Direktlänk till inlägg 10 maj 2021
Måndag:
Fiskrulader i god sås:
Lägg ca 500 g spättafiléer på en skärbräda. Krydda med salt och peppar, fördela 2 msk dill och 2 msk fint hackad tomat på filéerna. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Lägg fisken i en panna och häll på 4 dl fiskbuljong. Låt puttra under lock drygt 4-5 minuter. Fräs 2 msk smör och 1 paket saffran i en kastrull, rör ner 1 msk vetemjöl och tillsätt fiskbuljongen från fiskkoket och 1 dl matlagningsgrädde. Servera med ris och en fräsch tomatsallad.
Tisdag:
Januarigryta på högrev:
Skär 1 1/4 kg högrev i bitar och lossa det från benen. Skala och skär 2 gula lökar och 150 g rotselleri i bitar. Bryn allt i en gjutjärnsgryta. Tillsätt 5 dl buljong, 1 tsk salt, 1 tsk timjan och 1 krm grovmalen svartpeppar. Koka under lock på svag värme i nästan 1 timme. Tillsätt 200 g skivade brynta champinjoner, 2 gula lökar i klyftor och 1 burk hela tomater. Koka ytterligare 30 minuter innan du tar upp benet från grytan. Red av med 2 msk vetemjöl utrört i 1½ dl kaffegrädde. Smaka av med salt och peppar.
Onsdag:
Tomat- och dillströmming:
Beräkna 4-5 strömmingsfiléer/person. Lägg en klick kaviar på varje filé. Rulla ihop och lägg i en form. Blanda ca 2½ dl mjölk med 1½ msk tomatpuré och 3 msk hackad dill. Häll blandningen över fisken. Sätt in strömmingen i 200 grader varm ugn ca 20 minuter. Servera därefter med potatismos och rårivna morötter.
Torsdag:
Tortilla - öppen omelett:
Hacka 1 gul lök och skär 3 kokta potatisar i små tärningar. Strimla ca 100 g skinka. Vispa samman 6 ägg och 2 msk vatten. Fräs lök, potatis och skinka i 2 msk flytande margarin. Krydda med 1 tsk timjan (torkad), 1 nypa chilipeppar och salt. Slå äggsmeten i pannan och rör om sakta. Äggsmeten skall vara lite krämig, låt den inte stelna för mycket. Servera med sallad och bröd.
Fredag:
Kycklingspett med ris och mango:
Skär 3 kycklingfiléer i bitar och trä dem på spett. Pensla med en blandning av 1 msk soja, 2 msk olja och citronpeppar. Låt stå en stund. Fräs 1 gul i 2 msk olja och 1 msk curry. Fyll på med 4 portioner ris och grönsaksbuljong. Låt puttra tills riset är klart. Grilla kycklingspetten i 250 graders varm ugn ca 10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Servera med chutney och grönsallad.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|