Alla inlägg under februari 2020
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
250 g jämnstora champinjoner, modell större
150 g smör eller margarin
2-3 klyftor vitlök
2-3 msk finhackad persilja
1 tsk körvel
1 citron
Gör så här:
Ansa svampen.
Vrid loss foten och lägg i matberedaren.
Ställ hattarna på ugnssäkert fat.
Finfördela kryddörterna i matberedaren.
Lägg i smöret skuret i mindre bitar, pressa över vitlök och citron, lägg i persiljan och kör allt till en jämn röra.
Fyll svamphattarna och tillaga högst upp i 225 grader ca 10 minuter.
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Antal: 1 bröd
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
Garnering:
Solrosfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, mörk sirap och salt.
Blanda vete- och grahamsmjöl och tillsätt det till vätskan.
Tillsätt solrosfröna och blanda till en klibbig smet.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ner smeten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i bottnen.
Platta till degen med våta händer, strö ytterligare solrosfrön på toppen. täck med plastfolie och låt degen jäsa ovanpå ugnen i ca 30 minuter.
Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
Stäng av ugnen, ta ut brödet och ta loss det från formen.
Sätt tillbaka brödet i ugnen i ca 20 minuter.
Låt det svalna under bakduk för en mjuk skorpa.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
1½ msk maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 banan
1 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
Gör så här:
Blanda ägg, majsstärkelse, vaniljsocker och salt i en bunke till en slät smet.
Skala och mosa bananen.
Blanda ner den och mjölken.
Stek gyllenbruna pannkakor i matfettet i en stekpanna.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: ca 24 stycken
Jäsning: ca 1 timme +ca 20 minuter
Kokning: 2-3 minuter
Ugn: 225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk olja, neutral
13-14 dl vetemjöl
Kokning:
ca 3 liter vatten
4 msk strösocker
Garnering:
1 ägg uppvispat
Sesamfrön
Vallmofrön
Riven ost
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten.
Tillsätt ljus sirap, salt och olja.
Arbeta ner vetemjölet, lite i taget.
Knåda degen i ca 5 minuter på lätt mjölat bakbord.
Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Ta upp degen och dela den i 24 lika stora delar.
Rulla ut varje del till en längd som är något smalare i ändarna.
Lägg ihop dem till runda kransar och fäst ihop ändarna.
Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper (så att de inte fastnar under jäsningen).
Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten och strösocker i en vid kastrull.
Lägg i 2-3 kransar och låt dem sjuda i 2-3 minuter.
Vänd dem någon gång under kokningen.
Ta upp bröden med en hålslev.
Pensla dem med ägg och doppa dem i frön eller strö över riven ost.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Måndag:
Spenat- och getostcanneloni:
Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja. Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm. Fyll cannelonirör och lägg i en smord ugnsform. Häll på mer tomatsås över, plus riven ost. 20 minuter i 200 grader.
Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.
Tisdag:
Linsgryta:
Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar. Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser. Låt puttra 20 minuter. Smaka av med örtsalt och chilipasta. Gott bröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.
Skiva apelsiner i ugnsform, strö över mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.
Torsdag:
Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår). Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.
Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.
Fredag:
Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor. Nybakat surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.
Lördag:
Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan. Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde. Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.
Mangosorbet.
Söndag:
Torskkotlett, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|