Alla inlägg under februari 2020
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
10 färska fikon
5 stora apelsiner
1 flaska Asti Cinzano, 375 ml
3 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Halvera fikonen.
Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i tjocka skivor.
Lägg frukten i en uppläggningsskål.
Hit går bra att förbereda.
Häll på dessertvinet strax före servering.
Lägg i kryddorna.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
400 g vita bönor (på burk), avsköljda
500 g kycklingfärs
1 gul lök, finhackad eller grovriven
1 ägg
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk mortlad kryddnejlika
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
Smör, till stekning
Gör så här:
Mixa bönorna med mixerstav till en slät puré.
Blanda med kycklingfärs, lök, ägg, torra kryddor och salt.
Forma smeten till bollar med blöta händer.
Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör, några i taget så de får fin stekyta.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 äggula
4½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk strösocker
Gör så här:
Blanda smör och strösocker.
Tillsätt äggulan och vetemjölet och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Fyllning:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt strösockret under slutet av vispningen.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel på bakplåtspapper.
Bred hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat.
Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg
Florsocker
Fyllning:
1 äpple
10 dadlar
3/4 dl skalade pistagenötter (osaltade)
½ dl honung
½ tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur och grovriv äpplet.
Finhacka dadlar och nötter.
Rör ihop fyllningen.
Rulla ut smördegen och bred ut fyllningen i ett jämnt lager över hela degen.
Vik ihop långsidorna mot varandra.
Sporra eller skär ut långa stänger.
Tvinna dem vackert.
Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
Hit går det bra att förbereda.
Grädda stängerna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna på plåten.
Pudra över rikligt med florsocker.
Antal: ca 50 kakor
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
100 g sötmandel
1 tsk mald kanel
5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
1 dl grovhackad mandel
1 dl pärlsocker
Gör så här:
Rör matfett och socker vitt och poröst.
Finhacka de oskalade mandlarna.
Rör ner mandel, kanel och vetemjöl i fettet och arbeta ihop degen.
Täck över med plast och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp, eller låt den stå över natten.
Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek och ta ut kakor med ett mått med uddar.
Grädda en provkaka.
Om den flyter ut för mycket så att den tappar formen får du tillsätta lite mer mjöl.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och doppa dem i en blandning av mandel och pärlsocker.
Lägg kakorna på smord eller papprad plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 10-12 minuter.
Antal: 20 stycken
Jäsning: ca 15 minuter + ca 20 minuter
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Degen:
2,5 dl mjölk
100 g smält margarin
25 g jäst för söta degar
0,25 tsk salt
3 msk socker
1 st ägg
8,5 dl vetemjöl
1 st ägg eller äggvita för pensling av bullarna
Fyllningen:
200 g mandelmassa
inkråmet från bullarna
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här:
Degen:
Smula sönder jästen i en skål.
Smält smöret och blanda med mjölken och ljumma till "fingervärme".
Slå smörmjölken över jästen och rör om.
Låt det hela stå i 3 minuter.
Häll i resten av ingredienserna (förutom fyllningen) och arbeta degen kraftigt med exempelvis en trägaffel.
Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 15 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar, sedan varje del i tio småbitar.
Rulla till runda bullar som ställs på smord plåt (alla ryms på en vanlig plåt).
Jäs bullarna på plåten i ca 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i ca 15 minuter.
Låt bullarna kallna under en handduk.
Fyllning:
Skär av ett litet lock på varje bulle Spara locken.
Gröp försiktigt ur inkråmet i bullarna med en gaffel.
Blanda inkråmet med riven mandelmassa och späd med mjölk.
Fyll blandningen i semlorna.
Garnera med vispad grädde, sätt på locken och sikta över florsocker.
Frukost: Avokado med dillkesella och räkor
kcal: 229
Ingredienser:
halv avokado
100 g skalade räkor
1 msk kesella 10%
1 tsk citronsaft
dill
örtsalt
svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman kesella med citronsaft och hackad dill.
Krydda med örtsalt och peppar.
Fyll i blandningen i avokadon och servera räkorna vid sidan om.
Lunch/middag: Tomatsoppa med fetaost
kcal: 271
Ingredienser:
350 g passerade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk finhackad gul lök
50 g finhackad gul paprika
50 g fetaost, 25% fett
salt
Peppar
Oregano
Gör så här:
Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i lite vatten.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Tillsätt de passerade tomaterna.
Smula över fetaost före servering
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|