Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 22 september 2020 17:00

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 200°C, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 limefrukter

150 g smör

2 dl drickfärdig apelsinjuice

ca 6-8 äpplen

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1½-2 dl råsocker

2 msk kanel


Gör så här:

Riv skalet från två lime.
Smält smöret.
Blanda smör, rivet skal av lime och apelsinjuice.
Skala, kärna ur och skiva äpplena - droppa lite limesaft över dem så att de inte mörknar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i äggsmeten växelvis med smörblandningen.
Rör smeten slät.
Bred smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och lägg äppelskivorna i täta rader över ytan.
Blanda råsocker och kanel och strö över.
Grädda kakan i 200 grader, mitt i ugnen, i 25-30 minuter.
Skär den i rutor när den svalnat.

Av Maria - 22 september 2020 11:50

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 st ägg
1 dl Oatly iMat matlagningsbas på havre
2 dl kantareller rensad och förvälld
1 st gul lök
50 g smör
½ dl riven ost t ex Västerbotten eller parmesan
salt

svartpeppar


Gör så här:

Hacka löken och stek den i hälften av smöret på medeltemperatur, möjligen lite varmare.

När löken börjar bli blank och svettig tillsätter du resten av smöret och svampen.

Stek tills det börjar bli en liten stekyta.

Salta och peppra lite.

Dra ner värmen till svag.

Tänk på att en gjutjärnspanna håller värmen ett tag, så planera stekningen efter vilken sorts stekpanna du har.

Vispa ägg och matlagningsgrädde till en äggsmet.

Häll över äggsmeten över svampen och löken, och lägg på ett lock.

När äggsmeten börjat stelna på ovansidan, och bara är några minuter från klar, är det dags att strö över osten.

Låt omeletten bli klar under lock, så att äggsmeten stelnar och osten smälter.

Av Maria - 22 september 2020 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g bogfläsk i skivor

2 morötter

2 gula lökar

200 g kabanossen, prinskorv eller pilsnerkorv

1 burk surkål (ca 550 g)

½ tsk kummin eller 1-2 tsk hela, gula senapskorn

½ tsk timjan


Gör så här:

Lägg bogfläsket i en gryta.

Häll på ½ dl kallt vatten.

Skala morötter och lök och skär morötterna i ½ cm tjocka skivor, löken i tunna klyftor.

Lägg allt i grytan.

Täck med korv, hel eller i bitar, samt avrunnen surkål.

Krydda mellan varven med kummin och timjan.

Låt grytan sjuda under lock på svag värme 15-20 minuter.


Servera med:

- kokt potatis eller potatismos och osötad fransk senap, gärna flera olika sorter.


Bonniers kokbok, 1985

Av Maria - 22 september 2020 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g räkor med skal

500 g fiskfilé, tex kolja och lax

1 purjolök

1 stor fänkål

1 vitlöksklyfta

Smör

2½ dl hönsbuljong

2 dl crème fraiche gourmet, Saffran & tomat

Rivet skal av ½ apelsin

2 msk färsk timjan, eller 1 tsk torkad


Gör så här:

Skala räkorna.
Skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i  mindre bitar.
Fräs purjolök, fänkål och finhackad vitlök i smör i en stekpanna.
Häll på buljong och crème fraiche.
Låt det koka upp.
Lägg i fisken och låt sjuda på svag värme ca 5 minuter.
Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal och timjan.

Av Maria - 22 september 2020 07:45

Antal: ca 40 skorpor

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter + 100 grader 1½- 2 timmar


Ingredienser:

150 g mjukt smör eller margarin

2 dl strösocker

3 ägg

1½ dl sötmandel, malen

2 tsk stött anis

3 tsk bakpulver

1 dl vetemjöl

½ tsk salt


Gör så här:
Rör smör och socker ljust, använd gärna elvispens vispar.

Vispa ner ett ägg i taget.

Blanda mandel, anis, bakpulver, salt och mjöl.

Vänd ner blandningen och rör samman till en deg.

Forma den till en rulle som plattas ut 12 cm bred.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter. 

Skär omedelbart rullen i 2 cm tjocka skivor som delas längsmed.

Rosta skorporna på plåt högt upp i ugnen.

Torka dem därefter i 100 graders ugnsvärme i 1½-2 timmar med luckan lite på glänt.

Bakat · Jul
Av Maria - 21 september 2020 17:45

Måndag:

Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:

Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.

Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.

Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.

Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.

Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.


Semlor, kanel och varm mjölk.


Onsdag:

Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.


Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.

Toppa med hårdvispad vaniljsås.

Ät genast.


Torsdag:

Ärtsoppa.


Pannkakstårta.


Fredag:

Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.


Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.


Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.


Citronglass á la Carin.


Söndag:

Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:

Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.

Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.

Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 21 september 2020 13:30

Måndag:

Korvlåda:

Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form.

Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost.

Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.


Tisdag:

Pasta med mustig tomatsås:

Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök.

Bryn fläsk och lök i lite smör.

Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter.

Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar.

Koka 350 g tagliatelle.

Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.


Onsdag:

Torskbiff med citronsmak:

Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill.

Forma till biffar.

Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör.

Servera med potatismos och gröna ärter.


Torsdag:
Ärtsoppa:

Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten.

Slå sedan bort vattnet.

Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt.

Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar.

Skumma bort skalen som flyter upp.

Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med lax:

Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd.

Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa.

Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen.

Rulla ihop.


Lördag:
Asiatisk gryta.


Söndag:

Västkustsoppa

Av Maria - 21 september 2020 09:45

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards