Direktlänk till inlägg 9 maj 2021

Knaprig långfranska

Av Maria - 9 maj 2021 15:00

Antal: 2 limpor

Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme

Jäsning: 2 timmar + 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl rumsvarmt vatten

2 tsk salt

ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl


Pensling:
1 ägg


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.

Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Degen ska vara seg men luftig.

Strö över ett tunt lager mjöl.

Täck degbunken med plastfolie.

Jäs degen ca 2 timmar.


Arbeta snabbt samman degen i degbunken.

Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.

Knåda den ett par minuter.

Degen ska vara ganska lös.

Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.

Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.


Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.

Pensla dem med uppvispat ägg.


Gräddning:

Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.

Sätt in plåten på nedersta falsen.

Grädda ca 10 minuter på 275º.

Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.

Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.

Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards