Alla inlägg under februari 2021
Ingredienser:
2 kg syrligt äpple
1 l vatten
9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Gör så här:
Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
Mät upp saften från bunken.
För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas.
Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.
Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan.
Rör om tills sockret har lösts upp.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.
Gör sedan ett geléprov:
Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den.
De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.
Koka eventuellt ytterligare några minuter.
Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut.
Kyl till sist burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g Nötfärs
1 Lök
1 Röd paprika
1 Grön paprika
1 burk Champinjoner
2-3 klyftor Vitlök
Chilisås efter smak
Soya efter smak
1 burk Krossade tomater med chilismak
Salt och peppar
Gör så här:
Stek färs, champinjoner och lök så det får färg.
Salta och peppra.
Valfri mängd matfett.
Häll på soya och de krossade tomaterna.
Pressa i vitlök och lite chilisås.
Strimla paprikorna och häll i.
Låt puttra på spisen ca 10 min.
Servera med ris eller pasta
Antal: 16-20 stycke
Jäsning: 40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
5 dl vatten
½ pkt jäst
½ dl solroskärnor
1 msk olivolja
1 msk honung
½ msk salt
2 rivna morötter
2 ½ dl havre
2 ½ dl fullkornsdinkel
9-10 dl siktad dinkel
Gör så här:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
Häll i alla blöta ingredienser i vattnet, tillsätt havregrynen och låt dem svälla en stund.
Blanda de båda mjölsorterna i degbunken tillsammans med salt.
Gör en grop i mitten och häll ner vätskan.
Rör runt i degvätskan och dra med mjölet pö om pö.
Degen ska vara kladdigare än när man bakar med vetemjöl, då blir brödet saftigt.
Låt degen jäsa under handduk i 40 minuter.
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig.
Forma degen till en rulle och dela upp den i 16-20 bitar.
Rulla bitarna till bullar och placera på plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under handduk, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda bröden ungefär 10-12 minuter.
Frallorna går bra att frysa.
Antal: 20 stycken
Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten
3 dl jasminris
1/2 tsk salt
4 portionsbitar lax (à 140 g)
1 msk olivolja (+ extra till formen)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g fryst tinad mango
1 dl mango chutney
2 strimlade salladslökar
1 msk färskpressad limejuice
Gör så här:
Koka upp kokosmjölk, vatten, ris och salt.
Sjud under lock 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg laxen i en oljad ugnsform.
Ringla över olivoljan och krydda med salt och peppar.
Ställ in mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Blanda mango, mango chutney, salladslök och limejuice.
Servera laxen med kokosriset och mangosalsan.
Antal: ca 25 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
½ tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, socker, hjorthornssalt och största delen av mjölet.
Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter.
Arbeta upp degen med lite mjöl och kavla ut till en rektangulär kaka.
Bred på smör och strö över socker och kardemumma.
Vik dubbel.
Skär remsor som formas till knutar och läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | 28 | |||
|