatten.

Krydda med salt, peppar och oregano.

Tillsätt de passerade tomaterna.

Smula över fetaost före servering

Av Maria - 24 februari 2020 16:30

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards